Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wicherka

do mam w uk, przedszkole

Polecane posty

Gość wicherka

witam, mamy pytanie o przedszkole, jak to jest ze zwrotem kosztow za opieke? za m-c musze wrocic do pracy, slyszalam ze mozna dostac do 80% zwrotu, moze ktos mi podac jakies szczegoly?

Gość kolejna zebraczka
nawet angielskiego nie znasz, bo pytasz na Polskim forum:) Jak tam mieszkasz to idz do stosownych urzedow i zapytaj, cwaniaro:)

Gość wicherka
jak nie masz dla mnie zadnej rady to sie udzielaj prosze za 4 tyg musze wrocic do pracy zalatwianioe zaczynam od jutra rana, wiem gdzie isc zeby zdobyc informacje chcialam po prostu teraz porozmawiac z jakols mama, ktora kozysta z przedszkola i co ma do tego zebranie???????????????

Gość wicherka
*nie udzielaj sie

musisz miec przyznane ty albo twoj maz tc i pracowac conajmniej 16 godz tygodniowo.

Gość a ja dolacze sie jako pomaranc
jesli pobierasz Working Tax Credit to dzwonisz do nich i zglaszasz ze dziecko idzie do przedszkola, podajesz nazwe i nr placowki oraz gdzie jest zarejestrowana, ile placisz za tydzien. Jesli to sie zmienia w trakcie roku to tez im zglaszasz. W zaleznosci od dochodow dostajesz do 80% zwrotu kosztow z comiesiecznymi przelewami WTX i CTX.

Gość wicherka
dzieki za odp mam przyznane chwtc, do pracy wracam na 20 godzin nie wiesz ile czeka sie na odp?

Gość kolejna zebraczka
ze wszytskich stron tylko kase chcielibyscie zbierac, a jak wracacie do Polski na urlop to rzniecie super bogatych ludzi... Jak to sie Wam dobrze powodzi... Jacy zadowoleni i szczesliwi jestescie... A faktycznie w UK jestescie zwyklymi robolami, nic nie znaczacymi dla tamtego spoleczenstwa, nie lubia Was tylko wykorzystuja. Na kazdym kroku daja Wam do zrozumienia jakimi wszami jestescie dla nich... I nie dziwie sie! Poleczki zasrane, jada dzieci rodzic i korzystac ze wszystkich mozliwych stron zciagania kasy z panstwa!!!!

nie podpowiem ci jak to sie zalatwia,prawdopodobnie przez przedszkole,ja nie moglam sie starac o znizki poniewaz mi tc nie przysluguje.

Gość wicherka
dostaje child working tax credit, czy to wystarczy?

tak, wystarczy,ale musisz sie z nimi skontaktowac i podac te dane o ktorych wspominalam. Chyba do 3 miesiecy najpozniej jesli dziecko juz chodzi do przedszkola

tak to wystarczy i pisalas ,ze bedziesz pracowac wiecej niz 16 godz wiec smialo mozesz sie starac

z kolejna wyplata WTX dostaniesz dodatek

Gość wicherka
dzieki dziewczyny, od jutra szukam przedszkola a mam pytanko, wasze dzieciaki chodza do przedszkola?moj synek bedzie mial 7 m-cy jak wroce do pracy i tak troche sie boje wiem ze krzywdy mu tam nie zrobia ale jakos taki niepokoj

Gość kolejna zebraczka
zrobia mu krzywde bo jest Polakiem

Gość wicherka
o co ci chodzi kobieto? skrzywdzil cie ktos czy co?

moj mial 7 miesiecy,ale po pol roku go wypisalam bo zbyt duzo chorowal. Szkoda mi go bylo. Tutaj sytuacja jest na tyle dobra ze finansowo mozna sobie poradzic nawet jak jedno z rodzicow pracuje a niech maluch ma domowe warunki. Moze za jakis czas wybiore childminderke zamiast przedszkola

Gość wicherka
tez myslelismy o opiekunce, ale jednak przedszkole, zobaczymy jak to bedzie chce wrocic do pracy, ale tylko na part time

Tutaj mozna przyprowadzac chore dzieci, najwiecej "chorowitkow" jest wlasnie w takiej najmlodszej grupie. Wychowawcy moga podawac np. Calpol czy antybiotyk jesli dziecko ma ze soba. Nam jest tak wygodniej jesli maly jest w domu i jednak jest zdrowy - ja pracuje i studiuje a tata zajmie sie maluchem :) Inaczej czesto opuszczalam zajecia i prace.

moja corka miala niecale 3 lata jak poszla do przedszkola,wykorzystuje 15 godz darmowe a reszte doplacam,za dzien place35 funtow,chodzi od pn do pt,od wrzesnia planuje poslac druga corke ,ktora wtedy skonczy dwa lata,beda przez rok uczaszczaly razem(oczywiscie w roznych wiekowo grupach)pozniej starsza idzie do reception ufff...

nie martw sie, bedzie dobrze :) Nie jest powiedziane ze caly czas bedzie chorowal, zreszta teraz juz minely te najgorsze miesiace. My na razie zrobilismy sobie przerwe do czerwcowej sesji i potem byc moze wroci na 2-3 dni w tygodniu.

Gość wicherka
jeszcze raz dziwczyny dzieki za odp niestety synek wzywa