Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość camor ra

zespol Downa

Polecane posty

Gość camor ra

czy ludzie z zespolem Downa maja swiadomosc ze sa inni?

Gość
o właśnie, ciekawe

Gość mysle ze tak

To chyba zależy od nasilenia choroby. Przecież to zespół - składa się z wielu cech, dlatego niektórzy ludzie z zespołem downa mogą grać w filmie jak Maciuś z "Klanu", a innych nie można zostawiać bez opieki nawet przez chwilę. Każdy by zauważył, że jest inny, gdyby wszyscy się wciąż na niego gapili i palcami pokazywali:( A to tacy ciepli ludzie, a dzieci to już w ogóle - przylepki.

Ciekawe prowo... jeśli rzeczywiście by cię to interesowało to poszukałabyś na google.

Do tego często bardzo uzdolnieni..np pracowałam kiedyś z chłopcem, który prześlicznie malował..

Gość
ale jakie ryzyko jest duże 1 na 2000 urodzeń (no i z wiekiem wzrasta) a jakos rzadko ich widac ?

Gość Pozdrawiam kafeterian
Moja bratowa urodziła takie dziecko w wieku 41 lat :-(

Rzadko widać ludzi z zespołem downa, bo najczęściej jest tak, że szybko umierają, tzn. szybciej od ludzi bez tej choroby. I rzeczywiście, ryzyko wzrasta z wiekiem, ale nie znaczy to, że dwudziestolatce nie grozi urodzenie takiego właśnie dziecka.

Gość
"Dla matek dwudziestoletnich ryzyko wynosi 1 do 2000, dla trzydziestopięcioletnich 1 do 800, a po 35. roku życia gwałtownie wzrasta, by w wieku 45 lat osiągnąć wskaźnik 1 do 45."

Siostra - to skoro ja mam 31 lat i dopiero teraz zachciało mi się dzidziusia, to jest olbrzymia szansa na zespół downa?

Słyszałam, że teraz tacy ludzie to żyją i do 50-ki :-) Natomiast mój bratanek w wieku 10 lat w ogóle nie rozmawia. Pokazuje na butelkę z piciem albo buty, gdy chce iść na dwór.

Jedno jest pewne i udowodnione naukowo - ryzyko rośnie z wiekiem, i tak jest nie tylko w przypadku tej choroby.

Gość
statystycznie to chyba teraz ciezko nie byc na cos chorym czy cyms obciazonym :o

Gość zespól downa
Moze byc dziedziczny lub nie.W przypadku urodzenia takiego dziecka przeprowadza sie badania genetyczne w celu ustalenia -przypadek czy nosicielstwo. Zgadza sie,ze starsze matki czesciej rodzą dzieci z ZD,jednak ostatnie badania dowodzą,ze wpływ ma rozniez wiek ojca,im starszy tym prawdopodobienstwo wieksze

Mój brat jest młodszy od bratowej..... I nigdy w żadnej z rodzin nie było takiego dziecka...

Ja się boję:( Chyba sobie jednak dzidziusia odpuszczę:( Co do zakładów, to także, oczywiście, natomiast umieralność u osób z tą chorobą jest jednak większa.

Gość zespól downa
do pozdrawiam A robili badania genetyczne? Wszystko możliwe,ze to przypadek,jednak warto sprawdzic,często ludzie nie wiedzą,ze przekazuja tego typu wadę,a występuje rodzinnie.Ty juz masz dziecko? Co do wieku bratowej to znam duzo starsze matki rodzące zdrowe dzieci,ale tez mlode kobiety,ktorych maluchy mają zd.

Klitajmestra a wedlug mnie przesadzasz ;) Idąc takim tokiem myślenia, każdy bał by się o zdrowie przyszlych dzieci, bo chorób jest naprawdę mnóstwo..

Gość brat mojego męża ma zd
Teściowa była po 40 jak go rodziła. Jest duże prawdopodobieństwo że my będziemy mieli dziecko z zd? Zawsze wydawało mi się że nie...

Gość zespól downa
do brat mojego meża Wszystko możliwe ,ze to byl przypadek,jednak dla swojego spokoju mozesz spytac męża czy robili bad.genetyczne i jak wyszły, wkoncu jako zona masz praw wiedzieć.

Gość zdarza sie , ze osoby
z zespolem Downa nie maja uposledzenia umyslowego tylko wyglad taki jak przy zespole downa.

To przy mozaice, ale upośledzenie raczej jest, czasem jedynie w stopniu lekkim. Wiem, że przesadzam, ale może strachliwa jestem?:)

Nie robili badań genetycznych. Pierwsze dziecko w wieku 39 lat bratowa urodziła zdrowe. Ja mam już 2 dużych dzieci. I dziewczyny nie nastawiajcie się, że możecie mieć chore dzieci :-)

No tak, ale jak by każdy tak myślał , to chyba w ogóle nie rodziły by się dzieci..bo np. może mieć zespół downa, ale rownie dobrze mukowiscydozę, wadę serca, czy inne powazne choroby :)

Gość brat mojego męża ma zd
Pogodziłam się z faktem (właściwie było to dla mnie oczywiste ;) ), że kiedy zabraknie rodziców zaopiekujemy sie moim szwagrem ;) Zloty chlopak ;) Upośledzenie w stopniu lekkim - przekochany ;)

I jeszcze jedno. Byłam kiedyś z rodziną na wczasach. Obok był ośrodek dla chorych dzieci. Było ich nprawdę sporo. Ale rodzice nie byli wcale starzy, lecz w różnym wieku. Ja radzę nie panikować, myśleć pozytywnie i .... robić badania. Moja koleżanka ma chorego brata, a sama urodziła 3 zdrowych dzieci :-)

Gość 1213212312312132
a mi z testy papa wyszlo, ze ryzyko ogromne i z usg, wszystko wskazywalo na dovna i.... maluszek urodzil sie zdrowy jak byl 10 pkt i rosnie jak na drozdzach!

Gość ___rodzice___
Wiek przedszkolny to szczególny okres w rozwoju dziecka. Do 6 roku życia następuje rzeczywisty rozwój mózgu. Im młodsze jest dziecko, tym szybciej przyswaja nowe informacje. Im później je przyswoi tym dłużej będzie trwał ten proces i będzie coraz trudniejszy. Niestety często nie zdajemy sobie z tego sprawy. Dlatego chcemy Państwu pomóc i zaproponować zestawy, pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Zestaw nr 3 to pond 150 literek i znaków o wysokości 5 cm do samodzielnego przyklejenia na blok techniczny, ( blok nie wchodzi w skład zestawu). Idealna pomoc do nauki alfabetu, pierwszych wyrazów, prostych zdań. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. http://allegro.pl/literki-do-nauki-alfabetu-czytnia-zestw-3-i1313276713.html http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-nr2-i1313720175.html http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-zestw-nr-1-i1313720239.html