Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze_o_pomoc_w_matematyce

Proszę o pomoc w matematyce! Błagam!

Polecane posty

Gość 88833232
to kto ma racje?

Gość szescian to 12 krawedzi
Podaje rozwiązanie jeszcze raz, powoli. W sześcianie muszą istnieć dwa wierzchołki, które mają zupełnie różne krawędzie. Jeśli założymy, że jeden z tych wierzchołków będzie miał krawędź zawierającą liczbą 1, to istnieją try kombinacje na krawędzie 1 + 23 + 11 1 + 21 +3 1+ 19 + 15. Jeśli założymy, że ten drugi wierzchołek ma zawierać krawędź z liczbą 3 to mamy trzy kombinacje dla trójki 3 + 23 + 9 3 + 21 + 13 3 +19 + 15. Nie można wybrać tak krawędzi z tych kombinacji aby się nie pokrywały. Jasne?

Gość brute_force
fajter ma rację reszta to spekulacje :)

Gość malo znam sie na tym
i nie chce mi sie liczyc i przeprowadzac dowodow wydaje mi sie logiczne rozumowanie fajtera

Gość brute_force
alez fajter juz ci narysowal obrazek, na ktorym zaznaczyl cztery wierzcholki o niepokrywajacych sie krawedziach zreszta na rysunku z wikipedii tez mozesz sobie te wierzcholki latwo wyznaczyc: pierwszy na gorze, drugi najbardziej po lewej, trzeci najbardziej po prawej, czwarty ten z tylu zamglony :D

Gość anonimdaasd
Ja pierdole, co za głupoty piszecie. Jeśli policzymy sumę wszystkich sum w wierzchołkach to mamy mieć 35*8 = 280. W ten sposób liczymy każdą krawędż dokładnie 2 razy (z obu wierzchołków) Suma wszystkich krawędzi to 1+3+5+...+23 = 144 Jeśli każdą krawędz liczymy 2 razy to policzymy razem 2*144 = 288 Jak widać - nie da się!

Gość brute_force
anonimcostam: czyli rozwiazanie fajtera z powtorzeniami (dla matolow) :D

do ja pierdole "jeden wierzcholek:1 , 23 , 11 drugi wierzchołek 3 , 19 , 15 zadna krawedz sie nie powtarza" Tak, żadna krawędź się nie powtarza. Ech, ale w sześcianie istnieją dwa wierzchołki, których krawędzie się nie stykają. Jeśli założymy, że te krawędzie mają wynosić: 1, 23, 11, 3, 19 i 15 to oki, tylko, że każda krawędź bierze udział w dwóch wierzchołkach. Dlatego dla krawędzi 1 pozostaną opcje 1 + 21 +3 1+ 19 + 15. Co się wyklucza.

Gość o wtf
Że też chce się wam o tej porze myśleć :o

W moim rozwiązaniu chodzi o wierzchołki z krawędziami niestykającymi się - takie są tylko dwa a dokładnie na przekątnych przestrzennych sześcianu.

Gość ale które to są
co się stykajką?

No tak, ja o czymś innym, Wy o czymś innym. Spójcie na to pod kątem krawędzi niestykających się.

Gość zalezy jakie rownania
rozniczkowe :)

Gość anonimdaasd
Czemu tak komplikujecie? To wcale nie trzeba rozważać możliwych kombinacji. Wystarczy zsumować wartości na krawędziach. Wypisywanie tych kombinacji i rozważania o stykaniu się są drogą która prowadzi tylko do bólu głowy.

Gość anonimdaasd
Do "ja pierdole jakie zadanie" Nie dziwię się że boli Cię głowa. Mnie też by rozbolała. To droga do nikąd.

Gość cząstkowe są trudne
na przykład

Oki, jeśli jeszcze ktoś ma siły to ... wierzchołków z krawędziami niepowtarzającymi się jest 4 tak jak fajter narysował. Ale wierzchołków, których krawędzie się nie stykają ( żadna krawędź z jednego wierzchołka nie może być krawędzią tego drugiego wierzchołka) jest 2. Na rysunku fajtera to np wierzchołek niebieski i ten z fioletowo, czerwono, zielonymi krawędziami. Reszta moich wywodów jest słuszna.

A ja o czym Ty. No cóż, nieporozumienie, przepraszam. Ale czy w tym świetle moje rozwiązanie jest zrozumiałe już?

ciezko mi to ogarnac o tej porze, ale wyglada sensownie ;) btw. kobieta jestem :)

Zresztą mogę to ująć z innej strony. Jeśli sobie założymy, że mamy dwie krawędzie tak jak na rysunku fajtera: niebieską w pionie i fioletową w pionie (są tylko dwie takie możliwe, żeby było jaśniej i już precyzyjniej nie mogę), to KAŻDA z tych krawędzi musi mieć na swoich końcach po DWA niepowtarzalne wierzchołki. Jeśli za jedną z tych krawędzi wybierzemy 1 to mogą być trzy opcje wierzchołków: 1 + 23 + 11 1 + 21 + 13 1+ 19 + 15. Jeśli drugą tą krawędzią będzie 3 to są trzy opcje dla jej wierzchołków: 3 + 23 + 9 3 + 21 + 13 3 +19 + 15. Jeśli dla krawędzi jeden wybierzemy: 1 + 23 + 11 1 + 21 + 13. To możliwy wierzchołek przy krawędzi 3 jest tylko 3 +19 + 15. Drugi wierzchołek musiałby zawierać już te same krawędzie co przy 1.

Mi też się chce spać. Może autorka wyjaśni jutro lub w poniedziałek po szkole...

No i przez tę porę nocną pomyłka się wkradła. Za dużo kopiowania z wcześniejszych postów. Poprawiam: Zresztą mogę to ująć z innej strony. Jeśli sobie założymy, że mamy dwie krawędzie tak jak na rysunku fajtera: niebieską w pionie i fioletową w pionie (są tylko dwie takie możliwe, żeby było jaśniej i już precyzyjniej nie mogę), to KAŻDA z tych krawędzi musi mieć na swoich końcach po DWA niepowtarzalne wierzchołki. Jeśli za jedną z tych krawędzi wybierzemy 1 to mogą być trzy opcje wierzchołków: 1 + 23 + 11 1 + 21 + 13 1+ 19 + 15. Jeśli drugą tą krawędzią będzie 3 to są trzy opcje dla jej wierzchołków: 3 + 23 + 9 3 + 21 + 11 3 +19 + 13. Jeśli dla krawędzi jeden wybierzemy: 1 + 21 + 13 1+ 19 + 15 To możliwy wierzchołek przy krawędzi 3 jest tylko 3 + 23 + 9. Drugi wierzchołek musiałby zawierać już te same krawędzie co przy 1. Drugi wierzchołek musiałby zawierać już te same krawędzie co przy 1.

A za wcześniejsze zamieszanie jeszcze raz przepraszam. Jak sobie wymyślę rozwiązanie w głowie to często nie nadążam ze zrozumiałym opisem tego dla innych. Dobranoc.

Gość 21321sadad
ooo ale zadanie ooo matko niezle

Gość spoxxxxxs