Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość stokrotka ze śląska

Ogrzewanie centralne-gazowe????

Polecane posty

Gość stokrotka ze śląska

Co to oznacza? Chcę kupić mieszkanie, znajduje się ono w kamienicy ale napisane ogrzewanie centralne-gazowe. Mieszkanie ok. 35 m2. To oznacza, że gdzieś w piwnicy jest piec i trzeba palić węglem? Ile może wynosić miesięcznie takie ogrzewanie?

Gość taa niedobra pupa
Sory, ale czy ty jesteś idiotką? Myślisz że ogrzewanie na gaz polega na paleniu węglem???

Gość stokrotka ze śląska
:D jestem kobietą, nie znam się na tych sprawach, CO zawszemiałam z miasta ;)

Gość no cóż.....:(
masz w domu kaloryfery , piec gazowy gdzieś jest(łazienka,kuchnia) płacisz rachunki za gaz.

Gość stokrotka ze śląska
teraz rozumiem :) dziękuję a orientuje się ktoś ile może wynosić opłata na m-c za ogrzanie 35 m2? Mniej więcej oczywiście.

Gość jak będziesz miała piecyk
gazowy w mieszkaniu to zapłacisz mniej niż gdyby piec gazowy był w piwnicy i ogrzewał wszystkie mieszkania w kamienicy

Gość DrMengele
Co nie zmienia faktu ze to jeden z droższych sposobow ogrzewania.

Ja mam około 100 m kwadratowych mieszkanie i płacę rachunki w okresie grzewczym 380-420 zł za m-c.Oczywiście w tym jest woda i piec kuchenny.Więc jeśli masz piec w dobrym stanie to na pewno będziesz płaciła mniej.

trudne pytanie.To zalezy jaki piec, z otwarta komora czy zamknieta a moze kondensat? Czy budynek docieplony? czy mieszkanie szczytowe? Jakie grzejniki i instalacja?

Gość DrMengele
Pytaj sie jej. To ci powie ze ma biale grzejniki, instalacje z miedzi a piecyk wyglada jak lodowka turystyczna ;)

Ja mam dom nowo wybudowany, piec kondensat ze stacja pogodowa,dom dobrze docieplony,sciany 15cm a dach 25cm docieplenia. Robilem specjalnie testy i dziennie przy temp zewnetrznej -15stopni spalałem od 7 do 10m gazu.Wedlug mojej faktury 1m gazu kosztuje ok. 1,1pln czyli na miesiac maximum 330pln z ciepla woda i gotowaniem. Oczywiscie nigdy nie grzalem caly miesiac samym gazem bo dogrzewalem kominkiem i rachunek mi przyszedl kilka dni temu za 2 miesiace 389pln

Gość DrMengele
To kamienica wiec sciany same w sobie sa grube tylko problem jest bo prawdopodobnie jest wysoka jak to w kamienicach, i co z tego ze maly metraż jak kubatura jak na stadionie ;)

http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3855653&start=0 tutaj duzo opisałem na temat gazowego wiec nie bede sie powtarzał. Acha,dokładnie 1m gazu to 1.15pln brutto, nie da sie spalic wiecej gazu niz 10m na dobe, no chyba ze w domu po 23-24 stopnie, ale w taki ukrop to udusic sie idzie. Ja mam 22 stopnie maximum w salonie a 19 w sypialniach

Niekoniecznie, ja mam mieszkanie w kamienicy które teraz wynajmuje, sufity na 2,5metra, wiec standardowo. sciany z cegły, nieocieplone ale okna PCV. temperatura w mieszkaniu 50m/kw jest zawsze powyzej 22 stopnie bo mieszkaja tam zmarzluchy i rachunki jakies 350-400pln na miesiac. ale piec stary z otwarta komora spalania.

Gość taa niedobra pupa
Liroy - ale pierniczysz... Jak grzejesz kominkiem to w zasadzie masz dwa ogrzewania i tylko dogrzewasz się gazem. Co do cen za gaz - to każdy mc - inna cena. Do tego gazownia oszukuje i od pewnego czasu - już parę lat - ludzie notują 30 % skok wysokości Zużycia paliwa - bo gazownia zaczęła wpuszczać azot do cieci - robią to zwłaszcza w okresach, kiedy zużycie jest nieco mniejsze. Ja za dom 165 m dostałam rachunek na 2000 zł. Ogrzewany do ok. 19 stopni, i to nie wszystkie pomieszczenia - okna mam stare drewniane nietstety i musze przez to grzać non- stop. Co do autorki - zupełnie nie wiadomo ile zapłaci. Znam osoby co mieszkając w blokach ani razu tej zimy nie włączałuy ogrzewania - bo ich sądziedzi mocno grzali, a okna dobre i straczało.

