Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość llanaaguda

Czy ktoś zna dobrze hiszpański? Mam pytanie odnośnie hiatos i diptongos.....

Polecane posty

Gość llanaaguda

otoz, mam cos takiego w ksiazce: diptongos to: -samogloska otwarta+zamknieta lub odwrotnie -dwie samogloski zamkniete hiatos to: - dwie zamogloski takie same -dwie samogloski otwarte - i uwaga: zamknieta+otwarta lub odwrotnie a wiec jak odroznic hiatos od diptongos kiedy mamy do czynienia w konstrukcja otwarta+zamknieta lub odwrotnie? byc moze to pytanie jest banalne nie mniej jednak potrzebuje odpowiedzi :/ z gory bardzo dziekuje za pomoc

Gość llanaaguda
up up

Gość llanaaguda
up up, moze jednak...

Gość agudallana
up up up

Gość to pierwsze to dyftong

Gość llpp
A po ci taka teoria?? Hiatos jest wtedy kiedy dwie samogloski wymawia sie oddzielnie, diptongos kiedy wymawiasz je razem.

Gość agudallana
w sumie z ciekawosci, no i potrzebne do akcentowania. a skad mam wiedziec kiedy wymawiac je razem kiedy oddzielnie??

Gość agudallana
własnie, jeszcze jedno pytanie: skad mam wiedziec kiedy dwie samogloski sa jedna sylaba? to bardzo wazne dla mnie nie moge do tego dojsc:/

Gość llpp
Osobno wymawiasz, kiedy jedna z samoglosek jest akcentowana i ten akcent jest zaznaczony np: da, hablis, pas Do tego wszelkie wariacje samoglosek a,e,o, bo ich sie nie da razem wymowic

Gość agudallana
właśnie, w sumie to jest bardziej podstawowe pytanie, bede wiedziala kiedy hiato kiedy dyftong kiedy bede potrafila podzielić wyraz na sylaby a tymczasem nie zawsze wiem kiedy dwie samogloski sa jedna sylaba a kiedy oddzielnymi... zapewne banał, jednak nie wiem...

Gość llpp
widze, ze zniknely literki z akcentem, mialo byc oczywiscie dia, hablais, pais

Gość llpp
Wiesz co, nie ma co sie uczyc takich zasad, bo potem bedziesz zawsze sie zastanawiala zanim wymowisz jakis wyraz zamiast po prostu zrobic to intuicyjnie.

Gość agudallana
czyli "i" oraz "u" mogę łączyc ze wszystkim i wymawiać razem jeśli nie są akentowane? a nie mogę ze sobą łączyć a,e,o ? a np. "au", "ua", - tutaj mam podzielone tak że są oddzielnie -- czy to jest dobrze, jesli tak to czemu? ps. dzieki wielkie ze mi pomagasz, musze do tego dojsc bo zwariuje

Gość agudallana
tzn wiesz ja po prostu musze to wiedziec, ciekawosc nie da mi spac jesli sie nie dowiem:P

Gość llpp
A masz jakies konkretne przyklady? Bo tak na sucho, to trudno pisac.

Gość agudallana
no wlasnie, probuje zweryfikowac to co napisalas i sie zgadza z moimi notatkami wszystko, tylko czemu "a" i "u" są podzielone? to jest zawsze taka zasada?

Gość agudallana
np. aullar - mam oddzielnie a/u grua - tez a/u

Gość agudallana
a np. caucaso z akcentem nad "a" - mam jako jedna sylabe i dyftong ... przestaje łapać:/

Gość llpp
Szczerze mowiac nie znam sie dokladnie na dzieleniu wyrazow na sylaby, ja po prostu jak widze wyraz to wiem jak go wymowic;) Z tym rodzieleniem a i u w aullar to chyba wlasnie chodzi o sylaby, nie wiem, wymawia sie to w kazdym badz razie razem.

Gość agudallana
mam wrazenie ze wszystkie te zasady ktore powiedzialas to w przypadku "a" w połączeniu z "u" działają odwrotnie :/

Gość llpp
au wymawia sie razem, ale nie wiem jak jest z podzialem na sylaby

Gość agudallana
ok dzieki:) informacji o sylabach bede szukac:P

Gość agudallana
mam jeszcze jedno pytanie, ostatnie heh jak mam rozpoznac kiedy wyraz jest aguda a kiedy llana ? otóz tak: kiedy widzę wyraz napisany (jesli ma akcent graficzny to wiem, jesli go nie ma tez wiem) ale co w przypadku ćwiczeń kiedy wlasnie tego akcentu nie ma - ja mam go wstawić bądź tez nie, a nie znam słówka i nie wiem jak sie je wymawia... jak wtedy rozpoznac czy mam llana czy aguda??

Gość agudallana
up up

Gość llpp
Jesli nie znasz slowka, nie wiesz jak sie wymawia, to akcentu sama nie wstawisz, chyba, ze to czasownik i akcent wynika z odmiany i czasu. Zaczynasz dopiero nauke? Jesli tak, to musze Ci powiedziec, ze za bardzo sobie komplikujesz zycie;)

Gość agudallana
hehe no zaczynam zaczynam, ale wkurza mnie jak czegos nie rozumiem:P czyli bez znajomosci slowka nie dam rady rozstrzygnac czy to aguda czy llana? dzieki za cierpliwość:D naprawde..

Gość llpp
Wiekszosc slow w hiszpanskim podlega ogolnym zasadom akcentowania, a te ktore nie podlegaja maja zaznaczony akcent i podczas nauki bedziesz je stopniowo zapamietywala. Naprawde nie ma sensu uczyc sie teraz teorii fonetyki. Ucz sie po prostu jezyka, a zobaczysz, ze po pewnym czasie nie bedziesz miala watpliwosci jak przeczytac dany wyraz i czy dwie samogloski obok siebie przeczytac razem czy osobno.

Gość agudallana
no tak, ale mam na zajeciach takie cwiczenia wlasnie ze mam napisane słówko (bez zadnego akcentu) i nie znam tego slowka w ogole i nie wiem czy ma akcent graficzny i muszę wiedziec czy to aguda czy llana, oczywiscie sprawdzam to w internecie, ale zastanawiam sie czy to sie da jakos inaczej roztrzygnac, tylko ja po protsu tego nie wiem...

Gość llpp
Niestety nie da sie, musisz wiedziec jak sie wymawia.