Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xxxjagodziankaxxx

Czy moge brac tabletki antykoncepcyjne ???

Polecane posty

Gość xxxjagodziankaxxx

Witam mam 20 lat i jestem otyła. Chce isc po tabletki antykoncepcyjne poniewaz moj narzeczony srednio lubi stosowanie prezerwatyw. Mam pytanie w związku z tym : Czy moja otyłosc nie zmiejszy skutecznosci dzialania pigułek antykoncepcyjnych ??? prosze o odpowiedz :)

Gość xxxjagodziankaxxx
Dziekuje za odpowiedz ale chodzi mi o to czy to ze jestem otyła nie zmiejszy skutecznosci dzialania tabletek ( ze zajde w ciaze ) :)

Gość emillka18884
Nie zmniejszy , nie musisz sie martwic:)

Gość emillka18884
Nie zmniejszy , nie musisz sie martwić:)

Gość xxxjagodziankaxxx
Dzieki :) bo wiem ze plastry nie dzialaja w pełni skutecznie bo moga ..nie przebic" substancji przez tanke tłuszczowa :) bałam się ze to samo jest z tabletkami ;p

nie zgodzę się z Emilką... na obniżoną skuteczność tabletek moga wpłynąć różne czynniki, jednym z nich jest zwiększona masa ciała

Gość MIAŁAMUDAR
W czym miałaby przeszkadzac otyłość, w skutecznosci antykoncepcji? Na pewno nie. Ale tabletki powodują często powiększenie i bolesnosć piersi. Pamiętaj jednak by iść do dobrego ginekologa endokrynologa, by przed rozpiczęciem brania zrobić badania hormonów, badania krwi( konkretnie krzepliwości). I nie wolno brać antykoncepcji hormonalnej jezeli masz migreny!!! Nie daj sie też naciagnąć na tzw tabletki odchudzające, bo to bzdura, np. jasmine, jasminelle czy jaz. One tylko odwadniają. Ja po miesiącu brania JAZ dostałam udaru mózgu!!! A nie pytałaś ginekologa o spiralę? Ponoć jest bezpieczniejsza.

Tabletka antykoncepcja zawodna u kobiet z nadwagą Doustna antykoncepcja hormonalna jest popularna z dwóch powodów. Pierwszym jest relatywna wygoda w użyciu, drugim zaś względem jest wysoka skuteczność tej metody. Teoretyczna skuteczność jest wyższa niż 99%, co plasuje ją wyżej niż użycie prezerwatyw (94-96%) czy środki dopochwowe (95-97%). W praktyce okazuje się jednak, że skuteczność doustnej antykoncepcji nie jest wcale tak wysoka. Na przykład przeprowadzone w USA badania uwzględniające praktyczne zastosowanie doustnej antykoncepcji wskazało, że prawdopodobieństwo zajścia w ciąże mimo stosowania doustnej antykoncepcji wynosi około 6%! Ginekolodzy wskazują jako jedną z przyczyn nieregularne przyjmowanie tabletek i różnice w stopniu wchłaniania hormonów związana ze zmieniającą się dietą. Wspomniane badanie potwierdziło jeszcze jeden czynnik, mający wpływ na skuteczność tej formy antykoncepcji - mianowicie wagę kobiety. Okazało się bowiem, że w grupie kobiet z wyraźną nadwagą (o wskaźniku masy ciała, BMI, powyżej 27) skuteczność antykoncepcji jest od 60 do 70% mniejsza niż u kobiet z normalną masą ciała. Zjawisko to jest uwarunkowane większą ilością tłuszczu, w którym hormony stosowane w tabletkach antykoncepcyjnych się rozpuszczają. Powoduje to, że mniejsza ilość hormonu jest dostępna i słabiej oddziałuje na narządy rozrodcze. Tkanka tłuszczowa sama w sobie również "konsumuje" hormony, ze względu na obecne w tej tkance receptory. Jednocześnie, ze względu na liczne uboczne efekty doustnej antykoncepcji, trudno byłoby zalecić "puszystym" paniom większe dawki hormonów. Nadwaga sama w sobie zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, a przyjmowanie doustnej antykoncepcji ryzyko to potęguje.. Pozostaje zatem rozważenie zmiany metody antykoncepcji lub jednoczesne stosowanie dodatkowych zabezpieczeń - na przykład środków plemnikobójczych lub prezerwatyw. Cos takiego znalazlam :)

otylosc nie przeszkadza ale moze, powtarzam moze, powodowac obnizenie skutecznosci przyjmowanych tabletek, tak samo jest np z paleniem papierosow, no i stanowi to oczywiscie niewielki odsetek zazywajacych kobiet, ale jednak

Gość xxxjagodziankaxxx
kurcze i załamałam się :( muszę porozmawiac z ginekologiem ale juz czuje ze wyjde z gabinetu z niewyrazna mina :((((((

Gość xxxjagodziankaxxx
dzieki za odpowiedzi :) szukam w internecie ale wszedzie pisze co innego :( pewnie ginekolodzy tez sa podzieleni na 2 strony medalu :( coz .... naradze się z chlopakiem najwyzej bedziemy mieli dzidziusia :D

Nie ma sie co zalamywac... napisano, ze wystarczy sie dodatkowo zabezpiecac, np. srodkiem plemnikobojczym... i doskonale rozumie Twojego faceta... "cukierek przez papierek" .. do bani :)

Gość xxxjagodziankaxxx
moje BMI to 30,05 :( wiem duze :(((( wszyscy mowia ze nie wygladam na to co waze :D

A bylas u endokrynologa? Badalas tarczyce? Moze otylosc nie lezy w lodowce ale w zlej gospodarce hormonalnej?

Gość xxxjagodziankaxxx
Byłam ale kilka lat temu i wszytkoi było ok :) ogolnie jako osoba otyła powinnam miec nadcisnienie itp a tu nic okaz zdrowia wrecz :) uprawiam sport tylko wga nie spada ;/ ;p

BMI jest wskaźnikiem bardzo zawodnym. jak masz grube kości to cały szkielet jest cięzki i BMI tez jest wyższe, a wcale nie musisz być jakoś megaotłuszczona. podobnie jest z osobami o rozbudowanych mięśniach - BMI tragiczne, bo mięśnie są cięższe niż tłuszcz - a figura OK. sprawdz sobie zawartość tłuszczu w organizmie, a nie BMI. przy takim BMI działanie antykoncepcji na pewno nie bedzie zaburzone.

Gość xxxjagodziankaxxx
Dzięki za odpowiedz :) Moze zeczywiscie jest tak jak mówisz bo tak bardzo sie nie wyrozniam wsrod innych dziewczyn no i sporo cwicze :)

Gość pomocnaDłoń
jak pojde do ginekologa po receptę na tabletki, to on mnie będzie badał?

Gość xxxjagodziankaxxx
no oczywiście ze cię bedzie badal :)