Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marta L...

Adoptowałam dziecko i co dalej?Pomózcie doświaczone!

Polecane posty

Gość Marta L...

Kilka lat staran i nic...wreszcie sie udało,jestem mama 1,5 rocznego chłopczyka.Jest cudowny,pogodny,ja jestem szczesliwa ale potrzebuje rady kogos doswiadczonego.Moje kolezanki maja juz dzieci w gimnazjum wiec pytam na forum.Pewnie mnie wysmiejecie ze pytam o takie rzeczy: - ile mu kupic ubran?Ile bluzek mniej więcej? czy dwie czapeczki wiosenne wystarczą? Czy potrzebna jest jeszcze spacerówka? Jakie kosmetyki dla niego?Oliwka czy balsam?Krem? ma jedna pare adidasków i tenisówki po domu,jkich jeszcze bucików potrzebuje? Czy jedna wiosenna kurtka wystarczy?a ile dresików? Dzieki za pomoc.pozdrawiam!Marta

Jedna czapeczka, buciki adidaski jedna para wystarczy i tak może wyrosnąć do jesieni więc kupisz nowe a zaraz lato i sandałki potrzebne:-) Spodnie, bluzy lub dresiki na każdy dzień-dzieci szczególnie na podwórku brudzą się okropnie. Ja jeszcze 1,5 roczniakowi body kupowałam, pod dresy super bo nie przeziębia pleców a koszulki się często podciągają:-) Do kąpieli płyn, ja kąpałam w nivea baby lub hipp, miałam też mleczko nawilżające hippa. A tak w ogóle to jesteś super dziewczyna, że dałaś dom obcemu dziecku. Życzę Ci powodzenia i radości z macierzyństwa:-)

co do spacerówki to wystarczy zwykła "parasolka" składana na raz, jest lekka i dobra na długie spacery gdy dziecko nie ma siły już iść na nóżkach:-) Nie inwestuj w drogie spacerówki, ponieważ maluch może woleć sam biegać:-) Mój syn płakał w wózku i nie chciał nawet na chwilę usiąść.

Gość Marta L...
O dziekuje bardzo za miłe słowa,bede sie starała byc dla Bartusia najlepsza mamą. Body mówisz?Tak 4-5 sztuk wystarczy?Arajstopek mam 2 pary bawełnianych i jedne frotowe.a majeteczki takie dziecko nosi?bo pieluche ma nadal. A krzesełko do karmienia?Chyba juz nie co???

Marta wózek to proponuje ci tylko żebyś kupiła tak zwaną parasolkę ale żeby oparcie miała rozkładane. kapcie do domu kup mu. ubranek to sama stwierdzisz ile potrzebujesz teraz zacznie się ciepło to cienkie kupuj i spodenek krótkich parę, koszulek licz z jedna na dzień będzie brudził ( ale wiem ze na pewno więcej) , oliwki już nie trzeba, ręczniczek mu kup.

gratulacje ze zostalas mama!!! na dwor kup mu jakies ciemniejsze ubrania np. do buszowania po podworku. co do butow to w domu nie potrzebuje zadnych chyba ze naprawde masz zimne podlogi. tak to wystarcza skarpetki a jak masz sliskie podlogi to fajne sa skarpetki z guma na podeszwie. moj lata w domu na bosaka, czasami w skarpetkach. co do kurtek to ja mam zawsze dwie w razie gdyby jedna zmoczyl/wybrudzil ale pewnie i z jedna da rade (chociaz chyba warto miec jedna "gorsza" do zabawy na podworku). czepeczka jedna Ci wystarczy zycze zeby synek rosl Wam duzy i zdrowy i duzo szczescia dla Was

a i proponuje ci nocnik kupić mały jest w takim wieku że spokojnie możesz już sadzać go na niego i oduczać pieluszek

zgadzam sie, spacerowka lekka jakas tania sie przyda jak gdzies najakies wycieczki czy gdizes dalej pojedziecie bo dziecko wolno chodzi plus szybko sie zmeczy. wystarczy Ci plyn do kapieli i szampon. mateczki mozesz kupic jak sie zdecydujesz uczyc go sikac na nocnik. body na lato nie wiem czy ci sie przyda. chyba ze samo body i spodenki. ale ogolnie body sa super, w zimie zwlaszcza

co do krzeselka to zalezy od Ciebie. jak bedziesz miala to bedziesz uzywac. my nadal uzywamy wysokiego krzesla z tacka. ale mozesz pomyslec i kupic jakies podwyzszenie na krzeslo z zapieciem i po prostu sadzac malucha przy stole z Wami. ja mysle teraz o zmianie duzego krzesla do karmienia na takie podwyzszenie, no i zajmuje miniej miejsca

Gość Marta L...
Dziekuje Wam bardzo! No spacerówkę zaproponowała nam siostra męza chyba Baby Design Walker. Mamy problem co do spania-na łozeczko jest chyba za duzy,narazie mąz spi na materacu a ja z synkiem na łózku.Chcemy mu kupic jakies łózko ale jakie?Jaka i ile poscieli?

kup mu juz wieksze normalne lozko, nie wiem,tapczanik moze. i dokup chyba w ikei sa, taka barierke zeby nie spadl z lozka. to wystarczy. moj mial rowno poltora roku jak go przelozylam z lozeczka do normalnego i do dzisiaj na noc rozkladam barierke. nie ma sensu kupowac lozeczka juz

Gość Marta L...
Narazie mam: 2 pary dresików,3 bluzy,jeansy,2 pary spodni bawełnianych,3 pary rajsop,6 par skarpet,2 czapeczki,jedna kurteczke,5 bluzeczek dł rekaw,2 krótki rekaw,4 pajacyki do spania,1 pizamki,1 sweterk,zapas pieluch,chusteczki nawilzane,krem bambino,plyn do kapieli bobini,szampon jonson,mydło bambino,kocyk z mikrofibry,fotelik samochodowy,no i sporo zabawek...

