Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sopoko

do osób nie trzymających się sztywno schematów żywienia niemowląt

Polecane posty

Gość sopoko

z pierwszym dzieckiem przestrzegałam reguł żywienia bardzo skrupulatnie i chyba dlatego dziecko wyrosło mi na niejadka. teraz przy drugim dziecku zamierzam to zmienić i dawać mu spróbować wszystkiego po trochu. czy ktoś robi tak samo? kiedy najwcześniej wprowadzacie nowe produkty, a kiedy produkty mleczne?

Gość dzieci są często niejadkami
jak im się wciska za często i za dużo jedzenia. to nie ma nic wspólnego ze schematem. a za szybko wprowadzać mnóstwa różnych rzeczy nie ma co bo jak ci się trafi dziecko z alergia to sie potem nie połapiesz co mu szkodzi

Ja wprowadzałam dużo wcześniej równe "nowości" teraz mam zdrowa 2 latkę, która ma apetyt :)

Właśnie. Małe dziecko nie powinno mieć zaśmiecanej wątroby jedzeniem dla dorosłych (z reguły jest ono zbyt ciężkie i za bardzo jak dla dziecka przyprawione). Dziecka enzymy nie trawią jeszcze wszystkich potraw tak dobrze jak u dorosłego człowieka dlatego istnieje coś takiego jak dieta odpowiednia dla dziecka która nie przeciąża żołądka, jelit i wątroby. Od trzeciego roku życia można żywić dziecko jak dorosłego pod warunkiem że wprowadza się nowości powoli, ogranicza potrawy smażone i na ciężkich zasmażkach, sosach i tłuszczu oraz mocno przyprawionych.

U mnie wsród znajomych był przypadek że dziewczyna swoje maluchy karmiła wszystkim, łącznie z majonezem i ketchupem, roczne dzieciaki uwielbiały też parówki, buziaki były pulchne i rumiane, no po prostu okazy zdrowia ale tylko z zewnątrz w środku organizmy były słabe, często się pociły podczas wysiłku i jak tylko powiedziała lekarce jak wygląda ich dieta to niestety musiała się liczyć z jej ktytyką i pouczeniem że roczne dziecko niestety czy to wygodne dla rodziców czy nie, musi być karmione jak "stare niemowle" a nie jak dorosły człowiek.

Ale Kaja nie worzumiałą s tematu... chodzi o schemat podawania jedzenia a nie o bigos czy ciężkie sosy...:-O

Gość sopoko
ale ja wcale nie twierdzę, że chcę dziecko karmić jak dorosłego. po prostu dawać na początek słoiczki, ale nie trzymać się ściśle, że marchewka dopiero od 5 miesiąca, a banany od siódmego. no i zamierzam też gotować sama zupki dla dziecka. a co z jogurcikami, kiedy można zacząć podawać?:)

Gość sopoko
bo na przykład wyczytałam ostatnio, że w 6 miesiącu już mogę wprowadzić gluten. a jeszcze kilka lat temu gluten był po 10 miesiącu. uważam, że te schematy są bardzo ruchome i nie wiem od czego zależą, ale nie trzeba ich stosować ściśle. zresztą w każdym kraju są trochę inne reguły - i czym to tłumaczyć?:O

Gość Agnaaaaaaaaa
Zgadzam się z autorką tematu, ja sama nie karmiłam sztywno ze schematem. Uważam, że dziecko powinno do roku poznać wszystkie smaki- i nie chodzi tutaj drogie Panie o to, że dziecko ma jeść to co my mamy na talerzach, przecież można to gotować bez przypraw? Ja tak robię, gotuję razem, potem odlewam to co dla dziecka i nasze doprawiam. Mój syn ma rok i 2 miesiące i je praktycznie wszystko i nie wybrzydza;) Poza tym pokarmy należy wprowadzać stopniowo i wtedy wiadomo co uczula, więc to, że nie je zgodnie ze schematem nie ma wpływu na to, że nie będziemy wiedzieli co nasze dziecko uczula. I jestem tego zdania, że jeże;li dziecko wcześnie pozna wszystkie smaki to jest mniejsze prawdopodobieństwo że będzie niejadkiem.

Przestrzegam przed podawaniem codziennie obiadków słoiczkowych. Prawie każdy zawiera marchew. Ja dawałam mojej codziennie i wszyscy się zachwycali odcieniem skóry córci. A pediatra mnie opierdzieliła że to wcale nie "zdrowy odcień" tylko żółtaczka karotenowa i mam małej marchew odstawić. Lepiej samemu gotować i urozmaicać diete dziecka. I tez uwazam ze trzymanie norm sztywno jest bez sensu. Sens ma podawnie nowych produktów po kolei aby wiedziec który uczula. I tyle.

Gość Dorota Rabczeska Majdan Darska
zapisuję, 8, 11 14 18.00 18.30 dobicie kaszka i 19.00 sen. teraz po zmianie czasu poprzesuwało sie. niestety jest bardzo marudny, jęczy, płacze i ciagle chce by przy nim byc, dotykac, nosić , trzymac. ma 6 m-cy ..łatwo wiem kiedy sen, drzemka, jedzenie, ale czasem od płaczu brakmi sił jak ontakryczy

z tego co widze to wiekszosc matek przed ukonceniem przez dziecko roku karmi je parowkami, niektore nawet codziennie, bo przeciez dziecko tak bardzo lubi parowki. gluten mozna podawac w 5 mz jak matka karmi piersia lub w 6 jak jest karmione mlekiem modyfikowanym. W tym okresie organizm dziecka pomaga wytworzyc tolerancje na gluten, przez co zmniejsza sie ryzyko wystapienia celiakli.

Gość Agnaaaaaaaaa
Poza tym w słoiczkach jest za mała ilość mięsa!!!! Ja sama nie podaję, ale koleżanka powiedziała mi, że dopiero teraz wprowadzili z gerbera produkty z podwójną ilością mięska.

Gość Szczyt głupoty to
jak jedna pani jadła z jednego talerza razem z ukochanym syneczkiem. Potem synek nie dawał jej jeść z talerza, bo uznał, że ona mu zżera jego jedzenie i musi on jeść szybciej żeby mu matka nie opędzlowała tego jedzenia. Efekt był taki, że jej syn był spaśluchem. Dopiero wizyta u mnie na terapii wyjaśniła tę zależność. A zaczęło się od tego, że jej syn miał taki dobry apetyt, a on się biedaczek tylko bronił, żeby mu matka nie wyżarła ze wspólnego talerza.

Mój synek ma 9 miesięcy i powoli próbuje "prawie wszystkiego" co my jadamy. Je oczywiście swoje dania ze słoiczka (bo mojej gotowanej zuki nie chce) oraz próbuje tego co my jadamy na obiad