Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość piina marina

czy to snobizm?

Polecane posty

Gość piina marina

mam dobra koleżankę od wielu lat wlasciwie od dziecka, zazwyczaj szanuję cudze poglady i rozumiem, ze kazdy jest inny, ale kurcze to jak ona sie zachowuje jest bardzo przykre. otoz ona jest prawnikiem jej przyszly mąż prawnikiem, a matka lekarzem. caly czas o sobie opowiada ze ludzie z takiej rodziny jak ona to to i to, ze jej dziecko pojdzie tylko na prestizowe studia a nie byle jakie, ze lekarze i prawnicy są ponad wsztskich bo to ogromna iteligencja i prestiz, ze jejd ziecko (jeszce go nie ma) nigdy nie wyebierze innego zawodu bo z TAKIEJ rodziny to ma to w genach, ze go nie posle do pzredszkola, bo nie bedzie z dziecmi MOTLOCHU... uzywa slow slumsy, patologia (o gornikach np.) plebs. poza tym jest bardzo zyczliwa i dobra osoba, ale to jest nie do zniesienia.... juz jej nawet to mowilam, ale ona na to, ze ona nikomu nie dokucza i nie chce zrobic przykrosci, takie ma poglady i tyle, ręce opadaja....

Gość nie nazwałabym tego snobizm
tylko podatność na stereotypy, a jak stereotypy są dla niej personalnie miłe to już w ogóle :)

Gość a wg mnie jest to snobizm
wlasnie w czystej postaci. Podobnie ma moja znajoma(tez prawniczka) ktora poza zachowaniami,ktore wyminilas czepia sie tez ludzkiego ubioru-krytykuje tych skromnie ubranych, mowi,ze nie wyobraza sobie, jak mozna kupic cos na rynku, w ciucholandzie czy zwyklym sklepiku. Wszystko musi miec nowe i markowe.

Gość piina marina
ta moja ma dokladnie to samo - tak tak masz badzo ladna bluzke (targ 30 zl) ale w zyciu by takiej nie kupila prood solar jaaquline riu bluzka ponizej 300 zl i kafelki z marmuru ponizej 200 za metr nie mowiac o meblach antycznych nie inaczej, nie ma opcji

Gość a wg mnie jest to snobizm
Mnie by nie przeszkadzało to, jak ona sie ubiera, gdyby nie to,ze potrafi skrytykowac czy dogryzc tym, ktorych na takie ciuchy nie stać. I nie chodzi tu o mnie, bo ja akurat tez ubieram sie raczej w "dobrych" sklepach,ale mamy taka kolezanke,ktora nie dosc,ze jest ubozsza,to jeszcze przy kosci i ona jej czesto dogryza.

Gość Eustach
znam trochę życie i wiem, że przyroda jest bardzo sprawiedliwa i po ciężkiej zimie przychodzi od razu gorące lato :) natomiast u ludzi , którzy tak zwane szczęście mają i poniżają innych, wszystko się może nagle zmienić i tragedia rodzinna powoduje , że ktoś wpada pod samochód albo depresję lub nerwicę , oczywiście nie życzę tej Twojej zadufanej koleżance syna z zespołem downa .

Gość piina marina
bo to jest paardoks. ona nie ejst zlym czlowiekiem pzreciwnie kazdemu by pomogla, ale takie ma poglady i koniec, ona jest prestizowa inteligencja z TAkiej rodizny, ma takie geny, ze z nich na pewno sie kafelkarz nie porodzi i tyle. ech, ale czasem wzbiera we mnie wscieklosc...

Współczuję jej dzieciom. Jak nie będą potrafiły sprostać jej wymaganiom to będzie kiepsko...

Gość piina marina
wlasnie to samo jej powiedzialysmy i ze nei daje potencjalnemu dziecku wyboru nawet przed jego urodzeniem (nawet w ciazy jeszcze nie jest). a ona ze daje prawo albo medycyna ew architektura bo to sa studia prestizowe a nie byle jakie. i ze nie musi sie o nic martwic bo z takiej rodziny jak ona pochodzi z dziada pradziada to nie ma szans zeby bylo inaczej

Gość piina marina
wierzycie w takie cos? ze to moze bycw genach, ze te dziecko takie prestizowe bedzie i wyksztalcone? oczywiscie nie na byle jakim kierunku