Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marysieńka Sabina

Lista prezentów ślubnych - dobre rozwiazanie?

Polecane posty

Gość bubu22
A moim zdaniem najtaktowniejszym rozwiazaniem byloby zrobienie takowej listy na internecie ale nie podawanie nieczego takiego w zaproszeniu, bo to dziwnie brzmi dla niektorych. Dopiero kiedy ktorys z gosci zadzwoni z pytaniem to mozna podac adres tej strony.

Gość Kasia Kasieńka
bubu22 zgadzam się z Tobą, wiele stron oferuje takie możliwości. Chociażby listaslubna.net. Tworzymy listę i każdy z gości może mieć do niej wgląd i możliwość zakupienia wybranego przez Młodą Parę prezentu. To jest duże ułatwienie dla gości, przynajmniej mają pewność, że prezent będzie trafiony.

Gość a co powiecie na to
Powiedzcie czy dobrze wymyśliłam. Młodzi mają mieszkanie i parę podstawowych sprzętów i mebli. Więc wymyśliłam, że kupimy im zmywarkę do naczyń. Wiem, że ona nie lubi zmywać naczyń a wiadomo, że każdy najpierw kupuje pilnie potrzebny sprzęt a zmywarka odchodzi na plan dalszy. Wiem jak samej mi zawsze było szkoda pieniędzy, aż mąż kupił bez pytania mnie o zdanie. I jest super. Oczywiście kupię porządną , taką co to mało prądu bierze i mało wody. Jestem chrzestną i stać mnie na taki prezent.

Gość myszzzzzzzzzz
a co powiecie na to - dla mnie byłoby super, ale upewnij się, czy maja na nią miejsce :) I czy masz kupić 45 czy 60 cm. Pozdrawiam.

a co powiecie na to- my zmywarkę mamy obiecaną od mojego brata;-) Sama uważam ze taki prezent jest super;-)

Gość gratuluję brata
ale nie każdego stać na teki wydatek. zresztą, taki sprzęt trzeba skonsultować z obdarowywanym. już nie chodzi mi o funkcje ale o podstawę: wymiary, kolor, pod zabudowę czy wolnostojaca

Gość bez nicka i podszywów
i tak na weselach dają teraz same pieniądze, w kwietniu byłam na 2 i szczerze prezenty były może ze ....3 ... a reszta to same koperty i symboliczne bukieciki

Gość zakochana ona
Jestem w trakcie zastanawiania się nad listą preznetów. Weszłam na tą stronkę listaslubna.net, którą proponowała któraś z Was. Przeglądnełam sklep i muszę przyznać, że prezenty które się w nim znajdują są extra. Takie ekskluzywne i na czasie. Dziękuje za podpowiedź w tej kwestii, dzięki Wam rozwiałam swoje dylematy.:):):) pozdrawiam ;)

Gość tingis27
Moim zdaniem lista prezentów to dobry pomysł. Zawsze zastanawiamy się co kupić parze młodej ,biegamy po sklepach w poszukiwaniu czegoś co i nie nadszarpnie naszego budżetu i spodoba się parze młodej. Jednakże czy lista prezentów musi kojarzyć się z ogromnym wydatkiem? Oczywiście, że nie. Para młoda doskonale wie kogo zaprasza na wesele i taktownym jest "puszczenie w obieg" listy prezentów niedrogich, lub jak ktoś wcześniej napisał zróżnicowanych cenowo. Na te droższe przecież i tak składa się zawsze najbliższa rodzina lub świadkowie. Wtedy żadne prezenty się nie powtórzą a my możemy zaoszcczędzić i czas i wbrew temu co tu niektórzy mówią pieniążki.

moim zdaniem, lista prezentów powinna być tworzona przez obdarowujących, a nie obdarowywanych. w sensie - ciotka postanawia kupić mikser, więc wchodzi na daną stronę w sieci i wpisuje, że ten prezent ma już "zaklepany". nie róbmy z tego koncertu życzeń, chodzi tylko o to, by prezenty się nie dublowały :)

Gość Bubu bubu
Weszłam na tą stronkę listaslubna.net, bo planujemy z narzeczonym stworzyć taką listę.Bardzo fajna. Nie chodzi nam o to, aby nazbierać dużo pieniędzy, bo to dorobimy się po ślubie. Chodzi nam tylko o bardzo ładne upominki, które będą przypominać nam o tym wyjątkowym dniu.

