Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciazowniczka

jestem w ciązy, ja ciemno ruda, kasztanowa kobieta, on ciemny szatyn,jaki dzie?

Polecane posty

Gość ciazowniczka

Jaki kolor wlosow moze mie dziecko? Dodam, że u mnie w rodzinie nikt nie miał rudych, więc nie wiem skąd mam takie włosy.

Gość grubyy benek pizzeria
masz po listonoszu :D haha glupie pytanie zadajesz.................skad mamy wiedziec

Gość ciazowniczkag
genetycznie sie to da ponoc wyliczyc, a odnosnie brwi i rzes to ja mam czarne;) a raczej jestem swoich rodzicow, zeby dziecko bylo rude, rodzice nie musza byc rudzi...

Gość co za bzdury
jesli on nosi w sobie gen recesywny, to dziecko może miec rude włosy w przypadku, gdy ten gen połączy się z twoim, bo ty masz same recesywne jesli chodzi o kolor włosów

Gość śmiechuu wartee
no naprzykład moja przyjaciółka ma włosy ciemny blond a jej facet jasny blond, i mają rudego synka.. więc rodzice wcale nie muszą miec rudych włosów

Gość co za bzdury
nikt w rodzinie nie musiał miec wczesniej rudych włosów, wystarczyło,ze byli nosicielami tego genu o ktorym ci pisze...

Gość weż pod uwagę dziadków
nikt w rodzinie nie musiał miec wczesniej rudych włosów, wystarczyło,ze byli nosicielami tego genu o ktorym ci pisze... to skąd on się wziął w tej rodzinie?? :O

Gość 25 procent
Gen dominujący odpowiada więc za ciemne włosy, tymczasem kolor blond jest recesywny. Dlatego też blondynka jest wyposażona w dwa geny recesywne, a brunetka w dwa geny dominujące. Może jednak zdarzyć się tak, że dana osoba będzie miała dwa geny - recesywny i dominujący - wówczas posiadać będzie ciemne włosy, gdyż gen dominujący jest silniejszy od recesywnego. A jak to się ma przy dziedziczeniu? Przykładowo, nawet jeśli i tata i mama mają ciemne włosy, to dziecko może mieć włosy jasne. Dlaczego? Każde z rodziców mogło mieć przecież jasnowłosego przodka, w takim więc przypadku istnieje 25% szans na to, że to geny recesywne zwyciężą i potomek miał jasne włosy. Jeśli jednak jeden z rodziców posiada dwa geny dominujące odpowiedzialne za ciemne włosy, dziecko zawsze będzie miało ciemny ich kolor. Z drugiej strony, jeśli rodzice są blondynami, nie urodzi się dziecko o ciemnych włosach, ponieważ kolor blond jest wynikiem połączenia dwóch genów recesywnych. Analogicznie jak w pierwszym przypadku jest z kolorem oczu: rodzice mogą mieć brązowe oczy, ale zawsze istnieje 25% szans, że ich potomek będzie miał oczy błękitne. Powyższy schemat powtarza się i u rodziców o jasnych oczach - nie ma więc możliwości, aby urodziło się im ciemnookie dziecko. Krótko mówiąc: działanie genów dominujących ujawniania się w fizycznym wyglądzie danej osoby, nawet jeśli występuje pojedynczo. Geny recesywne, aby się ujawnić, muszą tymczasem występować w parze czyli po jednym musi przekazać dziecku każdy z rodziców.

Gość ciazowniczkag
no moi bracia są szatynami, no nie mam pojęcia, czy mąż nosi gen recesywny. Nikt w rodzinie u niego nie mial podobno rudychwlosow, ale to najwidoczniej o niczym nie swiadczy, pociesza mnie to , ze nie mam ogniscie czerwonych wlosow, tylko bardziej kasztanowe wlosy.

Gość co za bzdury
wytłumacze ci to na przykładzie koloru oczu.. dziecko rodzicow o niebieskim kolorze oczu, nigdy nie bedzie mialo innego koloru, bo dochodzi do połączenia 2 genów recesywnych, natomiast jesli rodzice maja ciemne oczy, nawet jesli w ich rodzinie 4 pokolenia wstecz nikt nie mial niebieskich oczu, tez moga miec dziecko z niebieskimi oczkami,bo sa nosicielami tych genów i nawet o tym nie wiedza

Gość co za bzdury
ooo widze,ze ktos mnie uprzedził :)

Gość co za bzdury
ciazowniczkag jesli chodzi o kolor włosów to ci powiem na moim przykładzie, moi rodzice maja ciemne włosy, ja tez, ale juz moje rodzenstwo ma blond; ja-ciemne włosy, mąż-blondyn, dzieci-włosy blond :)

Gość ciazowniczkag
moja mama jasna szatynka, moj tato- brunet, ja rudzielec z czarna obudowa oczu, moi bracia ciemni satyni. Moze ktos kilka pokolen wczesniej mial rude.

Gość 25 procent
dziecko rodzicow o niebieskim kolorze oczu, nigdy nie bedzie mialo innego koloru może mieć zielony :)

Gość co za bzdury
25 % chyba sie nie douczyłąś ;) nie może, bo za inna niz niebieska barwe oka odpowiada gen dominujący :)

Gość 25 procent
chyba dobrze się uczyłam :) zobacz w linku z e-brzuszka - w tabelce są geny dominujące i recesywne

Gość co za bzdury
ciazowniczkag nikt nie musial miec rudych,zebys ty miala :) a swoja drogą to dla mnie twój kolor włosów jest śliczny :) jedna moja siostra ma czarną obudowe oczu choc jest jasna blondynka :)

Gość co za bzdury
ja pamiętam z genetyki, tak mnie uczyli i tak pisze :) i nigdy w zyciu nie spotkałam osoby, której rodzice mieli jasne oczy, a ona inne :P

Gość ciazowniczkag
Tuż po urodzeniu byłam brunetką, ale z czasem mi zrudziały;) Nie narzekam na nie obecnie, ale dzieciństwo różnie wspominam. Wolałabym, aby moje dzieci nie musiały niektórych sytuacji przeżywać. Kochać będę je ez względu na kolor włosów. A skoro widzę,że można na was liczyć w tej kwestii, to mam jeszcze jedno pytanie: moja mama pochodzi z bliźniąt, moja teściowa również, czy jest duże prawdopodobieństwo, że ja też mogę mieć bliźniaki?;)

Gość 25 procent
kurcze, no to mam posądzać teściową (poczciwą bogobojną kobitkę) o niewierność małżeńską?? :O :D żarty żartami, ale geny nie są jeszcze na tyle dokładnie zbadane, by można było mówić o dziedziczeniu cech ze 100-% pewnością - są tzw genu utajone, przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale ujawniające się nader rzadko, a wtedy małżeństwo może mieć cholerny problem... :)🖐️

Gość co za bzdury
jest prawdopodobienstwo, ale nie pamietam dokładnie jak z tym jest i nie chce cie wprowadzac w bład, wiem tylko,że w tym przypadku nie ma znaczenia ze tesciowa pochodzi z blizniat, tylko ze twoja mama,bo to ty jajeczkujesz a nie mąż ;) 25 % absolutnie! :D

Gość ciazowniczkag
a może jeszcze dodam, że moja mama będąc w ostatniej ciązy z moim bratem, też była w ciąży bliźniaczej , ale płód obumarł. Dzięki za odpowiedź:)

Gość co za bzdury
teraz sobie przypomniała,ze znam rodzine, gdzie 2 pokolenia wstexz w rodzinie matki były blizniaki i ta matka nie miała błizniakó, ale 3 sposró jej dzieci (a ma ich 7) teraz ma blizniaki :) nie wiem czy ci to w czyms pomoze