Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liluli

pomysly na obiadki

Polecane posty

Gość liluli

dla 13-o miesiecznego dziecka podrzuccie jakies pomysly mamuski

Gość raczej na odwrot
Warzywa na patelnie,piers kurczaka w ziolach,ryba w ziolach,zupa "krem"..

Gość liluli
no moj syncio jakos srednio wlasnie z tym miesem.staram sie rozdrabniac ale nie zabardzo ,bo ma juz zabki a on tylko zuje i wypluwa,z patelni czy z sosikiem to samo i nie wiem co robic

Gość raczej na odwrot
Aha..To masz niejadka? To podobnie jak moj.Ma 1,5 roku..

Gość liluli
moze nie jest niejadkiem ale nie mam pomyslu jak zrobic,zeby zjadl troche mieska.ze sloiczkow heinz je warzywka z mieskiem ale tam nie ma zbyt duzo miesa a potrzebuje wiecej energi ,bo jest caly czas aktywny no i musi miec sile nie wiem czy bardziej rozdrabniac moze

Gość liluli
moj ma 14 miesiecy a ta stronke tez juz wczesniej przewertowalam ale nie ma jak porada od doswiadczonej mamy

Mi się zdaje ze najlepiej na parze ugotować warzywka i pierś z kurczaka a potem rozdrobnić. Ma juz pewnie kilka ząbków wiec nie miel całkiem na krem.

Gość slodki ziemniaczek
podam ci przykladowe dania mojej 11 miesiecznej corki: w niewielkiej ilosci wody Zywiec gotuje kawalki slodkiego ziemniaka, cebuli czerwonej, marchewki, ew. zwyklego ziemniaka, jablka. osobno gotuje mieso kurczak, lub indyk. Potem calosc lekko miksuje dodajac oliwe z oliwek. Na koniec dodalam moreli ze sloiczka hipp (mozna tez gruszki lub brzoskwinie) - nie musisz. U mnie dziecko lubi miesno owocowe kombinacje. Na drugie usmazylam cienkie nalesniki z (ciasto jak na normalne nalesniki + cukier Kotany z prawdziwa wanilia dla zapachu + rodzynki) - posmarowalam je musem z truskawek (mrozonka) i mascarpone - zrobilam taki zadszy aby latwiej bylo jesc. Wczoraj bylo spaghetti - starta marchewka, pokrojony obrany baklazan, cukinia, cebula, pietruszka - podsmazone na oliwie - do tego chuda mielona wolowina - troche ziol prowansalskich i pomidory z puszki + makaron gwaizdki - tego nie miksowalam ale wszystko bylo b. drobo posiekane + duzo sosu pomidorowego. czasem posypuje to tartym zoltym serem lub dodaje ricotty aby mialo lagodniejszy smak - mozna tez posypac natka pietruszki . ewentualnie z miesa mozna zrobic pupeciki aby byly mieksze dodaje namoczona bulke lub chalke i starte drobno jablko. Mala je tez kurczaka po chinski - bardzo drobno siekiem piers kurczaka obtaczam w mace posmazam dodaje starta marchewke, cienko posiekana papryke, ananasa, kukurydze (polecam bonduellki jest miekksza od zwyklej) zalewam sokiem z ananasa dodaje przecier pomidorowy dusze i podaje z makaronem ryzowym lub ryzem. Mozesz tez sprobowac jagniecinie - ugotuj osobno i potem zmiksuj troche z kasza jaglana gotowana z marchewka, brokula, zielona fasolka, pietruszka, selerem i jablkiem dla slodszego smaku. Sprobuj upiec piers indyka w ziolach - polej oliwa z oliwek i zawin w folie i podac go z puree z ziemniakow i surowka z buraczkow i jablek. Na razie korzystamy duzo z mrozonek i sloiczkowych owocow, gdyz nie wierze w "zdrowotnosc" obecnie sprzedawanych swiezych brzoskwin, moreli, truskawek. Dodaje tez czasem groszek z puszki - taki drobniutki - jedna lyzeczka. Musisz po prostu poeksperymentowac moze w koncu trafisz w jego gust. Zycze powodzenia i dobrej zabawy w kuchni:)

Tu jeszcze duzo zalezy od zębów... Moja starsza córa pierwszego ząbka miała w wieku 10 mies wiec raczej naleśnikami bym jej nie uraczyła (no chyba że zmielonymi na kremik :D ) slodki ziemniak - fajne przepisy :) pomysłowa jestes. Ja jednak nie przepadam za taką iloscia smażonego... co moge to paruje i gotuje, ew. pieke.. No i polecam rybe! Tylko nie smażoną....

Gość slodki ziemniaczek
Jana - u mnie mala tez ma malutko zabkow ale ona jakos to w dziaslach sobie mieli - kanapki tez - kupuje jej taka ekologiczna gotowana szynke i ona sobie cale duze kawalki do buzi pcha - ja jej rozdrabnialam a obok lezala taka wieksza porcja kanapki i ona to kiedys capnela pomielila polknela i byla bardzo happy wiec od tego czasu juz jej daje takie solidniejsze porcyjki. Z nalesnikiem to samo - one sa bardzo cienki i ja jej to lyzeczka tak srobie ale jak ma tylko okazje to laduje sobie wielkie kawaly do buzi:). A jesli chodzi o to smazenie to nie tak - ja tylko tak przez miniutke podsmazam w tej oliwie zeby miesko sokow nie tracilo i nie bylo suche a potem to juz dusze w soku pomidorowym lub wodzie. Nalesniki tez na teflonowej patelni - dodaje oliwy do ciasta i patelnia jest sucha. i to tez jest w ramach drugiego dania - na pierwsze dostaje zupki z miesem przewaznie gotowanym osobno. I te zupki to miksuje, ale nie na zupelny krem tylko tak troche, zeby miala miekkie ale bez przesady - moglabym przecierac przez sitko ale za duzo z tym zachodu wg mnie:)

Gość raczej na odwrot
Moim zdaniem ilosc zebow nie ma tu nic do gadania.Moj ma wprawdzie juz dawno wszystkie,ale jak nie mial tez sobie radzil

Gość lilui
dziekuje dziewczyny bardzo!!!!!! napewno skorzystm z tych przepisow