Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość slawietta

ile miesiecy mialy wasze dzieci jak zaczełyscie podawac mleko krowie ?

Polecane posty

ja mojemu podawałam juz od roku, wczesniej wprowadziłam serki homo i nic mu nie było wiec od roku po konsultacji z pediatra wprowadziłam mleko krowie łaciate 2%

Gość tak tylko pytammm
u nas mleko krowie jest tylko DODATKOWO tzn w kakao, w naleśnichach itp. Mała ma 2 lata i pije rano i wieczorem mleko modyfikowane

Gość mama synka 19 miesięcy
Mój synek dotychczas nie pił jeszcze mleka krowiego natomiast od ukończenia 6 miesiąca życia dostaje PRZETWORY MLECZNE, które uwielbia;)

Gość mleko mleczko
ja nie mam tutaj laciatego i kupujemy mleko swieze z lodowki,organiczne tylko pasteryzowane, UHT w ogole nie kupuje

My dalemy córci od szóstego miesiąca życia,z tym, że od swoich krów, których nie karmimy paszami ani żadnym innym dziadostwem - tylko kiszonka (samodzielnie robiona), siano i wiosną i latem świeza trawka...

Gość atramencik123
Mój syn ma 18 miesięcy i od jakiegoś miesiąca podaję mu mleko krowie. Nasza pani doktor to zaproponowała. Podaję mu mleko z kartonu, pełne.

Gość krowie ze sklepu w kartonie
Jak tego czytam to mi się śmiać chce. Moje dzieciaki od 5 miesiąca jadły serki homogenizowane, od 6 miesiąca obiady te same co my tylko miksowane...wszystkie warzywa, zupy, mięsa, mleko krowie córce wprowadziłam jak miała 1,5 roku( kasza manna rano i na noc do spania) syn ma 8,5 miesiąca i też zastanawiam się na wprowadzenie mu kaszy manny na mleku krowim do spania bo od tygodnia na modyfikowanym z kaszką budzi mi się w nocy do jedzenia

kurcze, nie pamiętam, ale tez myślę że jakieś jogurty itp to jadł zanim miał rok, my często do obiadu pijemy zimne mleko i synek tez pije, ale mm popija wieczorem - więc w sumie jedno i drugie pije

Córce jak miała 7 miesięcy, synek 9 miesięcy. Teraz już minęło wiele lat i okazy zdrowia

Gość moja córka
po roczku przeszła całkowicie na krowie.

Gość ijabuba
Jasne , mleko jest ok jesli dziecko nie ma rzadnych alergii trawi laktoze pije mleko 'ze wsi ", a nie biala wode z chemikaliami z kartonu Mleko jako takie nie jest potrzebne człowiekowi ! Jak juz wspomniano jest dla cielat , nie dla ludzi. Dlatego ma inny skład niz mleko matki i naprawde nie ejst zdrowe dla ludzi.. Ludzie wapń moga pobierac z owocow i warzyw i PRZETWORÓW mlecznych, ktorych własciowści uczulajace sa zmniejszone. Najwiecej PRZYSWAJALNEGO wapnia ma zwykła maslanka, czy kefir. Ja uwielbiam surowe mleko, zwłaszcza od krowy i trawie laktoze, moge je pic bezkarnie. Mój mąz , syn i córka nie trawia laktozy, bola ich brzuchy po mleku, dzieci maja cięzka alergie na białko. Córka -piła zwykłe mleko modyfikowane, pózniej krowie, zle leczona alergia- kości słabiutenkie , 4 razy złamany ten sam nadgarstek, kolano, zdruzgotany staw skokowy i sruby.. To suma róznych czynników, ale mleko krowie nie przyczyniło sie do wzmocnienia jej kosci ! Syn- pił bebilon pepti, mleko ryzowe, owsiane, z krowiego tylko kefir czy maslanka..i to ostroznie bo od razu wysypka.. uzupelniał wapn warzywami i preparatami i kosci ma mocne. Mleko krowie jest zdrowe tylko dla nielicznych, wiekszosci niestety szkodzi.. Przetwory mleczne sa zdrowe dla ludzi bez alergii i trawiacych laktoze.. Mleko krowie da sie zastąpic bez szkody dla organizmu , a nawet bez niego wychodzi sie lepiej :) Mleko krowie jest po prostu tanie i łatwo dostępne , a poz tym tkwi w naszej swiadomosci jako podstawa diety od wieków.

Gość 7mcy
i wiecie co? moja pediatra mnie poparla a jest naprawde cenionym lekarzem

Gość bdhsdghgdshdg
7 miesięczniakowi mleko krowie ? Wow, raz że wcześnie a dwa nawet jeżeli podać roczniakowi (co już uważam że dużo słuszniejsze) to jeszcze musi to być prawdziwe mleko świeże które nie zostało poddane procesowi podgrzewania dzięki czemu jest praktycznie bezwartościowe a białko zmienia swoją delikatną strukturę w ciężko przyswajalne i strawialne. Mleko uht w kartonu nie jest mlekiem odpowiednim dla niemowląt ani małych dzieci bo raz że nie zawiera tego co prawdziwe mleko od krowy zawiera. Ludzie karmią tym co mają dostępne w sklepie ale to niekoniecznie jest dobry wybór. Podanie mleka krowiego 7 miesięczniakowi wogóle uważam ze głupotę (delikatnie powiedziane) a takie lekarz ceniony wśród pacjentek.....cóż....możliwe że ma wiedzą która przebija głupotę z tym mlekiem :D

Gość 7mcy
no chyba ty od lekarza madrzejsza nie jestes....a skad wiesz ze to glupota?twoj lekarz tak powiedzial(skod wiesz ze twoj jest madry?)czy wyczytalas na forum?(a moze tez tam napisal ktos z niewielka wiedza?)kiedys bylo tylko krowie....

