Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Miki82

Usg genetyczne - pytanie do doświadczonych :)

Polecane posty

Gość Miki82

Jak wygląda usg genetyczne? Chodzi mi głownie o to czy jest to usg dopochwowe czy takie "na brzuszku" ? Do tej pory (12tc) miałam tylko dopochwowe u mojej pani gin. A teraz na to genetyczne idę do pana, który się głownie tym zajmuje i jest w tej samej przychodni tylko. Chciałabym być przygotowana na to co mnie czeka :). Wiadomo - facet lekarz to dla niektórych trochę mniej komfortowo ;) Ile trwa takie badanie i co na nim wychodzi? (wiem że np niektóre choroby genetyczne, ale czy coś więcej? np stan macicy, łożyska itp?) Z góry dziękuję :)

ja miałam przez powłoki brzuszne. Trwa troche dłużej (około 15-20 minut), bo lekarz sprawdza po kolei rozwój wszystkich narządów i organów.

Usg genetyczne robi się tradycyjnie, przez powłoki brzuszne. Zresztą od tej pory będziesz miała tylko takie usg. Trwa takie usg...zależy od lekarza. Moje trwało ok. 30 minut. Lekarz bardzo dokładnie ogląda dziecko i na podstawie przeróżnych pomiarów ( długości, szerokości, grubości) ustala parametry i sprawdza, czy mieszczą się one w granicach normy. Ogólnie sprawdza rozwój dziecka i środowisko w którym przebywa.

To w 12-13 tc jest juz przez brzuszek. Mierzy sie wtedy przeiernosc karkowa ktora moze swiadczyc o wadach genetycznych dziecka. No i to co oczywiste, wielkosc plodu, narzady ( ale narzady dokladnie sprawdza sie na usg polowkowym) i wszystko to co przy usg ciazowym. Od tej pory juz nie powinnas miec zadnych usg dopochwowych robionych.

Ja miałam przez brzuch, to normalne usg, potocznie nazywa się genetyczne bo pozwala wykryć niektóre choroby, np zespół Downa. Lekarz przede wszystkim sprawdza czy jest kość nosowa oraz tzw nt (przezierność karkowa) czyli grubość fałdu karkowego, nie powinien przekraczać 2,5mm. Przy większych wartościach zaleca się dokładniejsze badania, test pappa z krwi lub amniopunkcję. Poza tymi badaniami lekarz sprawdza wszystkie narządy- czy jest żołądek, jelita, nerki, wątroba, serduszko czy jest ok, mierzy długość dziecka, szacuje termin porodu na podstawie usg. No i określa położenie płodu- w tym czasie jest ono zmienne, w usg połówkowym już się określa czy główkowe czy pośladkowe, ocenia ilość wód i stopień dojrzałości łożyska. Takie badanie trwa kilkanaście do kilkudziesięciu minut.

Gość Miki82
Dzięki wielkie za odpowiedzi, naprawdę sporo mi wyjaśniły :). To moja pierwsza ciąża i jeszczerze mówiąc - czuję się zielona w temacie :). Z tego co piszecie to rzeczywiście sporo można przez to badanie się dowiedzieć o ciąży i dzidziusiu. Długo się zastanawiałam czy bawić się w tzw badania prenatalne, bo częśc osób pisze że ich nie robiło a część że robiło. My z mężem stwierdziliśmy, że zrobimy to usg i zobaczymy co potem. Jeszcze raz dzięki :)

ale jeśli dobrze pamietam USG genetyczne, a badanie prenatalne to dwie różne kwestie. USG genetyczne robi się standardowo w okolicach 11 -12 tygodnia i gdyby coś było nie tak to wtedy lekarz daje skierowanie na badania prenatalne. Dobrze myślę?

Gość dobrze kocur mowisz
:-) dziewczynie sie pomylilo po prostu

Gość ciezarowka 222222
u mnie usg genetyczne w 12 tyg było przez pochwę ,dopiero następne w 22 tyg było przez brzuch

Gość Miki82
Być może mi się terminy pomyliły ;P. Mi pani doktor powiedziała, że tak czy tak w 12 tyg powinnam zrobić usg i tu dodała, że... mam 2 wyjścia: albo zwykłe usg albo genetyczne. Więc wywnioskowałam z tego, że to genetyczne to zalążek tych prenatalnych... ? ;)

Gość dobrze kocur mowisz
Spoko Miki :-) USG genetyczne to juz dziewczyny ci napisaly wszystko, jak bedzie cos nie tak to wtedy skierowanie na badania prenatalne

Gość Miki82
No :)

Gość Mamuśka hihihi
Odświeżam temat - miałam wczoraj robione badanie, kurcze było przyjemnie. Ogólnie fajna atmosfera panowała, pomieszczenie było zaciemnione byśmy lepiej widzieli maluszka. Bardzo długo trwało moje badanie, bo ponad godzinkę. Nie było w nim nic niepokojącego ale po prostu mój maluch nie chciał ułożyć się w odpowiedniej pozycji stąd doktor nie mógł zrobić dokładnych pomiarów. Czekaliśmy aż maluch sie obudzi i zacznie brykać. Osobiście polecam USG genetyczne wykonywane we Wrocławiu na ul. Glinianej. Byliśmy z mężem pod wrażeniem cierpliwości Pana Doktora, który spokojnie czekał aż maluch się obudzi. Żartował z nami i przy tym był bardzo dokładny w swoich pomiarach. Nie znam się na medycynie, ale daje się odczuć właściwe zainteresowanie pacjentką. Ja czułam że mój maluszek jest dokładnie zbadany, a Pan Doktor wszystko nam tłumaczył byśmy i my nie byli zaniepokojeni tak długim badaniem. Nie preferuję korupcji, dodatkowych profitów i zapłaciłam Doktorowi należną cenę, taką jaka widnieje w cenniku a chciałabym się moją opinią odwdzięczyć za poświęcenie nam czasu, i cierpliwości:) Polecam: Gabinety ginekologiczne ul. Gliniana 40 Wrocław:)

Gość Przyszła szczęśliwa mamusia:D
dołączam się do ostatniej wypowiedzi...:) również polecam

Gość a ja miałam
przez pochwę. dopiero po 15 tyg. przez powłoki brzuszne.

Gość Przyszła szczęśliwa mamusia:D
Ja jestem dość grubiutka i dla lepszego obrazu miałam to USG wykonane dopochowo.

Gość ja ja ja
czy usg genetyczne to taki normalny czarno bialy obraz jak przy zwyklym czy te 3d?

Gość ja ja ja
Ja bede eic w ostatnim dniu 12 tygodnia. Tylko interesuje mnie czy znowu zobacze taki tradycyjny obraz czy to juz bedzie takie 3d ze widac fajnie?

Gość gość
czy usg genetyczne jest obowiaskowe i czy jest robione przez pochwe jak tak to jaki jest tego powód

Gość gość
Usg genetyczne jest o ile dobrze mi się wydaje zalecane, ale tak bardzo mocno. Ma być zrobione w 2 trymestrze - tak jak jest to rozpisane np. tutaj: http://ginekolog-michalik.pl/usg-plodowe/ no ale przede wszystkim to nie ważne, czy usg jest obowiązkowe czy nie… ważne, że to wszystko dla zdrowia dziecka przecież...

Gość Michalinka80
Bardzo dobrym miejscem, gdzie można wykonać takie usg jest http://www.adad-med.pl/, mają bardzo dobry sprzęt i lekarzy do tego.