Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

małpen

Z cyklu rozmowy na poziomie - ateiści i wierzący

Polecane posty

własnie właśnie, nawet w biblii pisze jak to się zabijali (kain i abel) oko za oko (chociaż nowy testament juz inaczej mówi, Jezus nawałuje do wybaczania. To mam rozumiec że Bóg zły a Jezus dobry?

virginia płaczka ta dyskusja ma sens, bo poznajemy racje obu stron :) Przecież możemy pogadać normalnie bez wyzwisk tak?

Gość Prima Apilis hahahahaha
"Jakiej wolnej woli niby? Żyd miał wolną wolę odnośnie śmierci w krematorium albo w swoim łóżku w sędziwym wieku? Dziecko,które rodzi się w Afryce ma wolną wolę do bycia głodnym lub nie?" Żyd nie miał wolnej woli ale za to Niemiec ją miał, mógł sam zdecydować czy Żyda zagazować czy zastrzelić... Murzyni też mają wolną wolę jakby na to nie patrzeć tylko że zawsze czarnuchy wybierają wojnę. Sami są sobie winni że głodują i nie należy im pomagać bo Afryka to jest wór bez dna. Dzikusy potrafią się tylko tłuc między sobą i rozmnażać a ta cała pomoc dla Afryki paradoksalnie przyczynia się tylko to kolejnych wojen i głodu. Dostają żarcie, lekarstwa, mnożą się, ich dzieci nie umierają a potem znowu się tłuką! To takie błędne koło, brutalna prawda jest taka ze powinno się zostawić czarnuchów samym sobie niech się powybijają a w Afryce zapanuje normalność.

bo przez grzech sami ściągamy na siebie cierpienie i innych a czemu nie zabrania bo mamy wolna wole szatan też ma wolna wole

Gość virginia płaczka
Ameryka,ale też wielu chrześcijan zginęło dlatego,że byli wierzący.

Gość zieeeeeewww
Ile ludzi zginęło z rąk kościoła? Jako osoba studiująca akurat historię z chęcią się dowiem :classic_cool: A co do tej słynnej nietolerancji osób wierzących... wystarczy wejść na pierwszy-lepszy artykuł związany w jakikolwiek sposób z chrześcijaństwem (nawet bardzo pośrednio) na jakimkolwiek portalu internetowym pokroju Onetu i poczytać tamtejsze komentarze...

Gość Abd-Ru-Szin
Ja wierzyłem zawsze ale teraz moja wiara to przekonanie które się utwierdziło po otrzymanych łaskach od Boga, Chwała ci Panie. Miałem wizję Matki Przenajświętszej wygladała mniej wiecej tak http://www.niedziela.pl/gifs/n200527_023.jpg PS Kto odrzuca zbawienie ten skazuje się na wieczne potępienie. Takie jest Boże prawo, niestety ale Bóg nie przebaczy nie wierzącemu, nawet nie chciał iść do wioski pogańskiej gdy był na Ziemii, ale kobieta pogańska mu powiedziała że nawet psy jedzą okruchy ze stołu Pana i wtedy Jezus powiedział: wielka jest twoja wiara.

Wierzę i przyznam szczerze nie przeszkadzają mi zasady Kościoła Katolickiego. Nie lubię jak ktoś popada w skrajności i jest przesadnie wierzący- a wręcz agresywny w swej wierze i każdego by chciał nawracać- i to nawet nie miłością i rozmową( tak jak powinno być) tylko najlepiej krzykiem czy zmuszaniem. Akceptuję to, że ktoś jest ateistą- to jego wybór. Ale to, że został ateistą nie oznacza, że musi wyzywać wierzących czy też się naśmiewać, jak wielu to robi. Wolną wolę mieli ci, którzy są za te cierpienia odpowiedzialni. Zauważ- jest biedne dziecko któremu trzeba pomóc. I nie chodzi o to, żeby płakać nad tym dzieckiem, że Bóg jest zły bo uczynił go biednym, tylko sprawić, żeby to dziecko miało godne warunki. Trzeba się pochylić nad drugim człowiekiem. I tu ujawnia się twoja wola- albo mu pomożesz albo zostawisz na pastwę losu albo wykorzystasz jego biedę do własnych celów. pozdrawiam

wojna domowa w Hiszpanii i w meksyku została wywołana przez masonów a masoni to kościół szatana wiecie ze masoni założyli sektę swiatkowie jehowi

dlatego przeszłam na inną wiarę, chcrzescijanie tak naprawde sa mega nietolerancyjni, najgłosniej krzycza jak ktos jest odmiennej nacji, wyznania, ma inne preferencje seksualne etc. wiekszosc osob ktore deklaruja sie jako chrzescijanie nigdy w zyciu nie przeczytało całego pisma swietego, w wiekszosci przypadków to zwykła hipokryzja, fałszywa bogobojność, naturalnie jak wszedzie sa wyjatki.

Gość virginia płaczka
chrupek-mam dokładnie takie samo zdanie,tylko nie potrafiłam ubrać tego w słowa.

Gość Prima Apilis hahahahaha
"Tylko,że wilk zabija z instynktu,głodu,żeby przetrwać. I po prostu zabija. A nie bierze sobie innych wilczątek na cel, bo na przykład mają inny kolor kity niż on i nie każe im stać godzinami w miejscu na mrozie, nie głodzi ich tygodniami,nie zagania do morderczej roboty,nie rzuca ich na płot z prądem i wreszcie ich nie dusi gazem i nie zakopuje jeszcze oddychających w ziemi na kupie z innymi zwierzetami! Jak w ogole mozna robic takie porownania?!" Ale ja nie pisałem o tym jak wilk zabija sarenkę żeby ją wszamać tylko jak wilki walczą o terytorium między sobą, czy inne zwierzęta. Jak zwierz ma terytorium i wtargnie na nie inny zwierz to któryś z nich ginie! To samo jest u ludzi tylko na większą skalę. Zabijanie jest w naszej naturze, w pewnych sytuacjach nawet największy moralista nie będzie się zastanawiał tylko sięgnie po to co ma pod ręką i będzie zabijał. Jesteśmy najdoskonalszymi mordercami na tej planecie, naszą bronią nie są pazury czy kły tylko rozum.

