Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość serniczek serniczek

czy tak można

Polecane posty

Gość serniczek serniczek

Mam do zrobienia trzy serniki - a mam tylko jedną tortownicę. Czy mogę zrobić ciasto (tę masę z sera) na trzy porcje, jedną piec, a resztę schować do lodówki? A jeśli tak, to na jak długo - bo nie wyjmuję sernika tak od razu z piekarnika.... Jak myslicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość serniczek serniczek
Dzięki! :-) No właśnie - zapomniałam o tym białku..... Ciekawe, czy jakby upiec w "normalnej" formie - to dałoby się to jakoś wyjąć bezboleśnie? Sernik jest wiedeński, czyli bez spodu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Niestety ciepłego sernika nie wyjmiesz.Rozwali się. Moim zdaniem są 3 wyjścia ;): 1.Zrobić taką porcję masy by starczyło na 1 tortownicę a po ostudzeniu robić kolejne porcje 2.Jeśli masz 3 takie same blaszki prostokątne to w nich upiec 3.Kupić 2 tortownice

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A moze macie dobry przepis...?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość serniczek serniczek
No właśnie ciepłego nigdy nie wyjmuję - w ogóle nie wyjmuję z piekarnika całą noc - bo przeważnie piekę późnym wieczorem. A mój przepis to taki: 1 kg sera (już mielonego, najlepiej Turek) 3/4 szklanki cukru (ale jak kto lubi - można mniej lub więcej) 6 jajek cytryna budyń waniliowy 10 dag rodzynek 3/4 kostki masła (czasem daję pół) cukier waniliowy Rodzynki sparzyć, zostawić do wyschnięcia, posypać mąką wycisnąć sok z 1/4 cytryny rozpuścić masło ubić białka na sztywną pianę Żółtka + cukier+cukier waniliowy+ sok z cytryny zmiksować do białości (taki kogel-mogel) Pomału dodawać ser - ciągle miksować (miksuję, bo nie chce mi się ręcznie kręcić :-) ) Dodać masło - zmiksować Dodać budyń (można też sernix lub mąkę ziemniaczaną - ja robię z budyniem) - zmiksować tylko delikatnie, bo się sypie na całą kuchnię ;-) dodać rodzynki - wymieszać łyżką dodać pianę - wymieszać delikatnie wlać do tortownicy i piec godzinę w 180 stopniach Po wystygnięciu można polać polewą i ozdobić Smacznego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość serniczek serniczek
zapomniałam - tortownica posmarowana masłem i wysypana bułką tartą - ale to chyba wszyscy wiedzą :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrób całą masę
A ubite białka dodaj przed samym pieczeniem kolejnych porcji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a może wyłóż zwykłą blaszkę
papierem do pieczenia, tak, żeby brzegi papieru wystawały i żeby można było całość z papierem wyciągnąć. Albo pożycz tortownicę od sąsiadki. A tak na marginesie - po co Ci trzy serniki? Nie możesz upiec jakiegoś innego ciasta dla odmiany? Kto to będzie jadł, jeden sernik zagryzany drugim?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×