Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nerwosolek

kurwa mam tak strasznego dola :(

Polecane posty

Gość Słowo Prawdy
No to niefajnie... k-wa

Gość do autorrki
jak bym był takim pasztetem też bym miał doła :classic_cool:

moja biedna pachirka mi pada :( nie wiem co jej sie stalo,normalnie plakac mi sie chce :(

uuuuuuu czesc poznaje kolege :D ale cicho bede siedziec :) tak z mrowka tez-fatalnie :( i moja roslinka mi pada :(

Gość ufoludek z kosmicznej rakiety
Mi też pada ...może za suche powietrze miały zimą, przy kaloryferach :(

i co dalej robic??jest wysoka pleciona z 4 warkoczy a teraz zrzuca listki zwlaszcza mlode i 2 warkocze zrobily sie brazowe:( jak ja ratowac??moja miala wilgotno spryskiwalam ja

no właśnie nie wiem :( MOże obciąć ? Trza poczytać :classic_cool:

ja nie obetne bo sie boje ale jutro ide do kwiaciarni do takiej fajnej babki i sie spytam-chyba zabiore ja do 2 mieszkania moze tam jej bedzie lepiej? musze zapytac.tak kocham to drzewko i cos z nia (bo to dziewczynka) :D jest nie tak :( a jaka woda podlewasz??kranowa czy gotowana?i co ile?ja podlewalam kranowa a ostatnio sie dowiedzialam ze to blad :( i nie wiem co ile podlewac zeby nie przelac jej bo podobno tego nie lubi :( ale tez nie chce zeby uschla :(

Podlewałam przegotowaną wodą co 2-3 dni i starałam się codziennie zraszać, ale nie nawoziłam wcale i w moim przypadku to chyba jest przyczyną zgonu 😭

ale ja podobno trzeba rzadko podlewac bo lubi miec przeschnieta bryle.kiedys podlewalam moja co 3 tyg i bylo ok ale mam ja krotko moze sie przesuszyla.i sie je nawozi jakos od lutego do sierpnia czy cos ja w piatek podlalam ja bioflorinem rozcienczonym.jutro zapytam zobaczymy.ale dlugi czas przy podlewaniu co 2-5,3 tyg byla piekna.

co TRZY TYGODNIE ? Ja czytałam, że lubi mokro :( O w mordę !!! Ładne bajorko jej zaserwowałam :( Napisz jutro co Ci doradziła pani z kwiatkarni OK ? :)

jeżeli Twoja pachira nie zgniła (pędy są twarde), to jest do uratowania - to bardzo żywotna roślina. Przede wszystkim przesusz jej korzenie - czyli nie podlewaj przez jakiś czas. Lubi byc przesuszana miedzy podlewaniami. Nie podsypuj i nie podlewaj żadnymi nawozami. Lubi dużo światła, ale nie południowe ostre słońce. Lubi wilgoć w powietrzu - możesz ją spryskiwać codzienie i postawic doniczkę na szerokiej podstawce tak, aby na podstawce była woda i mogła parując nawilżac wokół niej powietrze, ale aby doniczka nie stała w wodzie. no własnie - nie może stać w wodzie.

ok ale zapisz sobie moje gg tam w stopce mam i napisz do mnie to ci odp bo mi komp w ulubionych tematach jakos zapisywac nie chce.no widzisz ja nawet jak ja dostalam to mi powiedziano bardzo dobitnie-nie podlewac czesto,co 3 tyg albo 2-5 wtedy gdy bryla przeschnie.bo zgnije ona lubi sucha bryle ale zroszone liscie.a bardzo ci juz opadla??i widzisz jak podlewalam tak co 2-5 tyg byla piekna a jak zaczelam co tydzien (bo madra madzia sie bala ze kwiatuszkowi jest zle jak taki piekny byl) to zaczela chorowac :(

zoltozielono moja ma 4 warkocze zaplecione i 2 sie zrobily brazowe ale niezbyt miekkie.i z tych konarow spadaja liscie a na tamtych 2 wypuszcza.tak sobie przypominam ze jak ja rzadko podlewalam to bylo ok potem podlewalam co tydzien i zaczela mi chorowac :( przesuszylam jej bryle tzn znow nie podlalam lepiej niz 2 tyg i w piatek podlalam z nawozem,a teraz ja pryskam tylko.mam dosyc chlodno w domu tak kolo 12 stopni nawet czasem i ona stoi nie przy oknie tylko w kacie na wprost okna ale jest tam duzo swiatla choc nie ma slonca zbytnio.czasem jest.i przestawilam ja bo wczesniej stala w innym kacie ale swiatlo i temp sa w obydwu takie same.tak mi jej zal w tamtym tyg jeden konar byl brazowy dzis patrze juz 2 :(

a czy te konary brazowe da sie ratowac jakos??bo ona z tych 2 gubi liscie :( sa twarde raczej tylko zbrazowialy i su chudsze niz te zielone

wogole moze wam sie to wyda glupie ale jak mnie nie ma w domu kilka dni to ona jest taka marniutka a jak jestem co dzien to calkiem inaczej wyglada.

na czubku każdego warkocza zostało po 1 listku :(

pociesza mnie tylko to ze moja roza tez tak chorowala i pani w kwiaciarni mi powiedziala zeby ja wyrzucic bo nie da sie jej wyleczyc(maczniak rzekomy) a ja ja zawiozlam do innego mieszkania kupilam srodek na grzyba( u mnie nie dzialal roza umierala coraz bardziej az juz jej zostaly same lodygi uschle) i tam wyzdrowiala calkiem w 2 tyg.

Gość kwiatuszkowa
choc do nas na topik "kwiaty doniczkowe" na ogolnym zaczyna sie od slow "nie lubie kwiatow cietych.."

to że drzewo to jest gatunkiem rosnącym w wilgotnych tropikalnych warunkach. Ponieważ jest tam pora sucha to jak wszystkie tego typu rośliny na suche powietrze w mieszkaniu spowodowane włączeniem CO. gubi liście a obficie podlewana marnieje. Ponieważ w tym czasie opiekun obficie ja podlewa dostaje „kota i musi wykorkować. Roślina ta nie nadaje się bowiem - jak wiele spotykanych w kwiaciarniach gatunków - do uprawy w mieszkaniu. Jest za to często sprzedawana bo producenta g. obchodzi czy będzie rosła w waszym mieszkaniu, jego obchodzi to, że w szklarnie rośnie błyskawicznie i szybko nadaje się do sprzedaży. Czyli szybka kasa i zero opieki w szklarni. Roślin do mieszkania nie kupujemy bo śliczne, tylko jak wszystkie rośliny, kupujemy te co przeżyją w mieszkaniu i będą zdrowo rosły z pachirą zawsze są kłopoty choć to ładne bydlątko.

uuu to bardzo widocznie bardzo je przelalas :( napewno to jest przyczyna a wez kogos kto sie zna(np babe z kwiaciarni) niech jej obetna zgnile korzenie wsadza w nowa ziemie i moze ruszy.chyba jedyny ratunek.moja ma nadal mnostwo lisci i jest bardzo bujna ale sporo jej uschlo :( i te konary :(

ale ja ja dostalam a nie kupilam nie podlewalam jej az tak bardzo za to czesto zraszalam i mam wilgotne powietrze w domu,napewno nie jest suche