Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żółtyprzecinek

temat maturalny-wampir

Polecane posty

Gość żółtyprzecinek

hej wszystkim :))) pisze prace maturalna na temat: Wampir w literaturze i filmie.omów sposoby kreowania . Chcialabym znalesc postac wampira nowoczesnego . coś w style Blade'a (blade wieczny łowca) ? Znacie moze cos takiego ???? mam juz ujecie : -romantyczne -groteskowe -straszne -wampir jako ukazanie czlowieczenstwa(wampir lestat) -wampir samotny -wampir- kobieta famme fatal i szukam jeszcze jednego .. moze macie jakies inne pomysly ?????

Gość wampir energetyczny

Zmierzch poogladaj, obydwie czesci. Moze to Ci cos pomoze :)

Gość milapomarancza
haha chcesz oblac to przeczytaj zmierzch gorszego badziewia nie widzialam

Gość żółtyprzecinek
no wlasnie pod tego nowoczesnego to nic nie moge znalesc , a nie chce blade . romantyczny mam - film drakula coppoli groteskowy- nieustraszenie pogromcy wampirow film wampir - kobieta famme fatale -carmilla Joseph Sheridan Le Fanu straszny -drakula -bram stoker samotny -nosferatu -wampir reż.herzog no i mam tez niby takie czlowieczenstwo- wampir lestat anne rice ^^ :)

Gość żółtyprzecinek
no wlasnie ... zmierzch mi odrazu wszyscy z góry odradzili..

znam pare osob ktore maja zamiar cos ze zmierzchu wyciagnac dlatego to zaproponowalem :)

Gość żółtyprzecinek
no wiem wiem , też to na poczatku wpisalam , ale nauczycielka mi odradzila .

Właśnie o Rice myślałam. A "Wywiad...? Trochę już oklepane może, ale jednak. I myślę o książce. A o Zmierzchu możesz wspomnieć, że właśnie współcześnie, to zrobiona z wampira romantycznego idola dla nastolatek itp. Możesz wspomnieć, nie omawiać, ale dać sygnał, że to na przykład płytkie i skomercjalizowane. Dlaczego nie? Aż się prosi :)

Gość Kalinka Kalinka kalinka
Underworld? i Selena (film) hmm serial może być Moonlight -głowny bohater jest wampirem i robi za "prywatnego detektywa" ^ ^

Gość vąpierz
Stephen King "Miasteczko Salem" - moje pierwsze skojarzenie. Jeśli to matura, to jako źródło polecam książkę "Wampir. Biografia Symboliczna" Marii Janion. Jest tam między innymi odniesienie do Regisa z sagi Sapkowskiego. Może jeszcze "Nocna Straż" Łukajnienki? A jeżeli chodzi o lektury tej klasy co "Zmierzch", to ewentualnie cykl o Nocarzu Magdaleny Kozak. Nie znaczy to że go polecam, po prostu jest o wampirach :)

Gość brak pseudonimu ..
osz kur*a przestańcie z tym zmierzchem! zaraz się posikacie, bo gdzie słowo wampir tam tylko zmierzch i zmierzch! Jesteście żałosne, a Ty autorko dobrze robisz, że wykluczylaś to z lektury bo każdy by wtedy pomyslał, że wybrałaś ten temat bo jesteś fanką tego filmu ;)

Gość vąpierz
Nie zauważyłam, żeby ktoś tu wyraził wyraźny zachwyt "Zmierzchem", ale widać ten film budzi silne emocje :D

Gość brak pseudonimu ..
Po prostu nienawidzę tego gówna i aż mi się nóż w kieszeni otwiera jak słyszę o tym badziewiu...!

Ale najpierw była książka, KSIĄŻKA, nie film... I powiem Wam, że pożyczyłam od siostry to opasłe tomisko i tak czytam i czytam i czekam, kiedy coś się zacznie dziać. Czytało się szybko, ale książka się nagle skończyła, a ja nadal nie doczekałam się niczego ani ciekawego ani romantycznego ani ja wiem czego??? Taki mdły cukierek... Choć lubię poczytać romansidła dla rozrywki, to to nie należało do najlepszych... No cóż, ale temat nie o tym. Nie za dużo masz materiałów czasem do tej prezentacji? Z tego co wiem, to spokojnie z dokładną analiząa można się zmieścić tylko z trzema "dziełami".

Gość żółtyprzecinek
no juz wlasnie kurcze sama nie wiem . szperalam w internecie i czytalam o tej Selenie , ale filmu coprawda nie widzialam wiec nie wiem . nie mam pojecia ile wziac tych ksiazek i filmow ? niektorzy biora duzo niektorzy mało.. zastanawiam sie na ile minut mówienia są naprzykład dwie strony A4 ? To mało czy duzo ???;)

Gość żółtyprzecinek
o matko aż 6 stron A4 ? ;o

Gość Kalinka Kalinka kalinka
Selena- zbuntowana wampirzyca ^^ zdecydowana ,szybka w działaniu :P

Gość żółtyprzecinek
juz nie wiem na co sie zdecydowac , ile tego wziac i w ogole :| wzielam na poczatku 4 filmy i 2 ksiazki i wyszlo mi na 2,5 strony :| a skad tu wziac jeszcze 3,5 :D

Jeżeli z takiej ilości materiału wyszło ci tak mało stron, to znaczy że analiza i interpretacja jest powierzchowna. Daj spokój, chyba sama tego nie analizujesz? A gdzie literatura przedmiotu? Ja zawsze mam 4 teksty, z czego 2 to wiersze i omówienie ich zajmuje mi około 6 stron A4, czcionka 12. I mówcom trudno się wyrobić w 15 minut. Oczywiście, jeśli jest to praca językowa lub nawiązująca właśnie do telewizji czy radia, gdzie są fragmenty nagrań, to tekst jest automatycznie krótszy. Masz fragmenty filmów np.?

Gość żółtyprzecinek
no wlasnie mam w planie zrobic prezentacje multimedialna z kawalkami filmow na poczatku zrobic mapke jak gdzie wampir sie nazywal :) juz mam po dziurki w nosie tej pracy :| wpadne tu jutro bo o 4 trzeba wstac bo wyjazd do Czestochowy ;D