Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Zuzanki

zywienie niemowlaka

Polecane posty

Gość mama Zuzanki

Hej:) moja corcia 5 kwietnia skonczy 6 mc, czyli co za tym idzie powinnam zmienic jej schemat zywienia, tylko nie wiem za bardzo jak to zrobic? czy niemowle, ktote skonczy 6 miesiecy traktuje sie jako 7 miesieczne?

Gość ej powiedz
o ja pierdziele:O jak konczy 6 mies to znaczy, ze ma 6mies a nie 7...

Gość mama Zuzanki
o ja pierdziele:/ ale na mleku modyfikowanym, ktore jej podaje jest napisane pow. 6 mc i w tabeli karmienia, w ktorej sa miesiace jest napisane 6 a nie 7?

Gość ej powiedz
bo jak mija 6 mies od narodzin to dziecko konczy wowczas 6 mies i jest juz powyzej szostego mies, ale siedmiu jeszcze nie ma. kumasz? wprowadzaj mu produkty powyzej 6mies.

Gość niebieska filizanka
jak to nie wiesz jak rozszerzyc diete ?? boze to jak ty chcesz ogarnac wychowywanie dziecka skoro taka banalna rzecz cie przerasta...????????????????????

Gość schemat o boze
Co jeszcze robisz zgodnie ze schematem :D ?

a ty tak sztywno trzymasz sie schematu ? to przejrzyj strae schematy to zobaczysz jak one sie moga zmienic w to z roku na rok

Gość schemat o boze
Nie wiem jakim cudem ludzkosc nie wygineła. Teraz poz poradnika jaką kaszke kupić i jak dupe umyć to dwie lewe ręce i zgrzytanie zębami.

ja proponuję Ci wpisać w necie "rozszerzanie diety niemowlaka" i samej poczytać bo te tutaj kwoki to Cię tylko wyśmieją za takie pytania bo już zapomniały jak to było gdy miały pierwsze dziecko w takim wieku i zapewne same korzystały z pomocy mamuś, ciotek i koleżanek a teraz się wymądrzają, ja niestety nie doradze bo to dopiero przede mną ;) owocnych poszukiwań :)

ja zaczynałam od wprowadzenia kaszki rano i wieczorem,a w ciągu dnia zupka. Po kilku dniach doszły owoce raz dziennie, bardziej gęste zupki (tak żeby nie trzeba było dopajać mlekiem) itp Początkowo z owocami robiłam tak: pół słoiczka i połowa porcji mleka, a jak zaczął zjadać cały słoiczek to po około godzinie dawałam butle.

Gość mama Zuzanki
dziekuje za dwie ostatnie wypowiedzi... a tak po za tym po co takie wredne kwoki wchodza na to forum? nie rozumiem waszego zachowania... Ktos normalnie zadaje pytanie, oczekujac odpowiedzi wlasciwych co do tematu, a tu zaraz jakas banda wrednych zmij, rzuca sie na Ciebi, jak bym co najmniej popelnila jakies przestepstwo... Schematy sa po to aby moc sie na nich oprzec, zasugerowac, nie mowie ze trzymam sie ich sztywno, ale chce aby moje dziecko dostawalo odpowiednia ilosc oraz rodzaj posilkow, co do swojego wieku. wlasnie ciekawe czy wy od razu wiedzialyscie wszystko na temat dzieci???

ja raz chciałam wg schematu zwątpiłam i postawiłam na intuicje matki intuicje i mam super zdrowe dziecko które zje wszytko

Gość tyytyy
Zwykle czytam porady gdzie jest zwrot "od (np) siódmego miesiąca". W takim przypadku dotyczy to już dzieci które właśnie skończyły sześć miesięcy i zaczął im się siódmy miesiąc. Wkrótce więc będziesz dawać córeczce to, co zaleca się dla niemowląt od siódmego miesiąca życia.

Gość mama Zuzanki
wszyscy kurczowo trzymaja sie uzytego przeze mnie slowa SCHEMAT, nie chce zywic swojego malucha wobec jakis zelaznych zasad, chcialabym wiedziec co, jak moge jej podawac? jakie gotowe dania? co wy podawalyscie?

