Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CzekamNa Maj

rezonans kręgosłupa

Polecane posty

Gość CzekamNa Maj

czy ktoś z was miał robiony? trzeba się jakoś przygotować? bardzo proszę o jakieś opisy czy rady, wiem, że rezonans jest robiony tylko osobom, co nie mają w ciele żądnych metali, czy to tyczy się także ubrań, więc trzeba się rozbierać (bo sprzączka od spodni czy biustonosza), jeśli ktoś miał, to bardzo proszę o jakiś opis tego badania.

Gość CzekamNa Maj
nikt nie jest w temacie?

Gość no ja miałam robiony
z tymi metalami w ciele to nie tak do końca, mam spiralę i spoko:), trochę niemiłe, bo jednak lezysz w takiej tubie. Osoby z lekką klaustrofobią moga mieć kłopot.Ale dostajesz do reki taki przycisk i ci mówią, że gdybyś poczuła się źle to naciskasz natychmiast

Gość CzekamNa Maj
trzeba sie jakos przygotwac przed badaniem? rozbierac sie trzeba? ile trwa mniej wiecej?

już nie pamiętam ale na pewno ok pół godziny, trzeba zdjąć stanik, koszulkę można mieć. Nie boli :)

Gość CzekamNa Maj
dziękuję za odp., czyli pewnie tak jak myślałam można być w ubraniu, byle tam nie było nic metalowego?

no właśnie :)

Gość CzekamNa Maj
to jeszcze zapytam może, jak to jest z poruszaniem się? bo skoro to jest tak długo, to ja nie wiem, jak wyleżę nieruchomo, mam z tym problemy, czy skoro to kręgosłup, to nogami czy rękoma można ruszać, zgiąć czy wyprostować co jakiś czas?

Gość o święta naiwności
nie możesz się ruszać w ogóle podczas badania -każdy ruch sprawia że badanie trzeba zacząć od nowa. Ile trwa badanie to zależy od tego jaki obszar jest badany -mój mąż miał kręgosłup bodajże część lędźwiowo krzyżową i trwało to ok 15min. Ale może trwać dłużej. Do badania meżowi kazali ubrać szpitalną koszulę. Przed badaniem nie można nic jeść przez min. 6 godzin. Z dobrych rad to gdy cię położą na tym łóżku to zamknij oczy już przed wjechaniem do tunelu i nie otwieraj aż do końca. Samo badanie jest dość głośne -słychać szumy, piski i stuki maszyny.