Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moniss8822

Gastroskopia

Polecane posty

Hej Na jutro mam wyznaczony terin na gastrodkopie,przeraźliwie się boje :( na samą myśl wpadam w panike, mam mięć ją robioną w szpitalu,powiedzcie mi czy da się przeżyć ten zabieg,czy bardzo mocno boli(jestem bardzo wrażliwa na ból) i itp.

Gość 10 lipca
ja miałam i jest tragedia:( niestety ... najlepiej idz z kimś bo wyjdziesz ogluszona jak królik...:)

Gość kenzo jungle
tonieboli..jest na poczatku nieprzyjemne..ale dostaniesz leki przeciwymiotne i spoko przezyjesz..Mam to badanie przynajmniej 1 raz do roku od 4 lat..wiec wiem co pisze:-)Pozdrawiam i nie bój sie🌻

kurcze ... kenzo jungle raz w roku masz to badanie? O kurcze ja idę pierwszy raz i mam nadzieję że ostatni,teraz jest takie gdybanie i czekanie ... :( chce żeby było to juz za mną Wrrrr Dziękuje za słowa otuchy :)

Gość ginger8666
wez sobie glupiego jaska!! ja bez znieczulenia nie dalalam sobie zrobic badania bo sie dusilam i wyjmowalam sama sprzet dopiero w szpitalu mi dali jaska i bylo okej:) a po znieczuleniu mialam takiego pozytywa w glowie jak po 3 drinkach:)

ginger8666 Pytałam o głupiego jaśa ale nic z tego,nie dadzą mi,ponieważ powiedziano mi,że nie dawają i to jest nielegalne, aby dostane jakieś miejscowe znieczulenie i to wszystko :( kiedyś miałam już tego głupiego jaśa i nie jest z nim tak źle :) ale na ten zabieg nie mam co na niego liczyć :(

rób przymilne minki do pana lekarza, uśmiechaj się miło, to weźmie cieniutki wziernik, położysz się na boczek i po zawodach. Ja kłapałem dziobem i pyskowałem, wziął najgrubszy i tak dał mi popalić, że myślałem , że jajao holenderskie zniosę....

Gość da sie wytrzymac
ma sie odruch wymiotny ale ja skupilam na oddychaniu nosem i liczeniu oddechow to pomaga ,sluchaj lekarza kiedy polknac nie blokowac jezykiem,nic strasznego

Gość da sie wytrzymac
wszystkie gastroskopy sa tej samej grubosci chyba ze pediatryczne malutkie

no pewno. psiknie w gardło, czymś takim i nic się nie czuje, a potem spoko, na boczku leżysz i patrzysz na ekran, co masz w żołądku.

Gość kenzo jungle
Duzo strachu a bólu zero:-)To badanie jest potrzebne choc nie bardzo miłe..Ale spoko..jutro napiszesz że było oki..;-)

my się wydawałó, że różnej grubości, ale że jestem cykor, to widziałem cuda-niewidy.

napewno dam znać jak było,mam nadzieję że sie ogarnę zleksza do kupy i bedę starać się o tym aż tak nie myśleć i uspokoić,jak Wy przeżliście to ja chyba też :p A słyszałam,że istnienie jakaś szansa,że mogą coś uszkodzić :( wrrrr

Gość kenzo jungle
Kazde badanie niesie za soba ryzyko...;-) Ppomysl po co musisz to zniesc a potem..idż przezyj..bądz zdiagnozowana i leczona:-)

Dokładnie każde badanie niesie ze sobą ryzyko, ja niestety muszę iść na to badanie,bo mam potworne bóle żołądka i już żadne zastrzyki ani leki nie pomagają które dotychczas zażywałam

Gość kenzo jungle
Ja mam stwierdzoną wrzodową żołądka i dwunastnicy..lecze sie ale mam krwawienia..więc systematycznie mam gastroskopie ..da sie to przezyc..Głowka do góry!!! :-)

Gość ja to mialam w sumieee
3 razy i nic nie boli. ma sie ttylko ten odruch wymiotny, ale to tez sie da opanowac. pielegniarka byla bardzo mila, chyba tez dlatego, ze bylam dzieciakiem. lekarz tez byl spoko stanowczy ale nie jakis palant. da sie przezyc.