Gość Heidi 26 llll
Dobra, teraz ja sie wypowiem. Mieszkam na wsi i jestem tradycjonalistką. W sierpniu bierzemy z moim Misiaczkim ślub, i od początku założenie było takie, że wesele ma być typowo wiejskie, bo na takim jest najlepsza zabawa. Poza tym niedługo się wprowadzamy do nowego domku i przyda się nam wszystko. Uważam, że wszystkie listy gości, etykietki, kto gdzie siedzi, liściki typu zamiast kwiatów wolimy przybory szkolne, karmę dla psów, losy na loterię........ czy tez wierszyki, zeby goście nie dawali prezentów tylko kasę są grubo przesadzone. W naszej rodzinie takie uwagi to przejaw nietaktu (ale to może dlatego, zę jestem wieśniarą :P ) Poza tym wiadomo, prezent można za 120 zł kupić, a 100 zł w kopercie- mało. Chcemy, zeby nasi goście przyszli na wesele, dlatego nie dajemy nikomu takich "aluzji" - no chyba, ze ktoś spyta wprost, czy wolimy kasę, czy prezent. Poza tym mi rodzice pomagają wyprawić wesele (będzie na jakieś 120 osób), więc nie liczę, że mi sie wesele zwróci. Uważam, że skoro zapraszamy gości, to dajemy im wolną rękę, co nam "sprezentują" - nie chcą biegać po sklepach lub nie wiedzą, co nam się podoba- to dają kasę i po problemie, a nie jakieś listy prezentów. Czy wy w ogóle bierzecie pod uwagę, że nie wszyscy mają dostęp do netu? ZAPRASZAMY NA WESELE BO CHCEMY TEN DZIEŃ UCZCIĆ Z RODZINĄ, UTRWALIĆ NA PŁYCIE, OGLĄDAĆ W ROCZNICĘ ŚLUBU. A nie po to, aby goście nam coś zasponsorowali. Kurczę, jak tak dalej pójdzie, to i przy zaproszeniu na urodziny będzie wysyłana lista prezentów :/ A może zamiast wręczania prezentów, kopert i kwiatów podczas życzeń, wymyślicie wystosowanie w zaproszeniach prośbę o przelanie jakiejś kwoty na konto? :O

Gość Heidi 26 llll
A jeśli chodzi o kwiaty uważam, że kwiaciarniom też trzeba dać zarobić ;) Poza tym ja, jako gość wolę iść skłądać życzenia parze młodej z pachnącym bukiecikiem frezji niż z workiem karmy dla psów. Zresztą wiem z doświadczenia, ze młodym, którzy mieli takie oczekiwania, dostali tę karmę, ale i kwiaty, bo gościm głupio było bukieciku nie kupić. W takim razie po co takie kombinowanie i narzucanie tego, co mają kupić goście?

Gość ewewe
Lista prezentów jest jednak krępująca dla gości... Co z tego, że dasz filiżanki za 50zł dla tych bez kasy? Im będzie głupio, że wiesz jaki tani był ich prezent. Już wolą kupić coś innego co będzie udawało prezent za 300zł na przykład. Wy chyba też nie wręczacie prezentów z ceną nikomu? Ja bym się krępowała dać prezent którego Młodzi cenę znają

Zbliża się mój własny ślub i na podstawie moich doświadczeń gościa weselnego stwierdzam, że lista prezentów jest najlogiczniejszym z możliwych rozwiązań. Zaznaczam, że najbardziej ucieszylibyśmy się z pieniędzy, ponieważ zbieramy na podróż poślubną - natomiast właśnie z myślą, o tych, którym niezręcznie jest wręczać kopertę, przygotowujemy listę. A ZAWSZE znajdzie się ktoś niezadowolony. Jeśli nie z tego, że jest lista prezentów, to z tego, że nie ma przyśpiewek na weselu, albo że młodzi proszą bez dzieci.

co di tej listy nie wypowiem się bo czegoś takiego mieć nie będziemy i mam takie same zdanie jak Heidi 26 llll (co w widzeniu kafeteriuszek widziane jest jako buractwo wieśniactwo itd ;) ) już pisałam na jednym topiku - dostałam zapro gdzie młodzi zażyczyli sobie wino albo książkę, zaraz przypomniała mi się kafeteria i po minutowym zastanowieniu stwierdziłam, że dam ale pieniądze i nic więcej ;) takie coś też zapewne wezmą za buractwo co niektóre, ale ja nie jestem za tą "modą ślubną" więc dam to co uważam za stosowne.

