Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niebieski kapturek

jak ubieracie dziecko na spacer w taką pogodę?

Polecane posty

Gość niebieski kapturek

jest jakies 11 stopni ale wiatr i kropi deszcz byłam na pierwszym spacerze, dziecko (3tygodniowe) miało body z krótkim rękawem, na to spodnie i sweterek, rękawiczki, czapka, na to kombinezon i jeszcze w wózku śpiwór i się zastanawiam, czy nie przesadziłam - kark ma ciepły, nie spociła się no ale spacer był krótki, 20 minut

Gość a moja zaczęła
przegięłaś:) co prawda moje dziecko jest nieco starsze, ale ubieram ją: body długi rękaw, rajstopki, kurtka jesienno/wiosenna, czapka, kocyk w wózku, tyle...również jest jej ciepło... jak trochę chłodniej jeszcze dresik na te body pod kurtkę, ale teraz rzadziej...a jak dziś temperatura osiągnęła 21stopni u mnie plus słoneczko to ubrałam jej body dł rękaw, rajstopki, dresik welurowy, czapka, kocyk bez kurtki i również było jej ciepło... podobno dzieci powinno się ubierać podobnie do nas, więc pomyśl sobie jak Tobie byłoby gorąco w takiej kombinacji...pozdrawiam

Gość niebieski kapturek
dzięki :) czyli lepszy byłby zestaw np śpioszki, komplet kurta + spodnie, czapka, kocyk?

Gość a moja zaczęła
jasne, taki maluszek też się poci i jest mu gorąco...moim zdaniem wystarczy, a teraz idzie już wiosna, więc tym bardziej...ja już nie zakładam kombinezonu odkąd zrobiło się cieplej, tak powyżej +5

jak jest wiatr i deszcz to ja zakładam dzieciom spodnie od dresu i podkoszulki ... i się bawimy w domu. No chyba ze to letni deszcz to idziemy skakać w kałużach. Kiszenie dziecka pod folią od wózka nie przynosi specjalnych efektów :P

Gość do k.mamy
zauważ, że z 3tygodniowym dzieckiem nie da się skakać w kałuży:)

Gość rt5te45te4
po pierwsze marcowa pogoda jest zdradliwa wiec chyba przesadą jest spacer w samym dresiku,ale np body z krótkim plus bawełniana bluzeczka,bawełniane rajstopki i na to np polarkowy cienki kombinezonik jest ok w koncu to noworodek a nie 4 laetnie dziecko które biega...

dlatego lepiej po prostu ubrać i postawić w wózku przy otwartym oknie (jeśli deszcz nie zacina) albo przewietrzyć mieszkanie niż wsadzić pod folie jak pomidorka.

niebieski kapturek -jak moja miała 3tyg był koniec września i temp ja teraz. Body, pajac kombinezon i do wózka, w wózku cieniutki kocyk. Czapka nie za gruba. Cała zime przechodziła w spoworku polarowym, Zawsze body i jedna bluzeczka, rajstopki i spiwór. Dzis założyłam lekką wieosenna kutrkę, Jak patrze na te buiedne dzieci opatulone w czapy, szaliki, kurtki i jeszcze pod kocem to żal mi ich, Potem matki mówią ze dziecko mi choruje, dziwne zeby nie chorowało jak na dworzu +12st a dziecko ubrane jak na -10.

Gość xxxxxxyyy
Jak mialo 3 tygodnie w zeszlym roku to - body, spodnie dresowe bawelnianie lub sztruksowe ogrodniczki, bawelniana bluzka na dlugi rekaw i bawelniany rozpinany sweterek z kapturem, skarpetki, na glowie bawelniania czapeczka niewiazana pod szyja i bez "uszu" ewentualnie na to kapturek + kocyk - jak deszcz byl niezbyt obfity tylko mzylo lub delikatnie kropilo to bez floii:) Obecnie - prawie roczek - body z krotkim rekawem, bawelniany sweterek z kapturkiem wciagany przez szyje, spodnie drelichowe, butki z owczej skory + spwiworek ale rozpiety tylko zeby bylo cieplo w plecy - dziecko nie marznie jest mega zadowolone . Jedyny wkurzajacy punkt w tym wszystkim to reakcje ludzi - doslownie nas palcami wytykaja bo dziecko bez czapki i swetrze (czapke lekka nawet nosze ze soba ale ona ja sciaga nieustannie). I dopoki nie leje nie zakladamy folii:) Dziecie tfu, tfu nie choruje - czapki nie nosi odkad zrobilo sie ok 0, rajstop praktycznie nie posiadamy:) a opinie innych mamy w nosie:)

xxxxxxyyy-łatwiej przegrzac niz odwrotnie. czapki nie nosi odkad zrobilo sie ok 0, rajstop praktycznie nie posiadamy a opinie innych mamy w nosie - i tak trzymaj ;)

Gość xxxxxxyyy
fajna babka z forum dokladnie tak jest z tym przegrzaniem,ale na nas patrza jak na ufo a niektore babcie lub mamusiki nawet zwracaja w dosc ostry sposob uwage, jak moge tak dziecko ubierac. W sumie olewka, ale jednak czasem mnie to wbulwia - ja tam sie ich nie pytam czemu probuja swoje dzieci ugotowac i nie widza, ze maluchy sa na wpol omdlale z przegrzania - szkoda dzieci, ale jakos tak glupio zwracac uwage komus - a im nie . nawet mi sie nie chce im odpyskowywac, glupi i tak nie zrozumie. Fajna babka - fajna jestes:)

Ja corcie zawsze lekko ubierała, cała zime przełaziła w spiworku polarowym w wózku, nigdy nie miała na sobie swetra, zawsze bawełniana bluzka. Dzis założyłam lekka kurtkę wiosenną bez ocieplenia i 1 raz sweterek pod nia. Padał deszcz a my na dworzu, wózek nie przemaka wiec czmu mam siedziec w domu jak tem 14st na dworzu? Zeby matka zrozumiała ze przegrzewa swoje dziecko sama powinna sie opatulci jak to robio ze swoim szkrabem, moze by zrozumiała. ;)A córka ma pół roczku ;D

Gość xxxxxxyyy
Najbardziej dziwne w tym wszystkim to to, ze czesc z nich tez ubrana jak na Syberie, grube kurtki puchowe, czapki, kaptury. Moj starszy syn wczoraj biegal po placu zabaw w samym t-shircie na krutki rekaw:). Ale moze nie ma sie co dziwic - jak ktos przez cala zime na dwor nie wychodzil to mu teraz zimno, czy ja wiem?

Gość do rt5te45te4
jeśli miało się to tyczyć mojej wypowiedzi o dresiku to pisałam, że ubieram tak jeśli jest tak ok. 20stopni, a dziecko mam starsze, więc body dł rękaw, rajstopki, dresik welurowy ciepły, czapeczka, buciki i kocyk w gondoli wystarczy, przegrzewanie dzieci jest gorsze...a moja mała nigdy się ani nie spociła ani nie zaziębiła będąc tak ubrana, jeśli jest tak 10-15 stopni zakładam jej zamiast bluzy kurteczkę wiosenną na body plus rajstopki, spodenki, buciki, czapeczka, kocyk, więc nie ma prawa się przeziębić...to prawda, marzec jest zdradliwy, ale pisałam autorce o 12stopniach i wiaterku lekkim, bo zawsze jakiś tam jest, wiadomo, że na wichurę i deszcz się nie wychodzi, a ostatnio wyszłam na zakupy, była lekka mżawka, musiałam wyjść, mała nie z cukru, więc się nie rozpuściła:) pozdrawiam