Gość 7mcy
skąd* miało być

Gość klasyka na topie
Po roku dałam mleko krowie ale wcześniej jadł jogurty i serki.

Tu gdzie mieszkam nie uważa się mleka krowiego za samo zdrowie a już napewno nie poleca się podawać go niemowlętom. Wiem że na przykład w Stanach lekarz polecają najwcześniej podawać już po 20 ml od 9 miesiąca życia ale też trzeba wiedzieć że jest to kraj który plasuje się na 1 miejscu na świecie w spijaniu krowiego i też kraj w którym istnieje największy odsetek ludzi z osteoporozą ( ludzi bardzo młodych wzwyż). Mleko krowie można podać już w 12 miesiącu w formie kaszki ale nie w formie pitnej. Można zato podać jeden jogurt dziennie bądź plasterek żółtego sera (to ostatnie ma dużo więcej wapnia niż mleko w czystej postaci). Też mi się wydaje że lekarz który zezwala na podawanie mleka krowiego niemowlętom młodszym niż 12 miesięcy musi mocno ryzykować bo u takich niemowląt może się rozwinąć alergia na białko mleka krowiego . Mocno niepoważne.

Gość Ja też miałam taką lekarkę
starszej daty która machała na wszystko ręką i uważała że dawniej ludzie dobrze robili a teraz cucują i tym sposobem moje dziecko dostawało krowie już w 8 miesiącu życia , potem zmieniliśmy lekarza i zapytał czy tamta lekarka ma studia czy też może znudził jej się już zawód bo większych bzdur nie słyszał jak podawanie mleka krowiego tak małym dzieciom.

Gość Turururururu
Ja swojemu dziecko zaczęłam podawać jak skończyło 16 miesięcy dodając je do gotujacej się kaszki a bo butelki do picia ja córka skończyła 2 latka. Uważam że wcześniej nie powinno się podawać krowiego do picia na codzień. Mój lekarz (też świetny znany w kilku krajach) zabronił podawania krowiego u dziecka młodszego niż 15 miesięcy . Podawanie 7 miesieczniakowi mleka krowiego nie jest głupotą, to jest szczytem głupoty zarówno lekarza (zwłaszcza lekarza) jak i jego matki. Przykre że są takie matki ale widać prawdziwe.

Gość sobie kawe pije :-)
6miesiecy

Gość Akurat mieszkam w Stanach
i to prawda że można podawać mleko krowie dzieciom już 9 miesięcznym ale w małych ilościach i stopniowo a najlepiej nie codziennie. Takie dzieci trzeba obserwować czy mają normalne stolce i czy nie robi się wysypka na buzi. Według WHO dziewięciomiesięczniak to najmłodsze niemowle które może dostać mleko krowie, o podawaniu takiego mleka 7 miesięczniakom i młodszym równa się dużej odwadze rodziców bądź nie powiem głupocie bo mleko to potrafi spowodować nietolerancję pokarmową na przyszłość a także obciąża nerki (mleko krowie ma zbyt dużą ilość sodu) , nie dostarcza odpowiedniej ilości żelaza. Poleca się naprawdę karmić piersią a jak już ktoś wyjątkowo nie chce bądź nie może to kupować mleko w prochu bo ono jest lepiej zbilansowane niż mleko od krowy.

Mieszkam w Danii, i tu mleko krowie 0.5 jest podawane od 6 miesiąca. Dziecko powinno wypijac 0.5 litra, zwykle zimne mleko.Wszystkie dunskie dzieci są zdrowe, zero alergii. Nie wydaje mi sie żebym robiła krzywdę własnymi dziecku. A wogole czytałam na rożnych zagranicznych forach, i mleko krowie jest o wiele wcześniej wprowadzane niż niż w Polsce. Moj syn jest zdrowy, raz w życiu miał katar, żadnych problemów z brzuchem tez nie ma i nie miał.

Gość Każdy kraj zaleca co innego
ale tak naprawdę lepiej wierzyć w wyniki badań naukowych a nie Stany Zjednoczone czy Danię , zwłaszcza że kraj pierwszy nie może się poszczycić zdrowym społeczństwem. Mnie pediatra powiedział że krowie mleko to akurat najgorszy z możliwych wyborów a podaje się je dlatego że jest najłatwiej dostępne a produkcja jest rozprzestrzeniona na całym świecie . Najlepsze mleko to mleko owcze, ośle i końskie w czego te dwa ostatnie na pierwszy miejscu. To że dziecko nie ma akurat alergii , wysypki, bólu brzucha nie świadczy o tym że mu się regularnie nie obciąża żołądka i nerek.

Gość No proszę ja też jestem z
Danii i mnie lekarz zabronił podawać mleka krowiego przed 12 miesiącem życia. Może to nie kwestia kraju ale lekarza ? :D. Wszystkie moje znajome , w tym Dunki karmią piersią do drugiego roku życia by właśnie nie podawać krowiego mleka.