Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zlomka

Kto sie zna na skladkach zus?bardzo prosze o pomoc

Polecane posty

Gość Zlomka

Sprawa wyglada tak chce isc do pracy opiekowac sie dzieckiem mojej siostry.teraz jestem bezrobotna ubezpieczona w urzedzie pracy.chodzi o to czy stnieje taka mozliwosc zeby nie bedac zatrudniona w firmie tylko jako osoba prywatna samej sobie oplacac skladki zus ubezpieczenie i emerytalne?jesli tak to ile bym musiala placic?a jesli tak nie da rady to moze podpisac z siostra jakas umowe i ma jej podstawie placic skladki?bo koniecznie musze miec ubezpieczenie.

Gość minimalny zus
w sensie składka zusowska od najniżsej krajowej to jest jakoś ponad 300zł misięcznie, oczywiście nie tylko zus odprowadzasz! pamietaj o podatku dochodowym... lepiej dogadaj się z siostrą, że będzie Ci taka kase dawac a z bezrobotnego sie nie wypisuj... swoja droga jak mozna brac pieniądze od siostry, za to, ze jej sie dzieckiem zajmiesz skoro i tak na dupie siedzisz i gówno robisz? czemu ne pojdziesz gdzies ormalnie do pracy?

Gość minimalny zus
albo siostra cie zatrudnia jesli sama nie ma dzialalnosci to podpisuje z toba umowe o dzielo bądź umowe zlecenie, albo ty zakladasz dzialanosc gosp inaczej nie da sie

Gość Zlomka
Chce sie wyrejestrowac z pup i oplacac zus normalnie.a jesli umowa o dzielo to przypuscmy gdybym dostala tysiac ile by bylo tej skladki i podatku?

Gość amaletta
najkorzystniej bedzie jak siostra cie zatrudni na jakąś mała stawkę (zwykła umowa zlecenie lub umowa aktywizacyjna) tu masz info o umowie aktywizacyjnej: http://pup.glogow.ibip.pl/public/popup.php?id_menu_item=91832 siostra jako osoba zatrudniająca płaci za ciebie składki ( zus, zdrowotne i ewentualnie podatek o ile na umowie bedziesz miała na tyle duza kwotę, że podatek zajdzie) Jesli umówicie się na 100 zł miesiecznie to składki wyjda niewielkie, a staz ci leci i ubezpieczenie zdrowotne tez masz

Gość Zlomka
Jesli chcesz wiedziec to siostra mnie prosi o opieke nad dzieckiem a ja mam swoje dziecko dow przedszkole oplaty wyzywienie i tysiac innych nie stac mnie na charytatywne spedzanie czasu z siostrzencem nestety.nie jestem nastolatka na utrzymaniu rodzicow

Gość Zlomka
Amaletto bardzo dziekuje wlasnie o staz i ubezpieczenie chodzi.musimy pomyslec jak to najlepiej zrobic zeby obydwie strony byly zadowolone.

Gość amaletta
moim zdaniem ( dopytaj w zusie i skarbówce) siostra jako pracodawca odprowadza wszystkie składki i wystawia ci pit 11 pod koniec roku. Dla ciebie korzystniej jest byc zatrudniona niz miec własną działalność gdyz na działalnosci musisz płacic pełen zus, a umowę zlecenie możesz zawrzec na niższa kwotę

Gość tak masz 30lat
8letniego syna i nigdy w życiu nawet dnia nie przepracowalas! zyjesz z naszych podadkow!!!!!!!!!! darmozjadzie

Gość Zlomka
Bardzo ci dziekuje amaletto za pomoc i nakierowanie dopytam jeszcze.dziekuje ci :)

Gość Zlomka
Mam 27lat 3letniego synka i 4 lata stazu pracy idioto.

Gość to zapierdalaj do roboty
to zapierdalaj do roboty

Gość Zlomka
Juz wyzyles swoje frustacje?bo nie mam czasu na pierdoly

Gość aha i ach
http://www.zus.pl/default.asp?p=1&id=35 Jeśli założysz działalność musisz odprowadzić 800zł . Niecałe , to fakt. I to jest minimum które musisz. To samo, jeśli zatrudni cię siostra. Nie oplaca wam sie w ogole tego zglaszać, bo żyjemy w złodziejskim państwie. Niech ci siostra daje na rękę, a badź zatrudniona jako bezrobotna. :D Cholera, nie wierzę co piszę, do oszustwa namawiam!! Ale nasze państwo wiekszy złodziej jest, i to w majestacie prawa niestety.

