Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wypluta

ciąża a praca

Polecane posty

Gość wypluta

jak to jest, gdzie sie o to pytać by nie wzbudzić sensacji i głupich domysłów- mam umowę na czas okreslony do końca września. Gdybym zaszła w ciążę i poszła na zwolnienie to dostawałabym wypłatę, czy została zwolniona? a jak nie pójdę na zwolnienie, to we wrzesniu dostane wypowiedzenie? Gdzie o takich rzeczach mozna poczytać? Potem jeszcze macierzyński, wychowawczy.... jak to liczyc?

Gość ladaco
gdybyś zaszła w ciąze umowa była by przedłużona do czasu rozwiązania ...bo nie można zwolnic kobiety w ciąży:)

Gość ladaco
takze zajdz w ciąże jak najpozniej to przedłuza tobie umowe do czasu rozwiązania , najlepiej pokaż zaświadczenie w sierpniu2010

Gość ladaco
lub pod koniec września 2010

Gość wypluta
w ciąży jeszcze nie jestem :) ale jestem w tym wieku, że zaczynam sie tym interesować. Czyli najlepiej dostać umowę na czas nieokreślony i wtedy luz, albo zajść przed końcem umowy na określony :) Tylko zawsze jest ryzyko, że po ciązy nie ma sie do czego wracać, bo zostało sie zastapionym kims innym hmm

Gość ladaco
dokładnie.

Gość wypluta
a jak jest z wypłatami w ciąży? Dostaje 80% ? Jak długo?

Gość ladaco
wybacz ale tego nie wiem, sprawy płacowe ponieważ ciąza to nie choroba płatne są100% i wypłaca zus ale jak długo tego nie wiem

Gość a jaaaaaaaaa
ciężarna ma płacone 100 % od momentu jak zgłosi to pracodawcy. To jest napisane na L4 kod typu B lub zaświadczenie lekarskie o ciąży. Na zaświadczeniu jest napisane, który to tydzień ciąży :)

Gość ladaco
ale wiem ,że gdybyś poszła na l-4 do bedziesz miała płacone do czasu rozwiązania

Gość ladaco
ja nigdy nie byłem w ciąży skąd mnie to wiedzieć

Gość a jaaaaaaaaa
wypłatę dostajesz póki chodzisz w ciąży. Możesz na swój wniosek 2 tygodnie przed porodem wskoczyć na urlop macierzyński ( ale tego nie polecam) bo jak ci się przeciągnie ciąża to krócej będziesz z dzidzią w domu :) Zus wypłaci ci tyle ile miałaś wynagrodzenia chorobowego w czasie ciąży. :) opłaca się :)

Gość ladaco
ale ciąża i płatności ..zus pracodawca nie zawsze są proste bo ważne jest aby pracodawca opłacał tobie Ubezpieczenie wtedy na l-4 dostaniesz zasiłek

Gość a jaaaaaaaaa
ladaco widzę że pomimo , że w ciąży nigdy nie byłeś i nie będziesz to siedzisz w temacie :D

Gość wypluta
a co jest lepsze- zajćsie w ciąże i zwolnienie, czy pracowanie? Czy chodząc w ciąży do pracy będę miała więcej wolnego po porodzie?

Gość jul-a
zajdz w ciąże jak ci przedłużą umoew i już

Gość ladaco
a no masz:D

Gość czyli z najlepszych lat
nie, nie bedziesz miala, a umowa na czas okreslony jest umowa na czas okreslony wiec bez wzgledu na ciaze zostaniesz zwolniona w tym czasie, o ile zechca przedluzyc. poki mozesz to pracuj, jesli dobrze sie czujesz i z ciążą jest OK. i dla ciebie to lepiej, i dla dzieciaka. potem siedzą takie zdrowe klempy w domu, w ciąży, a po porodzie biadolą, że im dupy urosły :O ja rozumiem, że jak kobieta naprawdę źle się czuje, albo z ciążą jest coś nie tak - to wtedy jak najbardziej, od razu L4, bo nie ma co ryzykować. ale jak nic się nie dzieje, to jest bardzo nie fair i wobec pozostałych pracowników, i wobec pracodawcy, a także podatników, bo na lenia trzeba płacić.

Gość wypluta
W ciąży jeszcze nie jestem. Mam taki charakter, że nie chciałam mieć dzieci, póki nie będę stabilna finansowo. Czuję że po wrzesniu dostanę umowe na stałe i zaczełam się interesować tymi wszystkimi "ciążowymi" przepisami :) Chciałabym normalnie pracować, chociaz mam stresująca pracę. Myslałam, że jesli pracuje się w ciąży, potem ma się więcej wolnego. Znajoma siedzi po porodzie 3 rok z małą i zastanawiam się czy przez te 3 lata ma płacone 100% wypłaty???????

Gość a jaaaaaaaaa
wspomniana znajoma jest na urlopie wychowawczym. A to zupełnie inna bajka.

Gość jul-a
nie ma 100 % bo to nie płaci pracodawca tylko MOPS jak komuś się należy

Gość wypluta
A w ogóle gdzie o takich rzeczach można poczytać? Kompletnie sie na tym nie znam i nie chcę, żeby mnie ktoś kiedyś zrobił w konia :)

w kodeksie pracy, moja droga...

Gość wypluta
dzięki za info. postudiuje trochę ten KP, a poza tym zawsze zostaja fora :) Dzieki, miłego dnia kobiet

po porodzie przysługuje Ci urlop macierzyński, płatny (3 lub 4 m-ce, nie pamiętam, ile teraz) i potem urlop wychowawczy - 2 lata - bezpłatny w czasie wychowawczego, jesli masz odpowiednio niskie dochody na członka rodziny, dostaniesz zasiłek rodzinny, jakies 400 zł chyba,

jeśli jesteś narażona na stresy w pracy, i do tego silne (np. u mojej kumpeli była to naprawdę zajebiście chujowa atmosfera w pracy i potworna szefowa, która traktowała ludzi gorzej niż śmieci) to jest to wskazanie do L4, bo nadmiar adrenalinki jest niewskazany. standardowy poziom stresu jest niewskazany.

standardowy poziom stresu nie jest wskazaniem - tak miało być :P

hej jesteś świeżą mamą i też była ma zwolnieniu :) umowę miałam na 3 miesiące i poszłam na zwolnienie, umowa przedłużyła mi się do dnia porodu a za macierzyński płacił mi zus, jeśli zależy ci na tym by znaleźć byle jaką pracę żeby tylko zaraz iść na zwolnienie to i tak radze przepracować 30 dni bo potem mogą czekać cię kontrole przez zus i dostarczanie im sterty papierów (ja tak miałam)