Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tofu

Polki zyjace w Japonii

Polecane posty

Gość kultura japonska i polska
to dwa bieguny. ktos powątpiewał ze japonski nie jest trudny - to ja współczuje braków intelektualnych :(

Gość Hatori H
Witam. Ciekawy temat. Ja w kwestii tych dialektów(kanji,katakana),że tak to ujmę albowiem inaczej zdefiniować mi to trudno. Autorka napisała że język nie jest taki trudny. W istocie obserwuje się już od dłuższego czasu pewne modyfikacje w powszechnej "japońszczyźnie"kapitalne jak zawsze tempo rozwoju cywilizacyjnego u Japończyków a także ich częsty transfer gospodarczy itd sprowokowały ciekawe moim zdaniem zjawisko. Otóż w języku tym coraz więcej jest zapożyczeń leksykalnych(np słowa fonetycznie brzmiące jak "czokolato"czy "orencz dżusi";) ). Ale mam pytanie. Czy prawdą jest że zmiany zaczynają również opanowywać wymiar gramatyczny? Podobno wprowadzają się stale jakieś udogodnienia w np budowie zdań"jakby"języków europejskich. To pytanie może być skierowane też do kogoś kto uczy japońskiego. Była tu ktoś też. Hej pozdrawiam. Ps jaką tam macie obecnie pogodę wogóle?:)

Dziś rano, 30 marzec 2010 Tokio temp 6 C słonecznie, bezchmurnie Temp. max: 11 C Temp. min: 2 C Wiatr: 15 km/h Deszcz: brak Śnieg: brak Ciśnienie: 1027.7 hPa Wsch. słońca: 05:27 Zach. słońca: 18:00

Wg szacunkowych danych w Japonii mieszka raptem około 600 osób Polonii. Ciężko będzie kogoś tu spotkać. Nawet jedna osoba w postaci autorki tematu to ewenement. :classic_cool: Jeśli to ni