Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Joylinn

NIEŚWIEŻY ODDECH KOLEŻANKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość Joylinn

Mam koleżankę, która jest bardzo miła, otwarta itd. niestety problemem jest jej oddech. Jest on tak nieświeży, że rozmawiając z nią ma się ochotę zatkać nos, ten smród aż przechodzi do pomieszczenia, w którym ona przebywa. Inną sprawą jest, że ta dziewczyna ogólnie chyba nie lubi o siebie dbać. Nieraz widziałam ją z resztkami jedzenia na ubraniach i jest bardzo naturalna, nie depiluje się, nie maluje itp. No ale to nie jest dla mnie problemem. Najgorszy jest ten oddech. Nieraz widziałam, że ma jakby to powiedzieć niedomyte zęby. Przez to ludzie się od niej odwracają. Nie ma przyjaciół, a ja lubię ją. Tylko że teraz utrzymuję z nią głównie kontakt telefoniczny, bo regularne spotkania są dla mnie zbyt uciążliwe. Czy powinnam jakoś zasygnalizować jej ten problem? W jaki sposób? I czy to możliwe, żeby ona wydzielając taki smród nie zdawała sobie z tego sprawy?

Koniecznie musisz jej o tym powiedzieć - tym bardziej, ze ją lubisz i utrzymujesz z nią kontakty i to pewnie jako nieliczna. POmyśl sobie, gdyby Tobie śmierdziało z ust, a sama byś tego nei czuła nie chciałabyś, aby ktoś Ci powiedział zamiast odsuwania się od Ciebie i unikania rozmów? Czasem jest tak, że ktoś ma chory żołądek i nic na to nie poradzi, że mu śmierdzi (może jedynie maskować np. tik-takami), ale z Twojego opisu wynika, że ona po prostu nie dba o siebie. Może wywodzi się z takiej rodziny, że jej tego nie wpojono. W niektórych rodzinach dzieci niestety nie są uczone mycia zębów codziennie, a i kąpiel bierze się raz w tygodniu. Musisz grzecznie i dyplomatycznie jej o tym powiedzieć, najlepiej w bezpośredniej rozmowie. Możesz zaczać od tego, że męczy Cię coś już od jakiegoś czasu, ale nie wiesz jak jej to powiedzieć, bo to bardzo drażliwa sprawa - wiesz ona musi czuś, że się z niej nie naśmiewasz, czy coś jej zarzucasz, ale po prostu, że się martwisz i że Ci zależy na tym, aby nikt nie wytykał jej palcami. Może faktycznie nie jest świadoma i wtedy będzie Ci wdzięczna. Jeśli się obrazi, trudno - miałaś dobre intencje. Ale na pewno MUSISZ jej to powiedzieć i to jak najszybciej. Daj znać jak Ci poszło i jaka była reakcja.