Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mimi2608

macie też takie dziecko?

Polecane posty

tu jest link http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,Genialna-2-latka-ma-IQ-136-Sprawdz-czy-tez-masz-w-domu-geniusza,wid,12101998,wiadomosc.html moja tez ma t2,5 roczku tylko że moja córeczka juz od dawna umiała rozpoznawać literki, w wieku 9 miesiecy juz a, b i c umiała, miała nawet taki gryzak z literkami i jak ktos pytał to wskazywała konktetną literkę, a na pytania juz dawno odpowiada róznymi wyrazami:oczywiście,pewnie, jasne!!!zna chyba wszytkie zwierzeta, najwższa góre świata,najdłuższa rzekę w afryce i tysiące rzeczy!!!zdania juz układa od bardzo dawna bo wcześnie mówiła bardzo!!!

ciekawa jestem jak inne dzieci mają!!!na pewno tez tak mają, dlatego myśle ze to chyba trochę szybko 2 latek do mensy!!!

Gość ciekawe kto ja tego nauczyl
bo na pewno nie matka-polanalfabetka, co to poprwnego znadnia nie umie sklecic :D

ciekawe kto ja tego nauczyl ......................to weż przeczytaj swoje zdanie jak jest pięknie napisane

Ja majac rok mowilam pelnymi zdaniami "jak stara" i geniuszem nie jestem. Moja corka 2 i pol letnia obsluguje wszystkie sprzety w domu. Nikt jej nie pokazal, a potrafi sobie np. wlaczyc odtwarzacze dvd z roznymi programami obslugi, wybrac film, wylaczyc itd. Czy jest geniuszem? Nie sadze! Artykul w podnym linku napisany byl dosc krytycznie. Trzeba by poczytac faktyczne o umiejetnosciach tej dziewczynki, a nie nasmiewac sie z pewnych, wybranych przez autora oczywistych spraw, ktore kazde dziecko wczesniej lub pozniej opanuje.

Gość trtrtrt
ja mysle ze to za wczesnieby wyrokowac dziecko mozna AUTOMATYCZNIE nauczyc odpowiadac na pewne pytania --jaka jest najwyzsza góra ? -- odpowiedź itd to o niczym nie świadczy moja ma 17 msc -takie słowa jak rowerek/bruksekla itp to pikuś ona juz kojarzy i mówi - Oliwka niesie zabawke -nie ma Tomka i tysiąc innych rzeczy cieszy mnie to bardzo ale czy to cos znaczy ? moze tylko tyle ze sie b.dobrze rozwija cieszy mnie ze jest piękna ,nie ładan ale piękna ale to poza tematem ;)

Gość trtrtrt
* brukselka :)

tak potrafiła dokładnie pokazać literke o która ja pytaliśmy w wieku 9 m-cy, domyślam sie ze szło jej to łatwo bo sczegolnie te 3 a b i c są bardzo rózne

Jak widać sporo potrafi ale mówi się też że dzieci które z tego powodu trafiają do mensy to lekka przesada gdyż w świecie telewizji i internetu dzieciaki chłoną dużo więcej informacji niż starsze pokolenia. Gadatliwość dziewczynek i tempo w jakim przyswajają sobie słownictwo jest całkowicie normalne. Żeby określić czy dzieciak jest wyjątkowo zdolny trzeba by zrobić najpierw serię testów , zdaje się u psychologa a ten kieruje dziecko dalej. Jeżeli jest wyjątkowo błyskotliwa i zna podstawowe literki to naucz ją składać literki w wyrazy i zaobserwuj czy łatwo jej to idzie, jeżeli w wieku 3 lat będzie potrafiła napisać króciutkie wyrazy, choćby kredką dużymi drukowanymi literami i je przeczytać to wtedy można uznać że jest wyjątkowo zdolna:)

trtrtrt .........automatycznie też można nauczyć odpowiadać z tym że moja ćorka przyszła i mówi do mnie -mamo jak nazywa sie najwyższa góra na świecie a ja mówie -jak ona -mont ewejest wies(mont everest) nauczyła sie tego z bajki "Mali Einsteini"

Ja majac rok mowilam pelnymi zdaniami "jak stara" i geniuszem nie jestem. Moja corka 2 i pol letnia obsluguje wszystkie sprzety w domu. Nikt jej nie pokazal, a potrafi sobie np. wlaczyc odtwarzacze dvd z roznymi programami obslugi, wybrac film, wylaczyc itd. Czy jest geniuszem? Nie sadze! Artykul w podnym linku napisany byl dosc krytycznie. Trzeba by poczytac faktyczne o umiejetnosciach tej dziewczynki, a nie nasmiewac sie z pewnych, wybranych przez autora oczywistych spraw, ktore kazde dziecko wczesniej lub pozniej opanuje.

nie lubię jak matki przechwalają swoimi dziecm,jedno wcześniej osiąga umiejętności drugie póżniej. NA TYCH SAMCH LUDZI WYROSNĄ. A co jeszcze lepsze to póżniejsze może byc mądrzejsze

sorry za dwa takie same posty- kafeteria mi sie zawiesila. Ten post o nasmiewaniu sie nie byl skierowany do nikogo konkretnego. Raczej byl podsumowaniem wywodow autora artykulu.