Gość aha i ach
Oczywiscie, pracuj u siostry a formalnie bądź bezrobotna, zrobilam skrót myslowy, który śmiesznie wyszedł. :D Gdyby ona cię zatrudniala, to ona musiałaby te składki odprowadzac, to ciekawe ile by dla ciebie zostało? Idź w stronę umowy zlecenia jeśli musisz, ale na tym, to ja się już nie znam.

Gość Zlomka
Kurcze nie chce kombinowac na lewo dzialalnosci nie zaloze bo to totalnie nieoplacalne w moim przypadku jeszcze bym dokladac musiala!pomysle o tej umowie zleceniu.ale moze mi ktos jasno napisac ile jest zusu i emerytalnego i ile %podatku dochodowego jest?

Gość amaletta
nie wiem jak to jest w pierwszej lini pokrewieństwa, ale obca osobe normalnie zatrudniasz na zlecenie, np. na 200 zł - z tego ona na rekę mA OK 140 ZŁ I WSZYSTKIE SKŁADKI OPŁACONE I DO EMERYTURY JEJ STAZ LECI. I te składki sa odprowadzane od tych 200 zł co jest na umowie, a nie od sredniego wynagrodzenia tak jak w przypadku prowadzonej działalnosci. I zatrudnic kogos na zlecenie możesz bedąc osoba która NIE PROWADZI DZIAŁALNOŚCI, tego akurat jestem pewna

Gość Zlomka
Amaletto jestes boska i genialna!dziekuje c czyli sprawa prosa skladki i podatki od kwoty na umowie zleceniu tak?a pokrdwieostwo ma jakies znaczenie?

Gość amaletta
no własnie tego nie wiem czy tak mozna w I linii pokrewieństwa....wiem tylko, ze obcego na pewno mozesz tak zatrudnić ale z drugiej strony jakby cie tak zatrudnił szwagier i nie przyznał sie do tego że jest szwagrem ( z dokumentów to nie bedzie wynikać, a w przypadku siostry macie to samo nazwisko panieńskie) pokombinuj i popytaj w zusie ;)

Gość fdsaz
musisz dostać minimalna płacę od siostry i od tego ubezpieczenie i podatek

Gość fdsaz
naziwko nie ma nic do rzeczy dla zus liczy się składka

Gość fdsaz
od umowy zlecenie jest leczenie z zus ale nie emerytura

Gość amaletta
i jeszcze jedno - jesli to ma być umowa zlecenie na 200 zł to lepiej żeby była na 210 zł - bo do 200 zł opodatkowuje sie zlecenia ryczałtem i nie możesz potem dostać zwrotu podatku ( pracodawca nie wystawia ci pit 11). A jak jest powyżej 200 zł to rozliczasz to normalnie w pit rocznym ( pracodawca ci wystawia pit 11)i mozesz miec zwrot podatku ( jak masz np. ulge na dzieci) czyli w/g kalkulatora http://www.infor.pl/kalkulatory/zlecenia.html#wynikiform masz ponad 30 zł miesięcznie zapłaconego podatku

Gość Zlomka
I tak jestes boska dzieki ci!mamy rozne nazwiska panienskie tez to dluga historia ale miasto male i kazdy wie.chociaz na zdrowy rozsadek bedzemy po prostu stronami zawierajacymi umowe bez znaczenia mysle jest nasze bliskie pokrewienstwo ale sie dopytam

Gość amaletta
[zgłoś do usunięcia] fdsaz od umowy zlecenie jest leczenie z zus ale nie emerytura nie prawda. jesli od umowy zlecenia płacisz składkę emerytalna to dlaczego nie ma sie liczyc do emerytury? od 200 zł składka emerytalna wynosi niecałe 20 zł, a rentowa 3 zł - czyli liczy się jako okres składkowy

Gość Zlomka
Fdsaz a dleczego emerytura nie?a jak zrobic zeby emerytura tez?!

Gość Zlomka
No to sie zakrecilam i kto ma racje?

Gość lili ii
gdyba za umowę zlecenie można było dostać emeryturę każdy by tak robił, co w konsekwencji rozwaliło by system emerytalny w ciągu 6 m-cy.

Gość e-cinka
jesli zalozylabys swoja dzialanosc to przez pierwsze 2 lata skladka ZUS jest obnizona jakies ok.300zl zamiast 800zl