Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość friderika

dlaczego Polki rodza mieszkając w Anglii?

Polecane posty

Gość friderika

jedna znajoma mieszka w anglii bo cięzko jej było w polsce. ma dziecko i nie pracuje tam. a teraz ma drugie. stac jest te Polki na dzieci? jak tam się zyje? jakie mają prace? mi cięzko z jednym dzieckiem, a one? jak im cięzko to czemu decyduja sie na dzieci kolejne?

ja urodziłam i mieszkam w uk tu tez rodziłam i powiem ci jedno jest o niebo łatwiej niz w polsce maz ma dobra prace ja teraz jestem na wychowawczym i nie brakuje nam nic nie musimy sie martwic o wakacje tylko o to gdzie sie pojedzie .... niestety jedynym minusem jest to ze dziadkowie nie widza tak czesto małej jak byli by na miejscu

Gość www.nokaut.pl/#pid=38177
widocznie w UK przyznają niezłe zasiłki dla bezrobotnych oraz dla samotnych matek

Gość no i co ztego
mam znajomą w Angli, mają 4 dzieci, i rzeczywiście dzieci mają wszystko: ładne ubranka, pełno zabawek. znajomi mają fajnie urządzone mieszkanie, duży samochód, tylko markowe ciuchy. ale co z tego? dostają zasiłki na dzieci, inne socjalne, ale tak poza tym co to za życie, jak samochód kupiony na kredyt, mieszkanie wynajmowane, własnego nie mają, oszczędności może i jakieś są ale znikome i ile oni na te dzieci odłożą? jak długo można wynajmować mieszkanie? od urodzenia dzieci nie byli dalej niż w Londynie. może stać i ch na wszystko, ale nie takim kosztem.

Gość pajacowa bodowa
faktycznie byc ciagle na obczyżnie i na wynajmowanym.kiepsko. pozatym nie mówią tam po polsku wurzedach ani w klepach.obczyzna jakby nie patrzec.....to nie Polska to inny kraj

to co ze nie mowia po polsku w urzedach. jak sie mowi dobrze po angielsku to tylko tesknota za rodzina zostaje bo za polska to i za czym jeszcze? na pewno nie za ta bieda i szarzyzna - co innego jak sie mieszka w duzym miescie typu wroclaw czy poznan, ale takie miasta jak grudziadz to nic tylko stamtad uciekac. jezeli chodzi o wynajmowane to tak samo trudno o kupno mieszkania w polsce jak i w uk, nie rozumiem czemu zakladacie ze w uk to sie tylko wynajmuje. kto ma prace i planuje zostac na stale albo dluzej to kupuje. my splacamy kredyt na nasze drugie mieszkanie w uk, notabene mam znajoma tutaj ktora bedac w uk splaca kredyt na mieszkanie w polsce. kwestia pieniedzy - kazdy ma, pracujacy i bezrobotny, wiecej albo mniej. w polsce jak pracujesz to cie czasem i ledwo co na rachunki stac, nie wspominajac o wakacjach - w uk jezdzi kazdy.

my mamy jedno dziecko mieszkanie wlasne część nazbieraliśmy , część na kredyt i spłacamy benefitów nie dostajemy , bo nam sie poprostu nie należą , wakacje i inne przyjemności to żaden problem a właśnie wśród znajomych w polsce jest tylko 1 para gdzie kupili mieszkanie , ale juz musza oszczedzac zeby nad polskie morze wyjechac na tydzien w 3 osoby co do jezyka jak znasz dobrze angielski to jaki problem ja nie mam zadnego tak samo jak mąż no i co z tego a myslisz ze ci znajomi odłożyliby wiecej na dzieci w pl. nie sadze ...... po prostu jak ktos nie umie gospodarowac pieniedzmi i myslec przyszłościowo to czy dostanie wypłate w zł. czy funtach to i tak nic nie odłoży

prawda jest taka ze w uk odklada sie wiecej bo zazwyczaj jest z czego a w polsce wiekszosc rodzin zyje od pierwszego do pierwszego. do mamy klaudii --> benefity sie wam naleza, child benefit dostaja wszyscy bez wzgledu na zarobki i child tax credit jak nie macie wiecej niz 50 tys rocznie, wiec 9 rodzin w uk na 10 dostaje.

