Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość friderika

dlaczego Polki rodza mieszkając w Anglii?

Polecane posty

Gość no dobrzeeee
tak masz racje i pracowac trzeba czasami cięzko Czasami drazni mnie jak ci co mieszkają w Polsce np rodzina ,wyciągają ręce po prezenty i wyobrazają sobie nie wiadomo jakie kokosy, uwazają ze tu jest tak kolorowo itp Oczekują sposoringu i temu podobnch, a tu tez trzeba pracowac , tyle ze stac cię na więcej

Gość mieszkajaca w uk
teraz jestem na macierzynskim ale tak teraz licze i wychodzi mi ze miesiecznie mamy okolo 12 tys na polskie licze wyplaty plus dodatki na dzieci to chyba nie jest tak tragicznie

Gość mieszkajaca w uk
ja wpadlam na pomysl kilka lat temu zeby otworzyc self-employed sprzatnie domow prywatnych (i wcale sie tego nie wstydze ze sprzatam) pieniadze są z tego niezle i czasem dysponuje jak mi sie podoba ze wzgledu na dzieci dla chcącego nic trudnego :)

Gość no dobrzeeee
wiecie co masa ludzi moze i by wróciła do Polski , bo teskni za rodziną czy po prostu swojską atmosferą ,ze jest się u sebie , ale do czego wracać do biedy ???? A jak jest z sytuacją gospodarczą cos się porawia czy pogarsza ? Ja słyszałam,z ejest coraz gorzej i wzrasta bezrobocie ? Jest tu ktos kto jest zorientowany??

Mieszkająca w UK Jak zaczęłaś tą prace ? Roznosiłaś ulotki z propozycją sprzątania?Ogłaszałaś się w gazecie? Jeśli tak, to czy nie bałaś się głupich telefonów, albo nieuczciwych zainteresowanych osób? Na jakim poziomie jest Twój angielski?

Gość Alimassh
kochana bezrobocie tylko wzrasta:( sama szukam pracy ale to co sie dzieje na rynku to tragedia. Myślę o wyjeździe do Danii.

Gość mieszkajaca w uk
tak ,wlasnie zaczelam od roznoszenia ulotek(ktore sama wczesniej zrobilam na komputerze) pomagala mi w tym kolezanka,do gazety nic nie dawalam wystarczylo ze poroznosilam w jeden dzien ulotki i na drugi dzien mialam juz telefony a pozniej to juz samo sie rozeszlo..sprzątam juz 4 lata u jednej babci (traktuje mnie jak swoją wnuczke) :) i ona tez polecila mnie swoim znajomym,bo byla bardzo zadowolona :) w pewnym momencie bylo tak ze nie mialam juz wolnego czasu zeby przyjmowac inne zlecenia (bo w domu byl balagan :P ) teraz jestem na macierzynskim ale pewnie za 5 miesiecy znow do tego wroce moj angielski jest na tyle dobry ze daje sobie rade (nie mowie perfekt) dodam ze zaczynalam z bardzo slabym angielskim i bylo mi z tym bardzo ciezko...

Gość no dobrzeeee
Alimassh a mieszkasz w duzym miescie czy małym? Ja własnie słyszałam ,ze się pogarsza ,ale w sumie w Polsce zawsze było zle Kto miał to miała, a reszcie osób naprawde cięzko Ale czujecie ,że jest coraz gorzej czy sytuacja jest w miare na takim samym poziomie jak wczesniej?

A mogę wiedzieć gdzie mieszkasz, tzn. jaka miejscowość? Jeśli to nie problem oczywiscie?

Gość mieszkajaca w uk
BIRMINGHAM :)

Gość mieszkajaca w Londynie
Dawno tu bylo cicho. A to juz 2012 rok i musze powiedziec, ze w UK jest kicha jesli chodzi o utzrymanie. Jakis czas nie pracowalam bo mialam problemy zdrowotne, a teraz jestem w ciazy i d..a. Zasilek dla bezrobotnych mi sie nie nalezy, macierzynskiego zadnego nie dostane bo ostatnio nie pracowalam ani zadnego innego zasilku. Pracuje tylko maz i ledwo starcza nam na jedzenie po oplaceniu rachunkow. Nawet boje sie myslec jak ja przebrne przez ta ciaze w takiej biedzie, a co potem? Child benefit to totalne grosze, working tax i child tax rowniez. No i to dopiero po porodzie, a do porodu? Zeby w sciane...

Gość uuuuuuuuuuuuuh
Samochody w UK sa tanie, ale juz oplacanie auta wychodzi drogo. Mojemu mezowi nie uznali znizek z PL i miesiecznie samo ubezpieczenie pozeralo 60 funtow. Zrezygnowalismy z auta. Ja od roku nie pracuje. Pojde od sezonu do pracy-w fabryce-nie wstudze sie tego. Maz zarabia najnizsza krajowa, mamy 1 dziecko, ChB (20 na tydzien), WTC i ChTC (razem 80 na tydzien) i Housing 30 na tydzien i starcza nam na styk kasy. Na wynajem, jedzenie, rachunki, ciuchy od czasu do czasu. Szalu nie ma, ale jest lepiej niz jak bysmy mieli zyc z jednej wyplaty w PL. Pojde do pracy, to zaczniemy odkladac (w sumie juz mam odlozone mala sumke, ktora jest na koncie w PL ).

Gość Ja mieszkam w Polsce..........
Myślę, że da się tu jednak żyć. Są sytuacje irytujące i np. to, co wczesniej wspomniane - leki dla dzieci powinny być za darmo, u nas niestety nie są. Rozwiązania systemowo - socjalne źle u nas funkcjonują, ale jeśli nie korzysta się z socjalu, to da się żyć. Mieszkamy w Krakowie, mamy dwoje dzieci, jesteśmy ok. 30-stki. Mamy spłacone mieszkanie i samochód, pracujemy bez przerw w zatrudnieniu ,odpukać, od ukonczenia studiów. Nie żyjemy na styk.

Gość kickaaaa
Ja mieszkam w Polsce.... srata ta ta d.pa w krata w polsce bieda az piszczy macie splacony kredyt itp bo pewnei wuk gary myluscie a teraz rżniecie bogaczy a tfuj

Gość Ja mieszkam w Polsce..........
kickaaaa, już chyba wiem, dlaczego Ci jest źle, bo jeteś poprostu ograniczona.