Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hdsihdsa

czy duzo mowia wasze dwulatki?

Polecane posty

Gość hdsihdsa

Gość tak,moj nie ma
nie ma co prawda jeszcze 2 lat, urodziny ma za 2 miesiace, ale mowi juz pelnymi zdaniami. Ale zaczynal mowic dosc wczesnie. Natomiast jego siostra ma 8 mc i jeszcze nawet mama nie powiedziala

Gość olasz
Mój synek zaczął mówić bardzo wcześnie. w wieku 18 m-cy składał już 3-4 wyrazowe zdania np mama daj mi am ,co to jest, gdzie mój tata. dla nas to był szok a ludzie jak pytali lie ma a ja odpowiadałam to miałam wrażenie że myślą, że nie pamiętam ile własne dziecko ma latek. Ale moje siostry mała do 2 lat nie mówiła prawie wcale co wydawało mi się niepokojące w porównaniu do mojego synka. Dziś już wiem, że to indywidualna sprawa każdego dziecka. Najważniejsze, że coś mówi to możesz być pewna, że dobrze słyszy a na wszystko przyjdzie czas...pozdrawiam

Gość hdsihdsa
włąsnie sie zastanawiałam , bo moja tez sporo mowi wlasciwie to wszystko , i kazdy mowi ze duzo gada , konczy pod koniec maja 2 latka , a kolezanki cora jest miesiac starsza i mowi mama tata daj , i chcialam wiedziec wlasnie jak inne maluchy :)

Gość hdsihdsa
oczywsicie niemowi wszystkiego wyraznie , np : nie pwoie buciki tylko dupciki , ale ladnie powie np mamusia, taus ,babunia, dziadzius

mój mając dwa lata mówił dużo ładnie wyraźnie składał zdania nie jakieś rozbudowane ale proste zdania teraz ma 2,5 roku i non stop gada :D

Gość hdsihdsa
noi dla mojej buzia sie nie zamyka , tylko oczy otworzy :)

Gość dewqefd
a mój nie mowi nic , ja nie wiem czo wasze dzieci wszystko gadaja, on skon czy co prawda w maju dwa lata, ale nie mowi nic

Gość Dominika80
mój ma prawie 20 miesięcy i mówi sporo ale tez przekręca ;)

Gość mowi
mowi zdaniami, recytuje wierszyki. Oczywiscie, ze niektore wyrazy nie sa dokladnie takie jak powinny byc, ale trudno oczekiwac, zeby dwulatek od razu mowil wyraznie. Niemniej jednak mowi zdaniami.

Gość zzzzzzzzzzzzzzzz
mój gada jak najęty, ale po swojemu, np. słowo kaka ma z 5 znaczeń. Układa zdania 4-wyrazowe, ale nie mówi wielu głosek, np. l, r

Gość lknscsd
podajcie przyklady zdan swoich dzieciaczków, bo nie wiem czy za zdanie mozna uznac : tatusiu słysys, babuniu oc

Gość zzzzzzzzzzzzzzzz
np: mama daj lizi, albo: jajo si, mamcia zje jajo

bajka : dawno dawno dawnooo temu zila sobie dziewcinka marysia i miala cierwony kapturek.poszla wieć do babusi bo byla bardziooo choraa zaniesc syropek,obiadek i ciaśtećko, i spodkał ja bardzo grożny wilk (---i tu mowi, ale wiesś mamuśśiu zie sią wilczki tezz dobre takie co pilnują dzieci i zwieziątek???) i mowi do kaptyrka zrywaj kfffiatuśki a ja ide i on, mamusiu, posiedl zjesc babcie.... itd itd chyba rozumiecie i moi do swoich wujków : Jak bedzie lato, to pyjedziesz i pójdziemy na lody? pyta ajaki lubiś śmak? truśkawkowyyyy???????? aha, a ja taki ciemny, jadodowy...