Gość wiembowiem
A ja powiem tak.W UK wcale kokosów niema.Benefity należa sie ale rodzinom które nie zarabiaja zbyt wiele.I nie sa to jakies ogromne pieniadze.Owszem łatwiej jest żyć ale pieniadze tam na drzewach nie rosna i nikt niema nic za darmo.Jesli sie dobrze zarabia to owszem stac na wakacje ale mieszkania juz nie kupisz tak łatwo tym bardziej ze teraz banki juz tak chetnie nie przyznaja kredytow a szczegolnie obcokrajowcom.Samochody sa w miare tanie ale to tak samo jak w Polsce samochody coraz tansze pozatym jakim luksusem jest dzis samochód-maja prawie wszyscy,jedni lepsze drudzy gorsze ale maja. Plusem jest łatwiejsze zycie,poprostu na wiecej starcza z wynagrodzenia,mniejsza biurokracja i przyjemniejsza obsługa w urzedach bo Anglicy jakos strasznie przychylnie na emigrantów nie patrza.Minus to oczywiscie zycie w obcym kraju.A tak na koniec to żadna filozofia przyjechac na 2 tyg.do Polski,poszpanować jak mi dobrze w UK i wrócić z powrotem aby nadal pracowac w fabryce,hotelu czy barze.

jak sie mowi dobrze po angielsku to tylko tesknota za rodzina zostaje bo za polska to i za czym jeszcze? na pewno nie za ta bieda i szarzyzna doskonale t ujełas.... tak własnie czujes ie ja czy jest miłatwiej no pewnie....co tydzien z zasiłku moge kupic małemu wózek to same pomyslcie czy jest tu łatwiej z dzieckim

wiembowiem --> nikt nie ma za darmo nigdzie! nie ma kokosow, owszem, to mit, trzeba sobie na wszystko zapracowac. ale prawda jest taka, ze jest latwiej jednak do tych pieniedzy dojsc.. z kredytem jest latwiej niz w polsce, oczywiscie trzeba miec prace malo wiele - nie minimum. co wiecej, nie sprawdzaja historii kredytowej z polski, niejedn moj znajomy ma kredyt na mieszkanie w uk. sa niektore benefity ktore naleza sie mimo wyzszych zarobkow - jak sie ma dziecko. wiem bo sama mam dziecko i nienajnizsze zarobki.

no tak child benefit dostajemy , bo to wszyscy dostaja ale nie jest tego wiee ok. 20 ł tygodniowo na child tax credit juz sie nie łapiemy ja nie nażekam , bo tak na prawde świetnie radzimy sobie bez tego .... a i jeżeli bym mogła to bedziemy miec tu wiecej dziei ... że juz nie wspomne o opiece podczas porodu i po ....

Gość 20 f tygodniowo
Ale iak masz 3 dzieci to juz masz 60 na tydzien. do tego child tax credit..working tax...jak dziecko do roku zycia to jeszcze inaczej..i domek mozna dostac socjalny. :) i stac na wszystko bo za te 60 to raz w tyg pelen wozek zakupow zrobisz.

Gość eche napewno
za 60 funtow pelny wozek:Dkobito gdzie ty kupujesz,tak jak sie kombinuje,oszukuje panstwo,klepie dzieci,udaje ,ze sie jest samotna matka to faktycznie mozna jeszcze jako tako zyc,dostaje sie "suuper"mieszkanie socjalne w" super" dzielnicy,w "super"sasiedztwie,dzieci posyla sie do "super"szkoly,no zyc nie umierac:D

Gość urytaswa
Za 60 funtow pelny wozek zakupow??? :D:D Gdzie??? Chyba jak Tesco value nawalisz ale i to watpie aby pelny wozek byl :D:D:D:D

Gość child benefit wynosi
20 funtow na pierwsze dziecko a na kazde nastepne juz tylko 13 funciakow

Gość bele de jour
dokladnie osoba powyzej ma racje

ej za 60 funtow pewnie ze mozna napakowac pelny wozek w tesco i to wcale nie value, 3 tacki miesa kosztuja 10 funtow, jakies jajka, chleb itd to wszystko jest w granicach funta! gdzie wy kupujecie? same marks and spencer tu??? apropo socjalnego mieszkania i innych gratisow to sie dostaje jak sie nie ma kasy, pracy, jak sie ma rodzine duza na utrzymaniu, no i co ma taki wybrzydzac? ze dostal za darmo? w polsce cos dostajecie za darmo????? nie.. nasze panstwo uwaza ze lepiej pod mostem niz w mieszkaniu socjalnym. skoro w tym uk jest tyle zlych rzeczy to po co wogole tu jestescie?

