Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomaranczowafanta

nieśmiałość...

Polecane posty

Gość pomaranczowafanta

Mam problem. Zauważyłam go już jakiś czas temu, ale nie potrafię sobie z nim poradzić. Otóż jestem nieśmiała, chociaż nie do końca wiem, czy to dobre określenie. Mam kilku zaufanych przyjaciół, dość wielu znajomych, nie boję się rozmawiać z nieznajomymi. Ale mam coś takiego, jak: wewnętrzna blokada. Tzn. że, mimo iż bardzo chcę coś powiedzieć, nawiązać dialog z drugą osobą, po prostu nie mogę wydusić z siebie słowa. Po prostu nie wiem co mam powiedzieć, o co spytać, jak zacząć rozmowę. I przez to wpadam w coś w rodzaju doła. Przychodzę do domu i myślę: dlaczego nic nie powiedziałaś, nie zagadałaś... Takie wyrzuty sumienia. Właśnie dziś tak miałam. Okropne uczucie. Codziennie mówię sobie: jutro wyjdę z domu uśmiechnięta, wesoła, będziesz tryskać energią, nawiązywać rozmowy. I codziennie jest to samo. Czy Was też dotyka coś takiego?

Gość odwieczni konkurenci
Nie chcę cię straszyć... ale to może być początek depresji albo choroby neurotycznej (wiem, jak to brzmi, i sama przyznaje, że to dość rzadko tak się objawia, ale czy na pewno nie masz innych objawów, jak np drgawki, częste bóle głowy, problemy ze snem znużenie, szybciej się męczysz, niskie ciśnienie, poty, drętwienie?).

Gość pomaranczowafanta
cooooo?? początek depresji?? o Matko Boska....

Ale ja cię nie chcę straszyć!!! To może być 1000 innych rzeczy, w tym brak pewności siebie -> i pewnie tak jest! Dlatego pytałam o te inne dolegliwości :) To jak z tą pewnością siebie u ciebie?

Gość pomaranczowafanta
no jeśli chodzi o pewność siebie, to różnie... ale chyba nie jestem zbyt pewna siebie... czuję, że jestem jakaś zamknięta w sobie i się izoluję od innych. i trudno mi to zmienić, mimo że baaaardzo chcę...

Więc myślę, że powinnaś się wzmocnić na tym polu :) Możesz ćwiczyć przed lustrem, głośne czytanie, głębokie oddechy, uśmiech i do dzieła :)

Gość pomaranczowafanta
dobra, to od jutra, obiecuję, zacznę być bardziej towarzyska! ;) spróbuję przynajmniej...

Nie ma od jutra! Ma być od DZISIAJ!!! :)

Gość pomaranczowafanta
dzisiaj już nigdzie nie wychodzę ;) a w domu nie mam problemów z brakiem pewności siebie ;) bardzo dziękuję za rady miłe słowa ! ;)

A masz opory (wow! jak to brzmi), żeby zadzwonić do kogoś i w ogóle rozmawiać przez telefon?

Gość pomaranczowafanta
nieeeee, przez telefon nieeeeee. nie przypominam sobie takiej sytuacji. a czemu pytasz?