Przeciez pisalem ze robilem test, test samym gazem, bez kominka i max wyszlo mi 10m gazu na dobe.Rachunek chyba prosty co nie. Kominek mam tylko w salonie ,mały bez zadnego rozprowadzenia i płaszcza. Gdy grzeje gazem i kominkiem to gazu zuzywam na dobe polowe mniej. Ale jak juz pisalem wczesniej ,te 10m gazu to bez kominka na dobe. Do starych domow dobry jest piec na wegiel i tu przyznaje wiekszosci racje, ale do domow budowanych wedlug dzisiejszych projektow, domow oszczednych to tylko gazowe. Moj dom posiada swiadectwo energetyczne ,taki certyfikat i miesci sie w normie domow oszczednych czy jakos tak.

To byla moja pierwsza zima w nowym domu,poprzednio mieszkałem w bloku. Po zimie az odetchnąlem z ulga bo nareszcie rachunki mnie nie zabiły.A mieszkalem w klitce 46m/kw. Za te 46m/kw placilem wiecej za ogrzewanie niz w domu 100m/kw . W bloku ogrzewanie z kotlowni i na grzejnikach podzielniki ciepła. Acha, mojego Peugeota tez grzalem w garazu gazem do 6-8 stopni a garaz duzy ze strychem.

Gość taa niedobra pupa
GAzowe nie jest dobre do żądnego typu domów - bo gazownia kradnie wpuszczając do sieci azot, Kazdego miesiąca to paliwo zachowuje się inaczej - więc takie testy trzeba by robic co chwila... Paza tym ,jak dom ma wysokie normy energ. to ogrzewanie będzie tanie - ale na paliwa stałe byłoby jeszcze mniej.

Gość ...ups
No...nie za bardzo się zgadzam z przedmówcami. Ja posiadam gazowe i 60m kw. Mieszkanie wysokie, obniżane stropy. W sezonie grzewczym tej zimy, a wiadomo, że była ostra, opłata za jeden miesiąc wyniosła 350 PLN. I zaznaczam, że kiedy nie było potrzeby, to nie grzało się na full, np. gdy nie było nikogo w domu. Starałam się nie oziębiać mieszkania, bo to bezcelowe i daje tylko straty. Ale nigdy nie zamieniałabym na węglowe, miałam je na poprzednim mieszkaniu.

Gość stonowany6
A ja jednak powaznie rozwazyłbym jednak ogrzewanie za pomoca pompy ciepła. To rozwiazanie swietnie sprawdza sie w domach. Pompa zwraca się po 5-7 latach. A jeśli ktoś podejdzie do tematu rozsądnie to zwraca się natychmiast. Dlaczego? A dlatego, że jeśli zdecydujemy się na pompę ciepła to możemy wybrać działkę nieuzbrojoną w okolicy, gdzie nie ma przyłącza gazowego. A takie działki są o wiele tańsze niż te, które mają w ulicy gaz. Za różnicę kupimy pompę ciepła i jeszcze sporo zostanie

Gość girlie_spring
Stonowany, a ty sam używasz pompy ciepła? co powiesz np o tej: http://vikersonn.pl lub jaką polecasz?

Gość gość
Ja jeszcze zapytam na temat pomp ciepła na http://machaczka.pl/ , bo z tego co wiem to specjaliści od technik grzewczych i myślę, że na pewno podpowiedzą coś konstruktywnego.

Gość gość
Ja mam centralne (piec w piwnicy) gazowe. Mieszkanie 60m2 i płace co miesiąc 65zl. W zimie kaloryfery odkręcone na maxa i temperatura 22,23°C

Gość zosia89393
Ogrzewanie centralne gazowe to teraz najbardziej popularne propozycja, bo chyba najbardziej opłacalna i spełniająca wszystkie wymogi. Możecie doczytać sobie o niej na stronie http://www.eko-gaz.pl/ogrzewanie_gazowe_domu.php jeśli macie jakiekolwiek zastrzeżenia i pytania. Możecie też pytać specjalistów.

Gość

Wszystko zależy od tego jak dobrze jest zaizolowana kamienica. Ja miałam w starym mieszkaniu gazową instalację centralnego ogrzewania i miałam mega duże opłaty. Ale wynikało to ze starej technologii budynku, nieszczelnych okien itp. Może podpytaj sąsiadów? Oni najlepiej będą mogli powiedzieć czy się opłaca, czy nie. Tutaj https://www.ogrzewnictwo.pl/centralne-ogrzewanie masz też ciekawy art na ten temat, może się przyda.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować