Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madziaplza90

dni plodne!!pomocy

Polecane posty

Gość madziaplza90

jezeli dostalam miesiaczki 19lutego a moje cykle trwaja 28 dni to kiedy wypadaja mi dni plodne?:(ile jest ich w miesiacu?

Gość madziaplza90
blagam o pomoc:(pomozcie mi bo zwariuje

Gość madziaplza90
pomozcie:(:(:(:(:(

Gość oblicz sobiee
no weź sobie oblicz, masa kalkulatorów płodności jest w necie...

Gość madziaplza90
ale w necie jest inna a ja o innej slyszalam metodzie:(ale nie pamietam jak dokladnie sie nia obl;icza:(

Gość madziaplza90
:(:(:(:(:(

Dni płodnych się nie wylicza kalkulatorkami, tylko wyznacza na podstawie systematycznych pomiarów temperatury i obserwacji śluzu ( i ew. szyjki). Dni płodnych jest w cyklu 9-10 i składają się na nie: 6-7 dni jako max. przeżywalność plemników pierwsze 3 dni fazy poowulacyjnej (czyli pierwsze 3 dni podwyższonej temperatury), uwzględniające możliwy czas owulacji i przeżywalność komórki jajowej Faza poowulacyjna trwa 10-16 dni i zazwyczaj jest stała u danej kobiety. Rozpoczyna ją skok temperautury "zwiastujący" owulację :) Także powyższe dane możesz sobie wykorzystać do obliczania dni płodnych, jednak musisz wiedzieć, że są to szerokie widełki. poczytaj: http://npr.pl//index.php/content/view/27/43/

Gość oblicz sobiee
nie rozumiem cię. miałaś płodne od 28 lutego do 8 marca około...

Gość oblicz sobiee
jak się mam regularne, to można obliczyć i kalkulatorem w necie, przyjmując że to nie jest pomiar na 100 proc. pewny.

Taka sama liczba dni cyklu nie gwarantuje jeszcze, że zawsze owulacja jest w tym samym dniu. Poza tym zawsze może się zdarzyć, że akurat aktualny cykl będzie innej długości i owulacja się przesunie - co wtedy? :> I tak jak napisałam - porządne kalkulatorki dają aż za szerokie widełki dni płodnych. Bo takie, które wyznaczają tylko kilka dni płodnych w cyklu, od razu należy odrzucić. Chyba, że ktoś stosuje np. gumki i chce się dodatkowo zabezpieczyć uważając w dni potencjalnie najbardziej płodne - wtedy można korzystać z kalkulatorków. W innych wypadkach - odradzam.

Gość madziaplza90
a czy moglby mi to ktos obliczyc, ktos kto sie zna tzn te dni plodne bo sie zalamuje:(blagam was:(

Gość madziaplza90
:(

Przy 28 dniowych cyklach dni płodne przypadają pomiędzy 6 a 21 dniem cyklu. Są to najszersze widełki (28 - 16 - 6 = jako najwcześniejszy początek fazy płodnej oraz 28 - 10 + 3 = jako najpóźniejszy koniec fazy płodnej). Prawdopodobnie faza płodna zaczyna się u Ciebie o 2-3 dni później niż wynika z tych max. ostrożnych obliczeń (biorąc pod uwagę proporcjonalność długości fazy lutealnej do długości całego cyklu). Pierwszy dzień cyklu to pierwszy dzień miesiączki.

Gość madziaplza90
:(

Gość madziaplza90
okani Ty jedyna mozesz mi pomoc:( mialam miesiaczke 19lutego do 22lutego.mam cykle 28dniowe:(blagam Cie, wylicz mi te dni plodne:(kiedy moglam zajsc w ciaze

Gość madziaplza90
strasznie sie martwie, pomoz:(

Gość madziaplza90
pomocy:(

Przecież Ci napisałam jak się wzynacza początek cyklu i od którego dnia cyklu może się u Ciebie zaczynać faza płodna, i w którym się kończy. Podałam Ci ogólny wzór, byś go mogła stosować w kazdym cyklu, a nie tylko aktualnym. 19 luty to 1szy dzień cyklu, a więc 6 dc to 24 luty, a 21 dc to 11 marca. Reasumując dni płodne przypadają u Ciebie w tym cyklu pomiędzy 24 lutego a 11 marca. Czym się tak martwisz?

Gość jeszcze nie pora na okres
zajsc moglas okolo 28 lutego do 7-8 marca.. ale to tylko teoria..