Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

1kleineEngel

endometrioza i cysta

Polecane posty

Witam was wszystkich bardzo serdecznie,chcialam prosic o troszke optymizmy z waszej strony,poniewaz jestem po operacji endometriozy(nie widziial nikt ze to mam,choc staram sie o dziecko juz ponad 3 lata.. ) endometrioza zaatakowala mi jelito grube wiec musieli lekarze wyciac 20cm,oraz jelito cienki i jajniki...niby usuneli ale po wyjsciu ze szpitala bol nie ustępowal,stwierdzili ze mam cysty na jajnikach po obu stronach.miala byc kolejan operacja laparoskopia ale nie moga bo mam zaslabe serce na narkoze i w brzuchu jeszcze zaswieze rany,wczesniejsza operacja trwala 5 godzin!kazano mi isc do ginekologa po zastrzyk na 3 miesiac i potem na kolejne trzy miesiace,po 6 miesiacach mam sie zglosic do szpitala.poco?czy ja bede miec kiedys dziecko i co powoduje taki zastrzyk GnRH?

pomozcie co ja ma o tym myslec??dlaczego w wieku 28 lat jestem tak chora?dlaczego endometrioza narobial mi takie szkody dla narządów?co z tymi cystami co mam?jak mam sie przygotowac na leczenie?

Gość gsrgfdfb
Przez endometriozę powstały takie komplikacje???? Teraz się przestraszyłam. Ginekolog mi mówiła, że najprawdopodobniej również jestem na to chora, i żeby mnie nie było trzeba ciąć to wypisała mi luteinę. Możesz mniej więcej streścić przebieg swojej choroby?

Gość gsrgfdfb
Na pewno to endometrioza? Czy może raczej rak endomitrium?

jest to endometrioza...a zaczeło sie tak..co miesiąc nie pomine miesiaczke mialam niesamowity bol brzucha trawlo to ponad rok abjawy jak przy grypie zoladka.lekarze w polsce dali mi leki na zapalenie zoladka i dwunastnicy,po wczesniejszym badaniu gastrologa

przyjechalam do meza do nimiec i dostalam bolu tylko ze tym razem byl nie do zniesienia,,poszlismy do szpitala,zrobili mi przeswietlenie i pobrali krew,natychmiast zabrali na operacje,mysleli ze zrosty są takie duze,ale po operacji dostalam diagnoze ze to endometrioza,a taraz juz jestem 3 tydzien po i nadal przy oddawaniu mozczu mam bol

Gość gsrgfdfb
A jak zdiagnozowano endometriozę i w jakich okolicznościach zrobiono ci tę operację. Chciałaś uzyskać trochę optymizmu, ale ja jestem w szoku. Myślałam, że to jest niegroźna choroba. Słyszałam, że nawet samoczynnie ustępuje....

skad slyszalas ze ona zniknie????jej juz nigdy do konca sie nie da wyleczyc...zawsze po jakims czasie wraca...a zapomnialabym nie bedzie jej po menopauzie...

Gość gsrgfdfb
tzn, że jedynie w ciągu roku choroba posunęła się do tego stopnia? Naprawdę nie wiem co powiedzieć, naprawdę współczuję

zdjagnozowano jak otworzyli brzuch...pytali dlaczego wczesniej zaden lekarz mi o tym nie powiedzial,,,leczylam sie 3 lata ginekologicznie..

Gość gsrgfdfb
Jak się dowiedziałam od ginekolog o endometriozie, to zaczęłam zbierać informacje w sieci na ten temat. Przeczytałam, że po urodzeniu pierwszego dziecka (o ile jakimś cudem zajdzie się w ciążę) choroba ustępuje

moze ona byla duzo wczesniej ale jej nie odczuwalam,,lekarze niemeiccy stwierdzili ze stan byl krytyczny( w sumie nadal jest)bo dzis mialam miec kolejną operacje ale zaslaba jestem.i na usg widac zmiany w macicy,,czyli nadal jest i dlatego musze wziąsc jakis zastrzyk na zatrzymanie misiaczki,ale nie wiem czy to taka forma antykoncepcji?