Gość mama zuzanki

rano: 150ml mleka+kleik ryżowy , a po 3 h 150 ml mleka. do południa: pół słoiczka owocu+ 120 ml mleka około 15 zupka:marchew+pietruszka+seler+ziemniak+odrobina masła i wszystko zmiksować (lub słoiczek) około 18 150ml mleka z kleikiem około 21 150 ml mleka tak wyglądał pierwszy jadłospis mojego syna

Gość mama zuzanki
moja mala pije 210 ml mleka...

wprowadzaj powoli, najpierw pojedyncze rzeczy żeby w razie czego wiedzieć co dziecku nie pasuje, ja zaczęłam w 45 miesiącu podawać gotowaną włoszczyznę(bez pora) z kalafiorem, ziemniaki

Gość mama zuzanki
jej jadlospis wyglada mniej wiecej tak: rano 7 210 ml mleka z kleikiem po okolo 3 h mleko nastepnie obiad : sloiczek z jakims miesem pozniej jakis owoc, w miedzy czasie herbatka i na noc tez mleko. wiec chyba jest ok co??

ja raczej nie trzymałam się sztywno schematów żywieniowych ale czasami zaglądałam do różnych poradników żeby się mniej więcej zorientować co, kiedy i jak. z resztą przez kilka lat sporo się zmieniło np. jeżeli chodzi o wprowadzanie glutenu. tak jak pisał ktoś wyżej wprowadzaj nowe produkty stopniowo. ja bym wprowadziła, tak jak straszny kocur pisze, bardziej gęste zupki żeby nie trzeba było dodatkowo dawać butli. a twoje pytanie jak dla mnie nie jest głupie. przecież nie wychowałaś dziesięciorga dzieci i wiesz wszystko. powiem ci, jako niedługo mama trójki dzieci, że nie ważne czy to pierwsze dziecko czy już któreś z kolei - ciągle dowiadujesz się czegoś nowego:)

Gość mama zuzanki
dzieki muumy3:)) ja karmie ja zupkami ze sloiczkow, a ich konsystencja jest mniej wiecej taka sama..

no to chyba spoko. ja szczerze to na słoiczkach się nie znam bo moje dzieci ich nie znosiły i musiałam wszystko sama gotować.

Gość mama zuzanki
to moze podasz mi jakis ciekawy przepis?? dzisiaj moja mala skonczyla 6 miesiecy:))))

z takim maluchem to nie poszalejesz za bardzo:) ale moim chłopakom bardzo smakowała zupka z ziemniaków, marchewki, pietruszki i kalafiora. miksowałam to wszystko i dodawałam do tej papki łyżeczkę masła. ale możesz wziąć dowolne warzywa bo u mnie w miarę jak dzieci rosły to zupka miała coraz więcej składników i coraz mniej była papkowata:) jest też taka strona osesek.pl - tam możesz znaleźć coś ciekawego:)

Schemat żywieniowy dziecka tworzony jest przez dietetyków oraz lekarzy pediatrów. Wszytski jednak zależy od samopoczucia malucha oraz tego, czy jego przyrost wagi jest prawidłowy. Zasadnicza zniana następuje u 6 miesięcnego malucha, kiedy pokarm may przestaje wysraczać. Wprowadzamy wówczas pierwsze owoce - jabłko, gruszkę (gotowane) następnie przeciery warzywne (z marchewki oraz ziemniaków). Pierwsze zupki bez cebuli oraz czosnku zaciągamy źółtkiem jaj. Jadłospis malca może wzbogacić się również o rybu oraz mieso (pokrojone kawałki w ilości 1 łyżki dołączamy do zupek) KIlka ważnych zasad których nalezy przestrzegać: Posiłków dla dzieci nie dosładzamy (nawet glukozą). Przyzwyczajanie malucha do słodkiego smaku może skutkować problemami z próchnicą lub otyłością w późniejszym życiu. Zupki, soczki oraz herbatki tworzymy na bazie niskozmineralizowanej wody o obiżonej zawartości sodu (np. Mama i Ja). Krakówka jest rzadko kiedy dobrej jakości, a zawarty w niej chlor może powodować alergię pokarmową. Najbezpieczniejsze dla dziecka jest gotowanie na parze (można tak przyrządzić mięso, warzywa, owoce - oprócz tych soczystych, jak np. arbuz, pomidor). Pokarmy zachowują wszytskie witaminy.