Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

majcia00

Pytanie odnośnie spowiedzi.

Polecane posty

Czy jeśli ksiądz wypowiada formule rozgrzeszenia, a ja wtedy przymoniam sobie grzech i mowie go w duchu, spowiedz jest ważna?

Gość elloiizzzaa
możesz wyspowiadać się bez księdza, w wielu krajach w kościołach katolickich (byłam) na mszy jest spowiedź powszechna i idą ludzie do komunii, a chyba w Polsce jest ten sam Bóg...

Gość Ajm Grejt
o matko daj spokoj. ludzie nie wypowiadaja polowy swoich grzechow bo ich nie pamietaja albo nie chce ich ujawnic. i nikt sie tym nie przejmuje a swpowiedz jest wazna :D masz 9 lat i idziesz do komuni czy co? :D

Gość czytałam ostatnio
że skrupulatność jest grzechem. Musisz zaufać Bogu, że On wybacza wszystko. Gorsze jest celowe zatajenie grzechu.

Gość to znowu joooo
"...w wielu krajach w kościołach katolickich (byłam) na mszy jest spowiedź powszechna..." -Spowiedź powszechna jest częścią każdej mszy w kościele katolickim i jest to formułka wypowiadana przez wszystkich wiernych ("Spowiadam się Bogu Wszechmogącemu i wam bracia i siostry... itd) więc nie strzliłaś tu żadną nowością. Spowiedź indywidualna w konfesjonale jest nakazem Jezusa ("komu grzechy odpuścicie są im odpuszczone...") i jednym z przykazań kościelnych. Wiec prawdziwy katolik stosuje się i do jednego i do drugiego, zatem błagam wszystkich niepraktykujących o nie bluzganie na tych,dla których chodzenie do kościoła jest wazną częścią zycia i nie nazywanie ich moherami którzy chodzą do kościoła w którym facet w sukience molestuje dzieci. I jesli ktos się nie zna to niech nie pisze bzdur że wystarczy w duchu opowiedzieć Bogu o swoich grzechach. Po takiej "spowiedzi" przystępując do komunii popełnia się świętokractwo