Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem bliźniaczką 1

RYZYKO BLIŹNIAKÓW ???

Polecane posty

Jestem bliźniaczką, mam siostrę bliźniaczkę (jednojajową). Obie mamy po 1 dziecku. Czy jak byłabym w ciąży to wg Was jest prawdopodobieństwo bliźniaków czy raczej nie??? Są tu jakieś bliźniaczki co mają więcej niż 1 dziecko, czy macie bliźniaki?

Gość ksksksksksksksk
Niestety skłonność do bliźniaków jednojajowych nie jest przekazywana genetycznie. Jest to czysty przypadek. Prawdopodobieństwo wynosi 1:80.

Gość wbrew pozorom nie tak łatwo
bliźnięta dziedziczone są po linii żeńskiej. tzn, twoja mama miała bliźniaczki, więc i ty masz szanse. ale ja mam tak samo, brat bliźniak, mama również z bliźniąt, a mam troje dzieci i żadnej ciąży bliźniaczej. ryzyko wzrasta też jak stosujesz antykoncepcje hormonalną. ja stosowałam i nic się nie stało.

Dzięki za odp. Ja mam siostrę bliźniaczkę, więc moja mama miała bliźniaki, ale wcześniej w rodzinie nikt nie miał lub bardzo dawno temu w jakimś pokoleniu co nikt nie pamięta... Poza tym nikt nie wm u nas w rodzinie bliźniąt... Babcia mojego męża miała 2 synów bliźniaków ale zmarli czy poroniła - nie wiem dokladnie... A Twoje rodzeństwo ma bliźniaki?

I nie stosuję antykoncepcji hormonalnej... A jakie masz róznice wieku między dziećmi? Ja mam dziecko 4 letnie i nie wiem czy decydować się na drugie, czy nie za duża rónica wieku... Poza tym nie wiem czy dalibyśmy radę jakby okazało się że będą blizniaki, wtedy w sumie 3 dzieci, a mamy tylko 2 małe pokoje...

Gość a czego tu sie bac?
jak juz ktos napisal, tylko sklonnosci do dwujajowych blizniakow sa dziedziczone czytajcie ze zrozumieniem

Gość TolkaSiostraBolka
nieprawda, bo jednojajowe moga sie trafic kazdemu, a wiadomo ze np po tabletkach po 35 roku czy jak sie ma w rodzinie blizniaki to jest wieksze prawdopodobienstwo... jak ktos ma juz 1-2 dzieci to moze sie obawiac kolejnej ciazy jesli wie ze niebardzo dalby rade z blizniakami...

...ja mam brata bliźniaka, moja mama równiez mam brata bliźniaka i mój mąż ma brata bliźniaka...wiec byłam pewna, ze gdy zasżłam w ciażę (w 2006r) ze będe miala bliźniaki...myliłam sie, mam 1 ślicznego synusia...i bedac w kolejnych ciazach (niestety poroniłam)tez były to ciąże pojedyncze...

Kasiulka, a chciałabyś bliźniaki? Ja własnie sie jakby tego "obawiam" ze nie dalibyśmy rady, zwlaszcza na 2 małych pokojach ...

U mnie w rodzinie nie ma blizniakow,ale za to od strony meza tak.Jego babcia miala siostre blizniaczke,jego tata brata blizniaka,jego mama siostre blizniaczke,jego brat i siostra to blizniaki.My i jego brat i siostra mamy po dwoje dzieci i nie mamy blizniakow.

Gość werkaa
haha...rozumiem to ryzyko :D:D zawsze mowilam, ze fajnie byloby miec blizniaki ale teraz majac male dziecko ( jedno ) wiem, ze chyba bym oszalala :D:D i bynajmniej nie ze szczescia :D:D:D podziwiam kazda mame blizniaków :D

U mnie ciąża bliźniacza pojawiła się po leczeniu - tak więc w żaden sposób nie dziedziczona, wcześniej w Rodzinie jedynie Siostra Mamy miała Bliźniaki i to jednojajowe, a ja mam Dwujajeczne. Tak więc u mnie wiadoma "przyczyna" ciąży bliźniaczej....... Jednakże chciałam dodać przysłowiowe 5 gr. w kwestii "czy sobie poradzę" otórz zapewniam, że sobie poradzisz, fakt - nie ma lekko (jak mi się czasem zdarza z Jednym być w domu to mam super luz:D) , ale to tak już jest w życiu, że jeśli staniesz przed faktem dokonanym to najzwyczajniej w świecie sobie MUSISZ poradzić.........a z upływem czasu (Dzieci rosną) - obecnie moje Małe mają 3,5 roczku i jest SUUUUUUUUPER! Reasumując: początkowo jest totalny haos, nie ogarnasz niczego, śpisz non stop, nie wiesz jaki dzień tygodnia, czy to noc czy dzień. U mnie po roku czasu się jakoś wszystko zaczęło układać (dodam, że do tego roku non stop jeździłam po lekarzach, i jakby było mało to miałam rehabilitować Maluchy i Córeczka miała masakryczne kolki w porze nocnej - 21-5 rano) . I od tego czasu już (albo jak narazie) tylko z górki:).

Gość Przemka
Dwujajeczny to raczej makaron hihi Bez urazy. Sama jestem z blixniąt i mnóstwo osób się pyta czy jesteśmy dwujajeczne.. a my tylko dwujajowe.:-) I mnie się marzą bliźniaki. Ale własnie stuknęła mi 35lat i zaraz wrócę do hormonów, to może się uda za rok parkę miec. Moja babcia ze strony ojca z bliźniąt i miała blixnięta,ale ojciec moj nie jest jedynym z nich. Zatem to naprawdę przypadek, każdemu moga się trafic..

Gość dawniej istniała oferta
ubezpieczenia się na wypadek ciąży mnogiej, ale nie wiem (i chętnie się dowiem, jeśli któraś z Was wie) czy nadal jest taka możliwość?