Gość Smakija owocowa
Ja z narzeczonym robię listę prezentów, nie wyobrażam sobie tego że dostaniemy coś co nie będzie nam potrzebne. Moim zdaniem tak jak się planuje całe wesele, tak również i prezenty. Taka jest teraz rzeczywistość. Właśnie się zastanawiałam gdzie zrobić taką listę. Dzięki dziewczyny za podpowiedź, ten serwis listaslubna.net to jest to czego szukałam. Super. Jeszcze raz dzięki. :):):)

Gość PORTRETY NA ZAMÓWIENIE
Wykonuję portrety,karykatury na zamówienie. Czas realizacji: od 2 do 3 dni . Wykonanie: ołówek lub węgiel Papier: fakturowany firmy CANSON Cennik: FORMAT A4 1 osoba - 20zł 2 osoby - 40zł FORMAT A3 1 osoba - 30zł 2 osoby - 60zł KONTAKT: email orzeszek200 @wp.pl GG 994119 Poniżej moje prace: http://yfrog.com/n7angelinaj http://yfrog.com/nfparaj http://yfrog.com/6tszkicej

Gość 0046
Na zachodzie praktykuje to sie juz dobrych pare lat. Ty nie musisz kupic tego co para mloda sobie zyczy. Ale nikt nie chce dostac cztery zelazka. Jest praktykowane ze pare osob sie sklada i kupuje drozszy prezenet z tej listy. Mlodzi na poczatku potrzebuja tak duzo ze lista tego co im brakuje jest bardzo dobrym rozwiazaniem. Nie jest tez tak ze dostanie sie wszystko z listy.

Gość Halinka Helka
Ja popieram całkowicie takie rozwiązania jak listaprezentowslubnych.com, sama jestem matką dorosłej córki, która planuje ślub na wiosnę i będę ją gorąco namawiać do zrobienia takiej listy. Nie chce, żeby dostała tak jak ja 3 komplety filiżanek.

Gość Halina Hanka
Ja całkowicie popieram takie rozwiązania, jak listaprezentowslubnych.com. To jest świetny pomysł, żeby dostać piękne prezenty na start. Sama jestem matką dorosłej córki, która planuje ślub na wiosnę i będę ją gorąco namawiać do tego, żeby zrobiła sobie taką listę. Nie chce, żeby dostała takie same prezenty jak ja.

Gość żona od 2 miesięcy
Nie miałam listy, ale gdybym mogła cofnąć czas na pewno taką bym zrobiła. Wiele osób przed ślubem pytało się nas co chcielibyśmy dostać w prezencie, więc po zastanowieniu się z narzeczonym spisaliśmy na kartce nasze marzenia, ale niestety trzeba było pamiętać co się komu powiedziało. Nie chcieliśmy narzucać gościom konkretnego prezentu, więc zwykle podawaliśmy kilka propozycji z naszej listy i wtedy robiło się zamieszanie, bo musieliśmy później mówić z kim trzeba się kontaktować, by prezenty się nie powtórzyły. Chcę podkreślić, że dostaliśmy wspaniałe prezenty, nic się nie powtórzyło, bo również naszym gościom zależało byśmy mieli fajne pamiątki, ale taka "domowa" lista robi jednak trochę zamieszania. Więc jestem jak najbardziej za tym żeby stworzyć sobie taką internetową, moim zdaniem to nie jest żaden nietakt.

Gość głowa i noga
Dla mnie lista prezentów ma sens tylko wtedy, kiedy jest zalożona w konkretnym sklepie na konkretne produkty. Inaczj powiesz "czajnik chromowany", a dostaniesz niebieski czajnik z tesco, ktory po miesiącu się zepsuje. Albo dostaniesz 5 czajników, jak nie bedzie żadnej kontroli listy. A w ogóle polscy goscie weselni bardzo lubią narzekac i doszukiwać sie złych intencji, więc zaraz sie bedzie nazywało, że wymagania im stawiasz. Ja bym tam dała gosciom wolną rękę i miała nadzieję, że jednak wybiorą najprostsze rozwiązanie i dadzą kasę, chocby 50 zł, byle nie zagracali mi mieszkania jakimiś wspaniałymi sprzętami albo co gorsza piknymi bibelotami i obrazami

Gość żona od 2 miesięcy
prezenty są fajne :) my dostaliśmy trochę pieniędzy, trochę prezentów. Gdybyśmy dostali tylko kasę wielu z tych rzeczy zwyczajnie byśmy sobie nie kupili, bo stwierdzilibyśmy że można pieniądze wydać na coś ważniejszego. A tak mamy kilka fajnych sprzętów i gadżetów i wcale nie są przykryte kurzem ani nie leżą na dnie szafy

Gość Kilkaładnychkropek
Oczywiście, że najlepiej robić listę w konkretnym sklepie, żeby dostać upatrzone produkty. Takie rozwiązanie jest dostępne w sklepie listaprezentowslubnych.com :):) Moim zdaniem to bardzo dobre rozwiązanie, bo dzięki temu możemy dostać świetne prezenty.

Gość nojano
hey, ja mieszkam w uk juz ponad 10 lat i tutaj to jest czyms normalnym, takze nie przejmuj sie bo to i w Polsce zaczyna byc bardzo popularne. Kiedys myslalam ze to niegrzeczne, ale teraz nasi angielscy goscie pytaja sie gdzie nasza lista prezentow ??? Nie mamy jej bo chcemy kase na urzadzenie domku ale kazdy sie pyta ;) Milo