Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Margot9022

Guzki na szyi. Rak?

Polecane posty

Gość Margot9022

Witam, jakiś rok temu zauważyłam powiększone węzły chłonne. usg wykazało, ze jeden ma 5mm, drugi 16mm. Od tego czasu po prawej stronie pojawiło się kilka nowych, mam wrażenie, że połączyły się w pakiety, dlatego ciężko mi powiedzieć ile ich jest. Ponadto po prawej stronie tuż nad obojczykiem pojawił się kolejny. Dodam, że żaden nie boli i nie przemieszcza się, gdyby nie samokontrola, nigdy bym ich nie odkryła. Dodatkowo od kilkunastu dni jestem osłabiona, strasznie się pocę w nocy, mam bóle i zawroty głowy. Laryngologicznie, stomatologicznie jest w porządku. Proszę o pomysły co to może być, co powinnam zrobić. Dziękuję i pozdrawiam.

Gość ziarnica moze
poszukaj tutaj topiku o tym

Gość Liliowa Teresa 23
zdecydowanie

Gość rpwjt
nie wiem co to może być i nie chcę siać paniki niepotrzebnie ale pwinnaś zrobić badania krwi bo podobne objawy może dawać np. chłoniak- chociaż z drugiej strony może powiększone węzły są od jakiegos przewlekłego stanu zapalnego więc badania i do lekarza marsz

Gość Margot9022
Ostatnio morfologię robiłam rok temu, wyszła ok, ale wtedy nie było tych nowych guzków. Nie chorowałam ostatnio w ogóle. Byłam przez pół roku pod opieką neurologa w wyniku prawdopodobnie małej torbieli w mózgu, ale nie widzę z obecnym stanem powiązania.

Gość Margot9022
Wtedy nie powiedzieli nic. Nie było zresztą powodów do niepokoju - tak powiedział lekarz. Nowe zaczęły się pojawiać wraz ze złym samopoczuciem. Żadnych chorób ostatnio, usg mam w planach. Nowotwory występowały w rodzinie babci i u niej samej zresztą.

Gość wea
U mojego dziecka też jakies dwa lata temu znalazłam na szyi powiększony węzeł ale miałam stracha , robiłam usg u kilku lekarzy badania krwi z rozmazem, i każdy tylko wzruszał ramionami i mówił że to nic ... a ja miałam stracha jak sobie poczytałam w necie .. w końcu któryś lekarz powiedział mi że czasem pozostaje taki powiększony węzeł po silnej infekcji, od tego czasu mineło dwa lata węzeł jest nadal ale nic się nie dzieje .. tak że bez paniki ale warto iść do lekarza dla swojego spokoju

Gość Margot9022
A dziadek wtedy źle się jakoś czuł, czy przypadkiem to odkryłaś? Czy one mogą się pojawiać teraz, skoro na grypę chorowałam ostatnio w rok temu? Kiedy badałam się sama w styczniu, guzek był tylko jeden, malutki. teraz jest większy i chyba jakieś się do niego doczepiają nowe, albo jest tak duży i ma nieregularna budowę. Ciężko wyczuć...

Gość Margot9022
* dziecka , przepraszam ;)

Gość wea
ja namacałam guzka przypadkiem ale wcześniej jakieś 2 miesiące wcześniej była przeziębiona i chyba po tym jej zostało, robiłam krew rozmaz itp i było w porządku

Gość wea
a przesuwa się ten guzek pod palcami?

Gość Margot9022
Wydaje mi się, że nie.

Gość wea
nie leczysz się jeszcze na coś?

Gość Margot9022
Nie, na nic nie choruję i w ostatnim czasie nie chorowałam. Nie biorę żadnych leków.

Gość wea
Wiesz strach ma czasem wielkie oczy ale na szczęście w większości guzy nie są złośliwe, nie lekceważ ich jednak dla własnego spokoju

Gość Margot9022
Dziękuję za wsparcie. Nie chcę panikować, zrobię badania i poczekam na wyniki. Może ktoś z Was też miał taki problem?

Gość Margot9022
Jestem po wizycie u lekarza, Moje guzki budzą niepokój, ale dopóki nie będzie wyników morfologii, mam się nie stresować. Czy to może być ziarnica? Stan mojego samopoczucia nie zmienia się na lepsze... Jakie dodatkowe badania powinnam wykonać?

Może powinni Ci zrobić biopsję tych guzków?

rtg klatki piersiowej, usg brzucha, rtg wezlow, morfologia, badanie na toksoplazmoze

czasem przy nowotworze wezlow chlonnych obraz krwi moze byc idealny, tak czytalam

na podstawie jakiego badania lekarz stwierdził ,że guzki sa niepokojące? Zrobili ci usg?

Mój syn od małego dziecka ma guzek na szyi i KILKU lekarzy to widzało , mówiąc , ze to nic takiego, nie kazali tego ani usuwać ani dalej diagnozowac. Syn o tym wie , jest dorosły i nie wiem czy go pytac co z tym guzkiem, czy go nadal ma.

Gość Margot9022
Czekam na wyniki morfologii. Lekarz badał mi szyję, sprawdzał plecy i pachwiny. Guzki są twarde, nie bolą i dość szybko się mnożą... dalej jestem słaba, dalej się pocę, boli nie głowa, czuję się jak pijana z powodu zawrotów głowy, dziś waga wskazała 42 kg, czyli o 2 kg mniej niż niecały miesiąc temu. Apetyt mam w porządku...

Gość pytanie na sniadanie
odebralas wyniki?

Gość Margot9022
Witajcie, odebrałam dzisiaj wyniki, ale nie byłam na konsultacji, gdyż Pani doktor ma urlop. Skserowałam sobie wynik morfologi i okazało się, że 3 wartości mam podwyższone, jedna obniżoną. Szukając w internecie co to są za jednostki, natknęłam się na takie informacje: Granulocyty kwasochłonne (1-5), moja wartość: 11 Powyżej normy - alergie, zakażenia pasożytami, ziarnica złośliwa, kolagenozy Granulocyty obojętnochłonne (54-62), moja wartość 44 W uszkodzeniu szpiku różnego pochodzenia - wrodzone, immunologiczne, toksyczne, popromienne, w wyniku nowotworów pierwotnych i wtórnychW ciężkich zakażeniach bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych, pierwotniakowych (toksoplazmoza, malaria) MID% (1-6) moja wartosc: 11,3 Skrótem MID w badaniu morfologii określa się średnie i duże krwinki białe, do których należą m.in.:eozynofile, bazofile, monocyty, blasty etc. Podwyższenie tego parametru może świadczyć m.in. o nieprawidłowej pracy szpiku, chorobach układowych, a także wszelkich zaburzeniach, w których dochodzi do wzrostu poszczególnych frakcji leukocytów. Konieczne jest wykonanie rozmazu krwi mikroskopowego (ręcznego), w którym ocenione zostaną poszczególne frakcje, gdyż wartość MID nie umożliwia właściwej oceny ewentualnych istniejacych zaburzeń. OB (

Gość Margot9022
OB (

Gość Margot9022
Czy coś maja zatem wspólnego choroby węzłów ze szpikiem? Nie starczyła mi miejsca w poprzedniej wypowiedzi: OB (

Gość Margot9022
... OB mam 8. Aha, wczoraj wyczułam kolejny guzek wielkosci tic taca nadobojczykowo...