Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rtęcka

stłukłam termometr

Polecane posty

Gość rtęcka

pozbierałam na kartkę i wyrzuciłam.Umyłam podłogę,niestety nie wywietrzyłam odrazu tylko kilka godzin później.Czy mogę spać spokojnie? Zaniepokoiłam się, gdyż Google radzą nawet wezwać straż pożarna.Co byście zrobili?

Gość morning after dark
nie panikuj nic Ci nie bedzie

Gość ......................C
NIE PANIKUJ_____________ KURCZE NO CO TY!!!!!!!!!!!!!!

Gość umrzesz

Gość rtęcka
nikt z was nigdy termometru nie stłukł?

"Jeżeli już dojdzie do stłuczenia termometru z rtęcią, należy działać szybko. Najlepiej posypać miejsce siarką ogrodową, dostępną w każdym sklepie ogrodniczym. - Siarka wiąże się z rtęcią, powstaje siarczek rtęci, który jest praktycznie neutralny i można wtedy można taki materiał wysypać do śmieci - wyjaśnia Rozbicki. Kiedy nie ma pod ręką siarki, rtęć najlepiej zebrać metalową szczotką i wrzucić do pojemnika z zimną wodą. - Trzeba go potem oddać do firmy, która zajmuje się utylizacją - tłumaczy Rozbicki. - Trudno, żeby Kowalski wiedział, gdzie jest taka firma, ale można się zwrócić do apteki, która poradzi lub zajmie się niebezpieczną substancją - dodaje. Rzecznik Sanepidu dodaje, że jeśli rtęć z wielu termometrów trafi na wysypisko śmieci, może stanowić zagrożenie dla środowiska."

Gość to kamień jest
rtęć też reaguje ze złotem, więc nigdy gołymi rekami z biżuterią :)

Gość stłukłam
Ja stłukłam termometr jakiś czas temu i podobnie jak ty wpadłam w panikę(dzwoniłam nawet na pogotowie żeby się poradzić)Kazali zebrać rtęć i wywietrzyć.Będzie ok.