Gość a kto ci napisal ze w uk jest
zle????

"nie mowia po polsku", "gorzej straktuja" "na obczyznie i na wynajmowanym to kiepsko". "tylko 20 funtow, a potem tylko 13 funtow" -> troche duzo tu zali..

Gość no dobrzeeee
ale 20 funtów tygodniowo to jakies 90 - 100 zł W polsce dostajesz chyba 43 zł miesiecznie , starczy ci na paczke pampersów natomiast w UK paczka pampersów kosztuje ok 9 funtów, zostaje ci 11 na ubranka i np kosmetyki czy coś innego tygodniowo Jesli mówimy o Child Benefit , który dostają wszyscy!

Gość no dobrzeeee
czyli z pieniedzy Child Benefit stac na pieluchy , ubranka , kosmetyki , czy zupki itp do wyboru na tydzien

Gość no dobrzeeee
za 60 funtów zrobi sie duze zakupy i nie w Tesco , bo tam nie chodze! Ale w UK tez trzeba pracowac , nie myślcie ,ze nie, mieszkania i opłaty są dosyć wysokie

Gość mieszkajaca w uk
mieszkam od 5 lat w uk,mam 4 dzieci ja pracuje i maz tez ale nasze dochody nie sa duze wiec otrzymujemy dodatki dla rodzin o niskich dochodach (nie mylic jak u nas z opieką spoleczną) bo wiekszosc anglikow je pobiera i nie wyobrazam sobie zycia w Polsce,nie mamy tu kokosow ale mamy normalne zycie gdzie dzieci maja wszystko to co jedynaki w bogatych rodzinach (oczywiscie muszą na nie zasluzyc) i zal mi ze za lepszym zyciem musimy wyjezdzac z kraju.. wstyd mi za Polske

Gość no dobrzeeee
jest tu bardzo duzo rodzin wielodzietnych , którzy w Polsce nie dali by rady i klepali by biede, a dzieciom tylko by brakowało! Przypuszczam ,ze takie rodziny nie mysla o powrocie , bo w Polsce się nie utrzymają i będzie im bardzo cięzko

Gość no dobrzeeee
dokładnie wstyd

Uważam że w UK wcale nie ma takich kokosów, kto nie przeżył ten nie wie.Nie wiem dlaczego wielu ludzi myśli że dzięki dodatkom można żyć na poziomie.Nie każdy też może dostać taki dodatek.Tutaj wcale nie jest tak kolorowo, może w porównaniu z Polską, ale ogólnie patrząc, to też nie jest lekko.

Gość no dobrzeeee
ktoś tam napisał , ze jakas rodzina nie ma oszczednosci, ma samochód , ale to nic bo kazdy go ma , nie ma własnego mieszkania itp A ty myslisz ,ze ta rodzina kupiłaby w Polsce samochód ? Myslisz ,ze kazdy ma samochód? Zaoszczedziłaby? Kupiłaby mieszkanie ? Watpie , tysiące rodzin w Polsce mieszka na wynajetym lub kupuje na kredyt , podobnioe jak w UK

Gość mieszkajaca w uk
popsula mi sie pralka ,za tydzien stac mnie bylo na nową nie wspomne juz o tym jak dzieci w Polsce byly chore i musialam w aptece zostawic 250 zl a na nastepny dzien kolejne 100 bo nie poszly na dany antybiotyk tu lekarstwa dla dzieci są za darmo,antykoncepcja tez ,kokosow nie ma (chociaz czasami ja tak uwazam przypominajac sobie zycie w Polsce) spie spokojnie nie myslac co jutro mam kupic zeby przezyc tydzien,nie pozyczam pieniedzy bo mi wlasnie zabraklo.. niewiem jak inni ale mojej rodzinie zyje sie tu dobrze