Marta pościeli to 2 komplety ,prześcieradeł można więcej kupić. proponuje folie pod prześcieradło żebyś dawała pozniej jak będziesz na etapie uczenia go spania bez pieluszki. jeszcze nocnik ci proponuje kup, jeszcze jedną kurteczkę

Gość Marta L...
ok dziewczyny a posciel to taka wielką dorosłą czy dziecinną?A kiedy go zacząc uczyc sikania?

Trzeba będzie dokupić koszulek, tak z 7 sztuk, bo dzieciaczki sporo się brudzą, zdecydowanie więcej spodni i bluz, przyda się też sweterek jeden cienki i jeden grubszy, jakieś bluzy polarowe. Bucików starczy. Majteczki na pieluszkę, ja nie zakładałam, ale są różne szkoły jazdy, powoli możesz go uczyć samodzielnego siusiania, kup ładny nocnik, najpierw sprawdź, czy się nie boi tych z pozytywką, najlepiej się sprawdzają te najzwyklejsze nocniki. Spacerówka się przyda, potrzebny będzie jakiś kocyk, żeby ew nóżki okryć, folia przeciwdeszczowa. Kurtki wystarczą dwa, jedna na zmianę, bo to różnie bywa. Czapeczek to według uznania, znam mamy co mają 10 i więcej ;)

Ja kupiłam na allegro z zabezpieczeniem, aby nie spadł jak w nocy jak "fika":-) Coś takiego podobnego, do tego materacyk i ok:-) Tylko,że mój syn ma węższe wejście to jest dość szerokie. Takie łóżko długo posłuży. Podobno w ikea są fajne też. http://allegro.pl/item977436921_lozko_z_barierkami_2szuflady_materac_70x140.html

a i ja za bardzo podobne łóżeczko jak wyżej wkleiłam tylko bez szuflady na pościel zapłaciłam 260zł. Za materac coś ok 150zł. Czyli nie wiele a mały jak się przyzwyczai do swojego miejsca do spania będzie sam wchodził na drzemkę i rano schodził nie plącząc abyś go wyciągnęła. Krzesełko do karmienia to jak chcesz ale u mnie się sprawdziło tak do roku, potem chciał z nami przy stole jeść lub jadł przy małym stoliczku na małym krzesełku. Ja akurat miałam krzesełko drewniane z możliwością przerobienia właśnie na stolik i krzesełko. Super sprawa bo przy tym może nie tylko jeść ale i rysować itd. A może nie chcieć być "uwięzionym" za blatem, w sumie to już spory chłopczyk:-)

Gość prosteee
o matko, jak ty nic nie wiesz, życie samo ci pokarze ile czego kupić, wiadomo przynajmniej po dwie pary musisz mieć, bo jak jedną upierzesz to druga będzie ci potrzebna, bez względu na to co by to nie było.

Gość hfdsjjkh
jakos malo wiesz i malo masz rzeczy-dla mnie dziwne jednak gratuluje i podziwiam

A dlaczego dziwne?? W końcu inaczej się człowiek uczy bycia rodzicem, kiedy się nosi dziecko w brzuchu przez 9 miesięcy - myśli, czyta, plącze po sklepach z dziecięcymi rzeczami, potem stopniowo od narodzin uczymy się wszystkiego po kolei. A tak zostać od razu mamą półtoraroczniaka, to jak skok na głęboką wodę. Marta --> Wzruszasz mnie kobieto!! Życzę Ci pięknego macierzyństwa! 😍

GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kochanie dasz sobie radę ... ja też się jakiś czas już staram o dzidziusia a jak się nam nie uda to będziemy się starać o adopcję...

Gość ja też życzę wszystkiego
najlepszego!!! :) W końcu jakieś dziecko pozna co to dom :)

Gość gttt3457
Marta gratuluje zostania Mamusia:) Ja troszkę z innej beczki czy mogłabys mi cos wiecej napisac o procedurze adopcji? ile czekaliscie, jak wygladaly sprawy? czemu chlopczyk a nie dziewuszka? pytam bo dziewczynki sa spokojniejsze, milsze niz rozbrykane małe zbóje. Całuski i pozdawiam

Gość a dla mnie to bynajmniej dziwn
to jak to dali ci dziecko do adopcji i nie sprawdzili warunkow tzn czy dziecko ma lozko szfki i inne zeczy???no coz powiem tyle znam zasady adopcji i nie jest to mozliwe aby takie cos przeszlo rodzina jest sprawdza czy ma warunki na dziecko oraz przechodzi szkolenia co i jak?temat fajny ale jak dla mnie autorka nikogo nie adoptowala