Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanienakolacjośniadanie

Wcześniaki - pytanie

Polecane posty

Witam wszystkie mamy i przyszłe mamy. Może pomożecie mi z jednym pytaniem - słyszałam, że poród w ósmym miesiącu ciąży jest bardziej niebezpieczny dla dziecka niż w siódmym. Czy jest to prawda? A jeśli tak, to dlaczego tak się dzieje? Pozdrawiam 🌻

Kiedys podobna tak się mówiło. Nie wiem dlaczego. Niektórzy twierdzą , ze w tym czsie jakieś ważne zmiany zachodzą w organizmie dziecka- bodajże w płucach. W praktyce jednak każdy naormalny lekarz walczy o każdy dzień ciąży i utrzymuje dziecko jak najdłużej w brzuchu matki. Mój syn urodził się w 8 miesiącu i miał troche problemów ze zdrowiem. Nie chce nawet mysleć jaki słaby by był gdyby urodził się w siódmym

Gość slawietta
moj synek urodzil sie w 8 miesiacu byl malutki 2.2oo i 43 cm , do dzis nie dogonil rowiesnikow bo wyglada na 3 latka ( za to gadaniem chyba ich przewyzsza :D ) dostal 6 w skali apghara , mialam pobierane wody plodowe czy pluca sa juz wyksztalcone i czy poradzi sobie z oddychaniem , wyszlo ze tak wiec lekarze zdecydowali sie go wyciagnac porod byl super ze znieczuleniem , maly zostal 3 dni w szpitalu ja poszlam do domu , nie karmilam piersia

moj tez urodzil sie w 8 mcu ale jak na wczesniaka duzy bo 52cm i 2900, dostal 7pkt i w sumei nei bylo zadnych porblemow poza zoltaczka w 3 dobie :/ teraz jest wielki chlop i zdrowy, mowic nie mowi niestety ale to chyab nie z wczesniactwa :D kolo 5mca okazalos ie z ema problemy z napieciem miesniowym a tak poza tym to wszystko ok, podobno w 7mcu rodzace sie dziecko ma mozliwosc dostaanai jakis srodkow na rozwoj pluc co nie ejst dobre w 8mcu a nie wszytskie dzieciw 8mcu maja zdolnosc samodzilnego oddychania, byc moze z tego powodu moiw sie takz e w 7 lepeij urodzic niz w 8 :)

dzięki śliczne za odpowiedzi :)

Gość ewewe
hej jestem mama wczesniakow ;) z osmego miesiaca i gadanie ze 8 jest niebezpieczny to po prostu mit :)