Gość jmcosbr
Witam i przepraszam, ze pisze w temacie "Z cyklu rozmowy na poziomie - ateiści i wierzący", mam nadzieje, iz poswiecisz chwilke czasu na przeczytanie mojego postu. Moja zona Halimka poronila dziecko. Jest w strasznym stanie. Halimka potrzebuje pomocy, a ty mozesz jej wlasnie pomoc! Wystarczy, ze wyslesz sms pod numer 7176 dowolne haslo, a Halimka otrzyma fachowa pomoc od opieki medycznej. Halimka bardzo lubi ciasto i chcialaby je zjesc. Dziekuje i pozdrawiam

Gość dmfdztz
Witam i przepraszam, ze pisze w temacie "Z cyklu rozmowy na poziomie - ateiści i wierzący", mam nadzieje, iz poswiecisz chwilke czasu na przeczytanie mojego postu. Moja zona Halimka poronila dziecko. Jest w strasznym stanie. Halimka potrzebuje pomocy, a ty mozesz jej wlasnie pomoc! Wystarczy, ze wyslesz sms pod numer 7176 dowolne haslo, a Halimka otrzyma fachowa pomoc od opieki medycznej. Halimka bardzo lubi ciasto i chcialaby je zjesc. Dziekuje i pozdrawiam

Kolejna sprawa ateiści a co z pogrzebami? jak miałby wygladać? jak chcielibyście by wyglądały?

Gość nie mieszać religii z
Bogiem!wbrew pozorom to dwie różne sprawy!religie to spojrzenie ludzkie na Boga(czy prawdziwe????),a Bóg aksjomatyczny jest wolny od spojrzenia ludzkiego i wszelkie tłumaczenia,ze Bóg nie istnieje bo nie obronił,nie dał znaku itp są po prostu śmieszne! z cyklu wieśniak dorwał sie do teorii Einsteina i nie wierzy,bo nie doświadcza(a po prostu nie ma odpowiednich narzędzi by zrozumieć)możesz nie wierzyć,ale na tym koniec!nie próbuj udowadniać głupim sposobem bo to już wykracza poza wiarę,a nie udowodnisz! bo nie masz narzędzi!!!i bezsensowna ta cała dyskusja koniec kropka!

Gość alltheway
A jeśli sama będę tym biednym dzieckiem? Jeśli będę przy tym miała wolę czynić dobro, kochać ludzi i wielbić Boga? Ale jeśli przy tym nie znajdzie się żaden wierzący,który mi pomoże? Jeśli będę przez to cierpieć głod i oglądać swoje wystające żebra zamiast opalenizny po wakacjach na Bahamach? Jeśli kilka lat później będę trzymać swoje dziecko przy piersi i będę tak wyniszczona,że nie będę miała dla niego pokarmu? Jeśli ono umrze mi na ręku..to czyja to wtedy będzie wolna wola? Moja? Dziecka? Bogatych ludzi z Europy,którzy może nawet nie wiedzieli o moim istnieniu? Jeśli urodzi się mi dziecko z nieuleczalną chorobą, będzie istnym 'warzywem', na które trzeba wydawać tysiace zlotych,żeby utrzymać je przy życiu i braknie w koncu mi środków zebranych przeze mnie i przez "pomocników-katolików"; jeśli popadnę w długi,dostanę eksmisję i będę mieszkac na ulicy z chorym dzieckiem-czyja to będzie wolna wola? Jeśli człowiek urodzi się homoseksualistą, to czyja to jest wolna wola? Przecież kościoł potępia ludzi o odmiennej orientacji. Czy to jest ich wola,żeby być innymi,czuć inaczej?

sprawa jest niezwykle prosta i nie ma potrzeby rozmywac jej w nic nie znaczących wywodach..człowiek ma wolną wole,samostanowi .. zyjemy w najlepszym swiecie z mozliwych.. zaprzeczeniem wolnej woli jest zewnątrzsterownosc np ingerencja Boga jesli istnieje badz innych sił czy uwarunkowań... stajemy przed ontologicznym wyborem albo chcemy w pełni samostanowic o samych sobie albo chcemy byc zniewoleni i nasze zachowania wtedy beda modyfikowane przez siły zewnetrzne a tym samym pozbawieni bedziemy najwiekszego daru-samostanowienia.. padło na to ze lepiej jest by człowiek był wolny i czasem generował zło niz był sterowany z zewnątrz i w konsekwencji pozbawiony wolnej woli

Gość nie mieszać religii z
cóż rozmowy miały być na poziomie-jak w tytule,a wyrażanie swojej opinii niektórych tu boli-to nie dyskusja na poziomie!pa pa,myślenie nie boli!

co na uczaja swiatkowie jehowi bóg mieszka w plejadach używają znaki wolnomularskie http://www.piotrandryszczak.pl/plejady.html http://www.piotrandryszczak.pl/piramida.html wypowiedzi demonów http://taw1.republika.pl/ozz.html "w dzień i w nocy bóg mi sprzyja" twoje myśli, lęki , przekonania i przyzwyczajenia kształtują twoje życie kto się modli ten ma lżej w życiu http://www.totus-tuus.net/forum/index.php