Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zlomka

Kto sie zna na skladkach zus?bardzo prosze o pomoc

Polecane posty

Gość lili ii
wystarczy logicznie pomyśleć składki muszą być płacone odpowiednio duże i odpowiedną długość czasu, by było potem na wypłaty emerytur jeśli ty będziesz odprowadzać takie śmieszne kwoty od zlecenia to skąd mają być te pieniądze?

Gość e-cinka
tez mi sie wydaje ze z umowy zlecenia nie ma emerytury :(

Gość Zlomka
Nie no dajcie spokoj chce placic skladki a nie moge?wiadomo ze z marnych skladek marna emerytura przeciez ja cudow nie rzadam!

Gość amaletta
lili ii wystarczy logicznie pomyśleć składki muszą być płacone odpowiednio duże i odpowiedną długość czasu, by było potem na wypłaty emerytur jeśli ty będziesz odprowadzać takie śmieszne kwoty od zlecenia to skąd mają być te pieniądze? JEST COS TAKIEGO jak minimalna emerytura. Dostaje sie ja po przepracowaniu okreslonej ilosci lat i osiagnieciu wieku emerytalnego. W przypadku niskich składek staż do emerytury sie liczy ( płacisz składki=okres składkowy), a czy płacisz 100 zł na składkę emerytalna czy 20 zł to i tak nie dostaniesz mniej niz wynosi emerytura minimalna. moze sie mylę, ale chyba raczej nie Co do umów zleceń to jest tak: jesli masz do 25 lat i sie uczysz - pracodawca moze za ciebie nie odprowadzac składki zusowskiej. Ale jesli się NIE UCZYSZ - musi tę składkę odprowadzać i wtedy jest to normalny okres składkowy do emerytury Autorce radzę zgłębic temat w zusie, bo lepiej, żeby miała pewnośc w temacie

Gość Zlomka
A przypuscmy ze na umowie bedzie minimalna krajowa to wtedy moge placic skladki?

Gość składki zaliczą
ale do stażu pracy ni zaliczą

Gość Zlomka
Mam 27lat nie ucze sie.dobra chyba sie jednak kopsne do zusu zaciagnac pewnej wiedzy.dziekuje wszystkim za pomoc:)

Gość napisz zlomka
czego się dowiedziałaś

Gość Zlomka
Do zus to dopiero w przyszlym tygodniu moge ale poczytalam troche i jest tak.umowa zlecenie z osoba powyzej 26roku zycia nie uczac sie podlega obowiazkowemu placeniu skladek od 13stycznia 2000roku. Obowiazkowe jest ubezpiebieczenie spoleczne(czyli emerytalne,rentowe,chorobowe) oraz ubezpieczenie zdrowotne.skladka wypadkowa natomiast obowiazuje jedynie w wypadku wykonywania zlecenia w siedzibie zleceniodawcy.