Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

drumdrum

jak czesto karmic noworodka?potrzebuje porady

Polecane posty

witam!moj synek ma juz ponad tydzien.karmie go odciagnietym swoim mlekiem i mieszanka.apetyt ma spory.na opakowaniu mieszanki jest napisane,aby karmic 6 razy dziennie po 90ml.jak w tym wszystkim uwzglednic moje mleko?

Gdy ja przeszłam na mleko modyfikowane to dopajałam między posiłkami mojego malucha swoim mlekiem, gdyż przy mleku modyfikowanym trzeba dziecko dopajac.

dzieki za odpowiedz:)mnie rowniez chodzi o czestotliwosc.co 3 czy 4 godziny mam mu dawac butle?boje sie,ze za duzo je...

Gość penelopa pomponia
ja też na poczatku uskuteczniałam system mieszany. Podawałam moje mleko a jak dalej był głodny dostawał sztuczne. Teraz ma 3 tyg i je juz tylko sztuczne, na dobę ok 700 ml + dopajanie wodą. Jednorazowo szamie od 80 do 120 ml mleczka. Moim mlekiem się nie najadał może miałam mało tresciwe bo po godzinie wiszenia na cycku zjadał jeszcze 60 ml sztucznego jak miał ok 10 dni.

Gość penelopa pomponia
ja karmie go na żadanie co wychodzi miedzy 2,5 h w dzien i czasem 4-6 h w nocy, połozna sugerowała by jednorazowo nie przekraczac 120 ml mleka a jak dalej głodny oszukiwac wodą.

Gość jkjki
mój w tym wieku jadł co 3 godz po tyg karmiłam i swoim i mieszanką i jadł bardzo dużo mojego wypijał 100 ml i jeszcze potrafił wypić 100 ml mieszanki pytałam nawet pediatrę czy to normalne ale uspokoiłam mnie że widocznie tak potrzebuje, jak miał 3 tyg przestałam karmić go moim mlekiem i swoje zastąpiłam modyfikowanym jadł też co 3 godz po 120 ml

Gość penelopa pomponia
* w dzień miedzy 2,5-3,5 h

dziewczyny,dzieki za odpowiedzi:)ja staram sie dawac mu na przemian mieszanke i moje mleko.z czego mojego mleka znacznie wiecej wypija.caly czas jestem w stresie kontrolujac czas,bo nie wiem czy moge dac mu troche dluzej pospac czy nie.polozne mowily,ze mam go budzic na karmienie.czasem sam sie obudzi,czasem sama musze.

drumdrum - jak mały przybiera na wadze? nie jest wcześniakiem? jeśli dobrze przybrał to nie musisz budzić! ja nigdy nie budziłam synka! nawet w szpitalu jak mi 6 godzin spał to na pytanie czy mam budzić neonatolog powiedziała ze nie, skoro śpi to niech śpi. co innego jak dostał żółtaczki to wtedy trzeba było budzić. ale jak nic się nie dzieje to nie budź, po co. karm normalnie co 3 godziny na przemian swoim i sztucznym :)

urodzil sie 4 dni przed terminem przez cc.wrocil juz do swojej wagi urodzeniowej i mysle,ze dobrze przybiera na wadze.

no to chyba nie ma potrzeby wybudzania! niech sobie śpi na zdrowie :) na pewno nie z zegarkiem w ręku co 3 godziny :P jeśli będziesz się martwić że za długo śpi to po 4-5 godzinach budź, ale wcześniej po co?

to dobrze:)mała_agatka ,a ja juz myslalam,ze tak z zegarkiem w reku trzeba i zaczelam panikowac...balam sie,ze mu zaszkodze jak nie dostanie co 3 godziny jesc.pierwsze dziecko,wiec stad te wszystkie obawy:)

Gość 222222
a skąd wiecie ile wypija z piersi? czy można to jakoś zmierzyć??? :)

spokojnie! musisz wyluzować bo się zamęczysz!!! ,maluszek potrzebuje troszkę czasu. pomalutku ustali sobie pewien rytm czuwania, snu, karmienia i wypróżniania a wtedy będzie łatwiej :) dziecko nie da sobie zrobić krzywdy! jak będzie głodny to na pewno da ci znać :D i to jak głośno ci o tym powie :D 222222 - jak maluch pije z piersi to nie da sie tego zmierzyć. pije dopóki się nie naje :) a jak się odciąga do butelki to się widzi ile wypija :) ewentualnie jak synek pił z piersi to mogłam to sprawdzić tak ze ściągałam mleko do butli, sprawdzałam ile udało mi się ściągnąć i już wiedziałam ile mniej więcej dziecko jest w stanie wypić z Twojej piersi. tylko to takie niedokładne pomiary są, bo np ja ręcznie nie mogłam ściągnąć prawie nic (ok 30 ml) a synek jak się dossał to mleczko aż mu bokiem wylatywało! tak tryskało, a ja myślałam ze nic tam nie ma :)

he he:) odciagam elektrycznym laktatorem i jednorazowo wychodzi mi 150-200ml z obu piersi,ale daje rade tak odciagac 2-3 razy dziennie,a to dla mojego synka za malo.taki nienasycony jest:)

zapewne jakbyś karmiła bezpośrednio z piersi to by się najadał, bo więcej by sobie wyciągnął ssak mały :D