O kurcze .... :( a tą twoją chorobę da sie wyleczyć w 100 % ? Pytam bo się na tym nie znam,a może będę miała coś podobnego :(

Gość choroba wrzodowa
w tych czasach to pestka ,szczegolnie nie zaawansowana i wczesnie wykryta,sa o wiele gorsze badania niz gastro

Gość choroba wrzodowa
nie ma jakigos duzego ryzyka ,uszkodzenie nablonka to drobiazg,nie denerwuj sie na zapas,

Gość kenzo jungle
Wrzodową leczy sie...zazwyczaj objawowo..lub operacyjnie;-) Ja wysuszam swoje krwawiace wrzody..i nie koniecznie lekami..;-)Wiekszośc ludzi ma wrzody...stress, zła dieta...Musisz byc zdiagnozowana..potem pogadamy o mozliwym leczeniu:-)

Gość tez mialam gastroskopie
10 lat temu. i powiem ci ze cale zycie mi stanelo przed oczami, jak wstalam to musialam znowu sie polozyc i nie moglam jesc przez dwa dni

Gość sprzet i mozliwosci medycyny
sprzed 10 lat to ni eto samo co teraz

Spoko loko kochana ja mam jutro wlew kontrastowy jelita grubego czyli domyśl się co i jak...pól roku temu miałam kolonoskopie i pamietam,ze bałam się jak cholera a nie było czego. Ważne , że jutro dowiesz sie co Ci jest i nie będziesz się martwić.Ja w związku z tym , że nic konkretnego nie jadłam od 2 dni wiem, że jutro po tym badaniu (gdzie wleja mi kontrast w 4 litery ...) zjem cos dobrego. Zjem wszytko na co bede miała ochotę i to mnie trzyma przy dobrym humorze.

da sie przeżyc, nic sie nie bój :P Ja miałam przez pomyłke robione to badanie bo na sali leżała babka która miała takie samo nazwisko jak ja i sie poprostu pomylili zamiast niej poszłam ja. No jest to trochę nieprzyjemne uczucie i ma sie odruch wymiotny, ale jak lekarz zrobi dobrze to nawet nie bedziesz wiedziała kiedy skończy. Potem troche gardło boli, przynajmniej mnie bolało.

Gość kenzo jungle
Pea 3m sie cieplutko;-) Dlaczego masz tyle badań?

A bo sie zaczelo niewinnie od bolow brzucha i zrobili mi we wrzesniu kolonoskopie na ktorej wyszedl jakis tam minimalny stan zapalny jelit.nafaszerowali mnie drogimi lekami i ciagle nic. Biegunki nie chca przejsc. Po czym proktolog ( odpucilam sobie gastrologa ) stwierdzil,ze po tej dawce lekow i po wynikach badan jakie mialam nie powinno mi juz nic być.A jest.Prawdopodobnie jak nic nie wyjdzie to jelito drazliwe/wraziwe. najbardziej wkurza mnie to,ze nigdy nie mialam problemow z zaparciami ale codziennie rano musze isc na kibelek 3 rzy a i tak za np 2 godziny znowu i znowu.I teraz to juz w mojej psychice siedzi,ze boje sie isc np. na spacer do lasu bo co bedzie jak mnie nagle dopadnie...I tak ie mecze z tym moim brzuchem. Chodze na kibelek po 5 razy dziennie i troche mnie to meczy...ale nic mnie nie boli.

Tzn 3 razy rano kibelek oczywiscie kazdy po spaleniu papieroska bo ciagle mam wrazenie,ze nie moge sie do konca zalatwic. Wątpie,zeby cos wyszlo na tym badaniu tak szczerze powiem.

Gość kenzo jungle
echhh masz nerwice tyle w temacie;-) Miałam dokładnie to samo..potem przeszło na żołądek..sobie wrzodowa zafundowałam:-0 Idz do psychiatry..wez leki na nerwice..pomoze..zobaczysz:-) zdrówka życze🌻