Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia lada dzien....

Ile przed porodem odszedł Wam czop??

Polecane posty

Jak w temacie :) Mnie zdarzyło sie to dzis i chciałabym wiedziec ile wczesniej stało sie to u Was? :)

Gość omatkoicórko
mi 2 tyg przed

Gość Sansanka
z tego co ja wiem: czop sluzowy jest to taka kulka sluzu, ktora zabezpiecza przedostanie sie do szyjki bakteriom

Gość parę godzin
przy 1 ciąży parę godzin przed, a przy 2 nawet niewiem kiedy

Gość a co to jest????
dzieki

Gość Boze czytajcie ze zrozumieniem
mi w trakcie masazu szyjki macicy :/

Gość taka ta czarna
trzy dni przed porodem

Gość a co to jest??
dziewczyny aż głupio się zapytać ale co to jest ten czop?? jestem w 15 tc i nie mam pojęcia to to jest z góry dzięki za odp

A tu proszę coś dla tych niewiedzących ;) Sygnałem zapowiadającym rychłe pojawienie się małego człowieka jest otwarcie kanału rodnego. Na kilka dni albo godzin przed porodem możesz zauważyć na bieliźnie zabarwioną krwią, nieco galaretowatą, wydzielinę - to czop śluzowy. Do tej pory pełnił on rodzaj korka, który zamykał wyjście z macicy i odgradzał dziecko od świata zewnętrznego. W ten sposób chronił malucha przed zarazkami. Nie oznacza to, że na kilka dni przed wyznaczonym terminem porodu musisz ciągle biegać do łazienki i sprawdzać, czy przypadkiem się nie pojawił. Wiele kobiet go nie zauważa. Jeśli zaobserwowałaś u siebie krwawe ślady na bieliźnie, zgłoś się do lekarza. Niech on oceni, czy akcja porodowa już się rozpoczęła. Warto to zrobić nawet, gdybyś po fałszywym alarmie miała wracać z torbą do domu. Możesz zauważyć na bieliźnie dużą ilość gęstego śluzu (czasem lekko różowego albo brunatnego) - to czop śluzowy, który znajdował się w szyjce macicy i wysuwa się na zewnątrz, kiedy zaczyna się ona rozluźniać Gdy szyjka uzyska gotowość do otwarcia podczas porodu, czop śluzowy zostanie wydalony. Może to nastąpić w różnych momentach (na kilka godzin przed rozpoczęciem porodu, na kilka dni, a nawet na tydzień przed porodem). Czop śluzowy jest śliski, elastyczny, bardziej gęsty niż surowe białko jaja kurzego, może być bezbarwny lub żółtawy. Zdarza się, że odpada równocześnie z odpłynięciem wód płodowych. Wody mogą wyciekać w sposób gwałtowny lub powolny. Ważne jest, aby umieć odróżnić czop śluzowy od wód płodowych (jeżeli wody zaczynają odchodzić, należy zgłosić się do szpitala, nawet jeśli nie ma innych objawów zbliżającego się porodu). Wody płodowe są konsystencji zwykłej wody, najczęściej bezbarwne i czyste. Jeżeli kolor wód płodowych jest zielonkawy, zawiadom o tym położną. Przed wystąpieniem akcji porodowej może pojawić się u Ciebie biegunka. Będzie to naturalne dążenie organizmu do wypróżnienia przed porodem. Twój organizm może także w ten sposób uwalniać się od napięcia. Możesz wtedy odczuwać dreszcze i "roztrzęsienie".

Gość googelek
mi odszedl w trakcie porodu

a podniose :)

Mnie odszedł bezpośrednio zanim zaczęłam odczuwać pierwsze skurcze, odszedł wieczorem,do szpitala pojechałam rano,urodziłam w południe.

Gość 13maggie
mi o 2.30 , a o 5.00 urodziłam:)

Buuu to mnie juz od wczoraj to chyba troszke dłużej bede czekala na rozwiazanie :( a juz bym chciała :)

Gość agula 27
mi odszedl wczoraj i zastanawiam sie kiedy sie zacznie

Gość bąbelek się nie spieszy
Ja jestem już 5 dzień po terminie,wczoraj bylam na wizycie i ginekolog mnie badał dodam że było to bolesne badanie po nim zauważyłam plamki na wkładce i brązowy śluz i dziś też więc sądzę że to czop, maly kopie mnie strasznie ale wyjść nie chce

Gość gość
Mi odszedł wczoraj rano i wciąż nic :-) w szpitalu powiedzieli, że nawet do 2 tyg może odchodzić więc bez paniki

Gość gość
Moje 2 dziecko, 1,5 godziny...

Gość gość
O 14 odszedl czop godzine pozniej odeszly mi wody. Pojechalam na IP. O 20 juz mialam silne skurcze. Urodzilam w konsekqencji cc bo dziecko nie chcialo wyjsc o 5:35 :( koszmar i trauma ogolnie

Gość podwojna matka
W pierwszej ciązy nie odszedł mi w ogóle, a pęcherz płodowy przebijali mi na porodówce. W drugiej ciąży czop odszedł mi godzinę przed porodem, pęcherz płodowy też przebijali na porodówce.

Gość gość
Bez czopu chodzilam 2tyg a potem planowana cesarka w 39tyg

Gość gość
Mnie odeszedl w 32 TC a urodziłam w 38 tc

Gość gość
Trzy dni przed porodem. Wody dopiero na porodówce.