Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ice chilli

Co teraz zrobić?

Polecane posty

Gość ice chilli

Witam, mam pyt z dziedziny prawa. Mam nadzieje ze mi ktos odp bo narazie nie chce robic zamieszania z prawnikiem, otóż Moja Matka chce przepisac działke dla mnie (chce jak najszybciej-ona) ja na niej zamierzam wybudowac piekny domek, tylko... chce sie zabezpieczyc, bo być może, podkreslam byc może rozwiode sie z MEŻUSIEM i nie chce zeby mail jakiekolwiek prawa do tej posiadlosci. Da sie jakoś to zalatwic?

Gość NIE! i nie zawracaj nam dupy

Gość ice chilli
a przepraszam, a od czego jest to FORUM?????????????????????????

Gość Da sie zrobic, ale musisz isc
do prawnika. Jak dzialka bedzie tylko twoja , to to co na dzialce tez. Ale to ty sama z mama mozesz zalatwic u notariusza. Tak ze maz nie bedzie nic wiedzial. Spadek, czy darowizne po rodzicach wyklucza sie przy rozwodzie, ale potwierd to notarialnie, ze dzialka jest dla ciebie , dla was.

Gość Dla ciebie nie dla was.

Gość żem ja
po prostu trzeba zaznaczyć,że działka ma być NA CIEBIE.kiedy moja mama przepisywała działkę pod budowę,na akcie notarialnym zaznaczyliśmy,że nowymi właścicielami jesteśmy ja i mój mąż.Wydaje mi się,że jeśli darowizna będzie wyłącznie dla ciebie,to nie będzie podlegała wspólnocie majątkowej.

Gość chyba musielibyscie miec
chyba musielibyscie miec rozdzielnosc majatkowa

Gość ice chilli
dzieki wielkie. ale moge to zrobic w tajemnicy przed mezem? a jak potem bedzie ze cos zatailam itd

niestety przed rozwodem wszystko jest wspólne działka musi być przepisana po rozwodzie aby była w całości twoja lub abyś nie musiała płacić mężowi połowy wartości działki

Gość ice chilli
on wie ze dzialka ma byc dla mnie, i rozmawialam z nim powiedzial ze jezeli wybudujemy dom razem to w razie rozwodu polowa dla niego, a ja nie chce zeby mi zatruł życie, co powinnam zrobic zeby po rozwodzie musial sie z tamtad wyniesc? jak sie przygotowac? jemu nie bedzie chodzilo o dom tylko o zemste...

Gość żem ja
wcale nie musisz tego zatajać przed mężem,po prostu-jeśli nie będzie ujęty w akcie notarialnym,nie będzie miał prawa do darowizny

Gość ice chilli
wiec tak: po rozwodzie ja ewentualnie moge mu splacic ten dom ale jaka mam pewnosc ze odejdzie?

Gość ice chilli
żem ja--->poważnie? ale jezeli jestesmy malzenstwem to ponoc wszystko wspolne?

Gość żem ja
a najlepiej poradź się prawnika,lub innej osoby biegłej w temacie

No i tutaj sie klania zaleta rozdzielnosci majatkowej,na ktora sie tak wiele osob oburza mowiac ,ze to brak zaufania,ale okazuje sie ze ma tez wiele zalet. Niestety,jezeli maz sie uprze to chocbys nie wiem co i jak zerobila i zalatwila to bedzie mu sie nalezala jego czesc jako Twojego wspolmazonka,zeby nic do tego nie mial musialabys przed przepisaniem dzialki zrobic rozdzielnosc majatkowa.

Mama przepisuje działkę na ciebie. Wtedy jest ona tylko twoja własnością. Darowizny nie wchodzą do wspólnego majątku. W razie rozwodu dzielicie sie tylko majątkiem wspólnym.

Gość żem ja
do wspólnoty majątkowej są wyjątki i to chyba jeden z nich-taka darowizna będzie twoim majątkiem osobistym

Gość nie znacie się
w trakcie trwania małzeńśtwa jest wspólnota majątkowa, więc wszystko co otrzymujesz ty lub małżonek jest wspólne i do podziału w razie rozwodu... jedyne wyjście, działka musi być zapisana/darowana po rozwodzie

Gość fergthyujik
albo mama przepisze po rozwodzie albo zrobicie rozdzielnosc majatku, inaczej sie nie da.

Gość ice chilli
ale musze to zalatwic u notariusza z mama? jak sie zalatwia ta rozdzielnosc maj.? ja, Mama i Maz tez?

Gość fergthyujik
ty i maz musicie najpierw podpisac rozdzielnosc majatkowa, potem osobno twoja mama przepisuje dzialke na ciebie.

Gość ice chilli
ok, DZIEKUJE bardzo DZIEKUJE. troche mnie uspokoiliscie, zaczynam zbierac kase i do prawnika potem do notariusza..dzieki jeszcze raz ale piszcie jak cos ja tu zajrze jeszcze

Rozdzielnosc majatkowa wspolmalzonkow,czyli Ty i maz zalatwiacie to u notariusza,troche czasu trzeba poswiecic,bo notariusz sie bedzie wypytywal czego rozdzielnosc ma dotyczyc,sa rozne warianty rozdzielnosci.