Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdsfsdasd

dlaczego bezbolesna śmierć jest tylko dla zwierząt domowych?

Polecane posty

Gość fdsfsdasd

a nie dla ludzi?

Gość ***Narzeczona ***
zalezy w jakim kraju ...

Gość fdsfsdasd
w każdym "cywilizowanym" kraju nie umrzesz bezboleśnie. w holandii i szwajcarii podobno jest eutanazja na życzenie ale tam to musisz być stara i mieć przed sobą nie więcej niż kilka miesięcy życia w bólu żeby lekarz skrócił cierpienia.

Gość ***Narzeczona ***
W holandii i Belgii autorko/rze dozwolona jest eutanazja czynna dobrowolna. Natomiast w szwajcari legalne jes wspomagane samobojstwo. I fakt w H i B trzeba spelniac mase warunkow formalnych zdrowotnych itd. JAk interesuje cie to zagadnienie polecam literature dotyczaca etyki i eutanazji bo widzisz isnieje bardzo duzy spor moralny w tym temacie na gruncie prawa do zycia itd

Gość zwierzęta domowe
nie mają majątku, więc raczej nie istnieje niebezpieczeństwo nadużycia ich prawa do eutanazji. Gdyby dało się jakoś wyeliminować to niebezpieczeństwo w przypadku ludzi, pewnie nikt nie miałby wątpliwości etycznych.

Gość ***Narzeczona ***
zwierzęta domowe Zanim sie wypowiesz przeczytaj literature fachowa i faktyczne powody sporu a nie pisz takich glupot.

Gość zwierzęta domowe
Przepraszam za ignorancję :( To jak to jest?

Gość fdsfsdasd
A jak tak z innej beczki: co mnie obchodzą jakieś etyczne spory obcych ludzi?? Czy mam umierać w cierpieniach bo ktoś ma jakieś dylematy moralne związane z MOJĄ dobrowolną śmiercią?

Gość ***Narzeczona ***
Przedewszystkim chodzi o naduzycia w tym "procederze" tzn moze to byc latwy sposob pozbywania sie niewygodnych ludzi albo szybkie zwalnianie szpitalnych lozek Innym waznym elementem sa regulacje prawne i gwarancja poszanowania zycia jako wartosi bezwzglednej. Jesli doposci sie eutanazje obywatele moga przestac miec szacunek do zycia ... Przeciez skoro mozna dokonac eutanazji to i mozna kogos zabic od tak sobie itd. A reszta argumentow ... zapraszam do fachowej literatury.

Gość zwierzęta domowe
Zdawało mi się, że to właśnie mam na mysli, ale fakt - nie znam literatury fachowej.

Gość fdsfsdasd
Wspomagane samobójstwo w Szwajcarii to też mit rozdmuchany przez żądne taniej sensacji media. Z tego co wiem to istnieje jedno szwajcarskie stowarzyszenie, które pomaga obcokrajowcom w uzyskaniu recepty na środek powodujący śmierć przy przedawkowaniu. Ale żeby ci w tym pomogli to musisz być umierająca, całkowicie sparaliżowana itp. czyli w praktyce sprowadza się to do tego co jest w Holandii. I musisz im zapłacić z góry kilka tysięcy euro (koszty pogrzebu, badań lekarskich itd.)

Gość fdsfsdasd
przerwa miedzy palcami 90: Ten środek to żaden sekret, mogę ci spokojnie podać jego nazwę bo nie ma szans, żebyś go gdzieś kupiła, ani wyprodukowała domowym sposobem. Nazwa chemiczna: pentobarbital

Gość fdsfsdasd
przerwa miedzy palcami 90: W Australii działa jakieś stowarzyszenie emerytów, którzy chcą się "zabezpieczyć" na wypadek gdyby mieli skończyć jako zombie w szpitalu. A ponieważ ich rząd ma ich w dupie, więc postanowili samemu ten pentobarbital wyprodukować. Po wielu miesiącach im się w końcu udało, ale kosztowało ich to tysiące $ i tygodnie prób. I nadal żyją w strachu że przyjdzie policja i im to zabierze...