Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bebaszkam 123

Co sadzicie o zawodzie logopedy

Polecane posty

Gość bebaszkam 123

Czy ktos moze sie wypowiedziec ile moze zarabiac logopeda czy oplaca sie otwierac gabinet i jak ten zawod jest spolecznie postrzegany

Gość z tego co słyszałam
to zawód dość opłacalny, wiele dzieci ma problemy z wymową, a poza tym trenujesz np. aktorów, prezenterów, lektorów czy osoby mające aspiracje do tych zawodów. Podobno nie jest łatwo zostać logopedą z prostej przyczyny - sama musisz mieć wymowę bez zarzutu, a często jest tak, że osoba bez wyraźnej wady wymowy, nie zdająca sobie sprawy z "nieidealności" swoich narządów mowy podczas rekrutacji dowiaduje się, że ma np. krzywy zgryz lub choćby bardzo złe nawyki w wymowie, które na ogół nie przeszkadzały jej w życiu, ale w zawodzie logopedy są dyskwalifikujące. Spróbować warto, jeśli chciałabyś to robić ;)

Sama myślę nad studiami podyplomowymi z logopedii :) Myślę, że to ciekawa i opłacalna praca. Ale należy mieć nienaganną wymowę i żadnych wad zgryzu:o

Gość posluchaj uwaznie
Zanim pójdziesz na studia lub podyplomówkę , to radzę najpierw zasięgnąć uprzednio języka w środowisku lub wśród znajomych. Studiowałam logopedię, również moja kuzynka ( Ona kilka lat wcześniej) i była obeznana w temacie- przekonywała mnie bym zmieniła zdanie co do tego kierunku, właśnie ze względu na finanse. Ja jej nie posłuchałam oczywiście i dzięki temu mam 3 lata zmarnowane... Praca, o ile jest to po znajomości i niestety nie na cały etat ( zwykle w przedszkolu nie ma takiego "zapotrzebowania" czyt. pieniędzy) wiec aby mieć pełen etat trzeba zatrudnić się w kilku placówkach co graniczy z cudem. Zwykle pierwszym zajęciem logopedek pracujących w przedszkolach , jest praca nauczyciela prowadzącego , lub inne funkcje w placówce-zajęcia logopedyczne są tylko dodatkiem . Tak wiec radze dobrze się zastanowić. Pozdrawiam