Gość gsrgfdfb
A ginekolog wypisywał ci tabletki hormonalne? Przeczytałam również, że hormony łagodzą objawy, ale nie leczą tej przypadłości. Ja przyjmowałam wcześniej hormony, a teraz dostałam luteinę. Czy w takim wypadku, może się to posunąć do tego stopnia co u ciebie? Czy może tabletki temu będą zapobiegać?

Gość evelinkaaaaa27
tez mam endometriozę i tez sie staram o dziecko juz 2 lata, zastrzyki sa po to aby wywolac sztuczna menopauzę , zanik miesiaczki spowoduje obsuszenie starych zrostow i nie powstawanie nowych, po 6 miesiacach masz duze szanse na ciaze

dziekuje ci az serce zaczeło mi szybciej bic...juz mi sie lepiej bedzie spalo...bo mysląc o tym nie moge spac,boje sie dalszego leczenia,boje sie ze mąż kiedys powie ze chce dziecko a ja mu nie bedę mogła dac

Gość gsrgfdfb
evelinkaaaaa27>> a ty miałaś przeprowadzoną operację? 1kleineEngel>> miałam na myśli, czy przyjmowałaś hormony zanim nie dowiedziałaś się o endometriozie

zadzwonilam dzis do lekarza swojego w polsce opowiedzialam i zabronil mi brac zastrzyku bo stwierdzil ze pozniej bedzie trudniej,kazal zazywac tabletki

nie nigdy nie przyjmowalam nigdy sie nie zabezpieczałam.leczyli mnie w pl tzn sprawdzali czy mam drozne jajowody 3 razy,i stwierdzili ze problem jest w tym ze mam blokade psychiczna ze musze sie odprezyc i przestac myslec o ciazy a wkoncu sama przyjdzie niespodziewanie:(((

Gość gsrgfdfb
stwierdzili ze problem jest w tym ze mam blokade psychiczna ze musze sie odprezyc i przestac myslec o ciazy a wkoncu sama przyjdzie niespodziewanie To brzmi jak jakiś ciemnogród :O Teraz strasznie spanikowałam z powodu... Endometriozę wcześniej traktowałam nie poważnie, myślałam, że to bardzo błaha choroba, i taka informacja po prostu mnie zaszokowała. Nawet już zaczynam się plątać w pisowni :O

Gość gsrgfdfb
Moja koleżanka miała kiedyś cystę na jajniku. Ale mało wiadomo mi na ten temat. Z tego co pamiętam, to ona również bagatelizowała tą chorobę. Operacja przeszła sprawnie. Po kilku latach koleżanka urodziła dziecko.

Gość gsrgfdfb
a ja mam cysty,endometrioze i wielki strach Wcale się nie dziwię. Skoro ja już zaczęłam panikować, to co dopiero Ty musisz przeżywać.... :(

leczylam sie 3 lata jak wczesniej wspomnialam....a oni mnie zlekcewazyli i omalo nie umarlam bo endo...wrosla mi sie w jelito grube az tak ze z jednej srtony scisnelo mi tak starsznie,ze z drugiej puchlo i pryskalo mi jakimis sokami o maly wlos rozerwalo by sie,nie umiem tego wytlumaczyc po polsku,pierw musze kart inf przetlumaczyc,,mam fotki po operacji kazdy myslal ze umarlam blizna ma 35cm

nigdy w zyciu tak sie nie balam...tylko nie rozumiem dlaczego przy tak dlugiej operacji nie zauwazyli cysty,przeciez jest wieksza od jajnika chyba,ma 4,0cm i 4,5cm,,wydaje mis sie ze jest ogromna..ciekwe co powioe teraz moj lekarz w polsce jak mu pokarze,do czego mnie doprowadzil,,

Gość gsrgfdfb
Przepraszam, że tak zmieniam temat i zbaczam na własny, ale mam znów pytanie. Skoro u mnie również się bagatelizuje endometriozę, to co ja mam teraz w takim razie zrobić, zanim jeszcze nie jest za późno?

tylko ze u nas w polsce opowiesz lekarzowi moja sytuacje to powie głąb ze to nieprawda:(ze panikujesz...ja slyszalam to często..choc ani razu nie wspomnialam o endo bo nie mialam pojecia co to jest,i ze wogole istnieje