Gość mowi
" dzik jest dziki, dzik jest zly, dzik ma bajdzo ostle kly. Kto chotyka lesie dzika ten na dewo chybko myka". Zna wlasnie takie krotkei wierszyki :)

Gość przedszkole...
pracuje w przedszkolu i żadne z 13 - 2 latków nie mówi wierszyków, bajek itd.. jeżeli cokolwiek mówią to 2-3 wyrazowe zdania, większość mówi po swojemu lub tylko po kilka słów

Gość mowi
no widzisz przedszkolanko, jeszcze malo widzialas :) Taki wiele mowiacych dzieci jest calkiem sporo :) A tak z racji swojego zawodu, co bys powiedziala rodzicom jakbys na WLASNE oczy zobaczyla 2-letnie dziecko, ktore recytuje i mowi krotkie bajeczki czy opowiadania?

tesciowa kumpeli, twierdzi, że jej syn mówił wiersze jak miał roczek:P a tak na serio, to moja siostrzenica w wieku 2 lat mówiła płynnie. Mój Franek ma 18 miesięcy i mówi niewiele - mama, daj, Bols (nasz pies), papa, wyrazy dzwiekonaśladowcze. No ale po swojemu gada płynnie:)

Gość geniuszzzzzzzz
o, moje juz wierszyki umie, do tego pisać, liczyć itp.

Gość małgośko
mój syn ma 2 lata i 4 miesiące. Mówi wszystko, tylko sepleni - nie wymawia r. Dzisiaj przed drzemką nie chciało mi się czytać bajeczki, bo byłam zmęczona i mówię - dzisiaj Ty mi poczytaj. Nawet nie wiecie jak się zdziwiłam - otworzył bajeczkę i opowiadał wszystko po kolei - nie mówił na pamięć bajki, ale opowiadał. Normalnie byłam w szoku. Nawet nie wiedziałam, że on tak potrafi. Czasem takim hasłem rzuci, ze z mężem zastanawiamy się skąd on zna takie słowa.

Gość .PUMKA201
Nasze Dzieciaki są zaskakujące, wręcz nieprzewidywalne! I cieszmy sie z tego pozdrawiam!!!!!!!!!!!

Gość ja 1987
moj mowi ok 35 wyrazów (wiem bo niepokoi mnie to ze tak malo i licze a kazdy nowy zapisuje na kartce) sklada je w 2-3 wyrazowe zdania

Gość .PUMKA201
a ile On ma?

Gość kkkkkkkkkkk
moja mała ma 21 m-cy, mówi baaardzo dużo, potrafi wierszyk o kotku, liczy do 10, śpiewa ok 10 refrenów z piosenek itp... dla wielu osób to szokujące :) ale za to ma tylko 82cm wzrostu ;) mały mądrasek :)

Gość kkkkkkkkkkk
a najlepsze jest to że w większości bajek które czytałam jej w okresie od 8-18m-cy potrawi dopowiadać wyrazy razem ze mną :) widzę że tu dużo takich zdolniachów małych ;)

Gość dfdfdf
moja jeszcze nie ma 1,5 roku a gada jak najeta od rana do wieczora ! -co to jest ? (10000 razy) -co to bedzie bozia mieszka w kosciółku hehe gdzie tata no i itp itd ale mam pytanie bo mi dwie osoby zwrócuły uwage ze ona odmienia np nie ma michała byłam u cioci gosi i to mnie szokło no bo myslałam ze to normalne bo niby jak ma mówic?

mój synek jak miał 2lata mówił dosłownie kilka wyrazów, zaczął mówić gdzies jak miał 2,5 roku ale to całymi zdaniami i buźka mu się nie zamyka.. ma teraz 3 latka

Gość kiciiaa
moja mala ma prawie dwa lata i sporo mowi, np -mamuniu chce opa juz, -to tatusia auto, -mami, pupa myju, -mamunia chodz tu, -tati daj jesc dzidzi, -to dzidzi mis, i juz nawet odmienia wyrazy.