Gość niestety te zdolne 2 latki
wyrastają na całkiem przeciętnych ludzi....problem mają za to rodzice-często hodują egoistę ,który ich kiedyś sprzeda za funt kłaków(z cyklu wszystko mu sie należy,bo taki cudowny!)

sama zdolnos cmowienia nie swiadczy o inteligencji. ja ejstem np inteligentna a zaczelam mowic dopiero jak skonczylam 3 lata :P poza tym zdolnosc uczenia sie to tylko jeden z aspektow, druga sprawa to to ze testy IQ nie przewiduja testow wiedzy tylko logicznego myslenia, a spr tego u rocznych dzieci jest niemozliwe.

Kaja24 ..............dokładnie zgadzam sie, że w dzisiejszej dobie gdzie dostęp do wszystkiego jest nieograniczony, dzieci rózwnież więcej umieja niż miało to miejsce w poprzednich pokoleniach!!! córka moja świetnie radzi sobie tez z językiem angielskim, po ty, jak obejrzała bajkę o Dorze potrafiła już parę słów po angielsku powiedzieć, teraz umie ich sporo

Gość scefrtguyj
mimi to teraz sprawdz czy z uszami ma wszytsko w porzadku bo jak ryczysz do niej tak samo jak w postach to dziecko ogluchnie szybciej niz ty zmadrzxejesz

oczywiste jest to,że każde dziecko rozwija sie swoim tempem, dlatego zadałam pytanie takie a nie inne w temacie!!! jasne jest też to ze jeśle dziecko jest inteligientne teraz w w ieku ok 2 lat i wiecej nie znaczy to wcale iż bedzie takież i pózniej spokojnie nie jestem z innej planety

Dokładnie:) I wydaje mi się że tak jak ktoś napisał nie należy traktować dzieciaka jak coś wyjątkowego i cudownego bo w szkole tempo uczenia się gdzie dodatkowo dochodzi stres może się spowolnić i dziecko wpadnie w kompleksy i może sobie nie dać z tym rady. Dziecko które jest wyjątkowo zdolne i tak to udowodni bez niepotrzebnego obciążenia że tkwi nad nim opinia cudownego dziecka które musi to utrzymać a nie daj bosz.. nie uda się utrzymać takiego przekonania u innych... i tragedia i pierwsze kompleksy gotowe.

ja w wieku 3.5 lat to umialam napisac wszystko i wszystko przeczytac plynnie, bez zajakniecia. i nikt mnie tego nie nauczyl. nikt mi nigdy nie pokazywal literek, po prostu sama zakumalam z ksiazek i gazet. z liuczeniem podobnie. potem w wieku ok.10 lat wyrownalam do innych dzieci. no i teraz do geniusza to mi taaaaaaaaaak daleko.. wiadomo ze sa odpowiednie techniki uczenia kilkumiesiecznego dziecka czytania literek, ba, nawet calych wyrazow, duzo trzeba siedziec i opanowac odpowednia technike, pokazywac obrazki, zachecac itd. ja mam 17 miesiecznego synka, ale nie robie takich rzeczy - wcale nie uwazam ze skoro nauczy sie tego wczesniej to bedzie madrzejsze niz inne. jest zwyklym, przecietnym dzieckiem ktore sie uczy w swoim tempie, duzo bawi i smieje. a autorka mam wrazenie ze sie tylko chciala pochwalic. oh, o jaaaaa.. geniusz istny, no i?

Gość asdasdasdasd
Tak jak dla każdej matki, nawet najbrzydsze dziecko jest najpiękniejsze na świecie, tak samo jest najmądrzejsze. Czyli - naj, naj... Czytałam w wieku 3 lat, pisałam w wieku 4 i co? I nic..

Gość nie zazdroszczę...
Mimi to nic nadzwyczajnego :) Moje dziecko i znam też inne tez w tym wieku znały te literki :) Sęk w tym, że dziecko zapamiętuje to jak inne słowa, a po jakimś czasie zapomina . Spróbuj ją nauczyć więcej literek dodatkowo do tych i zobaczysz co będzie :) Na dłużej ich nie zapamięta . Przerabiałam to i wiem :) Nie doszukuj się żadnych zdolności bo ich w tym przypadku nie ma :) Normalka- każde dziecko to można nauczyć i każde to opanuje, z tym że nie na długo. Pamiętaj, że w tym wieku dzieci muszą opanować bardzo dużo umiejętności i pewne drobiazgi szybko zapominają.