Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość manta8181

jak oduczyc dziecko ssania kciuka??

Polecane posty

Gość gość
Mój synek nie dół smoczka ani kciuka. Dopiero w przedszkolu jako trzterolatek popatrzył ssanie kciuka od koleżanki i teraz nie możemy go oduczyć. Nic nie przemawia żadne argumenty:-(

Gość gość
Dziękuję za dr. Thumba. Zaczynamy z jedną córką z jednym palcem. Założyłam młodszej na rączkę. Wytrzymała wieczór , noc, rano, a w południe wymyśliła, że weźmie kciuka od drugiej rączki. Ręce opadają.

Gość gość
Do jakiego wieku dzieci wam znane/wasze ssały kciuk ?

Gość gość
To chyba różnie jest, z tego co słyszałam, czytałam... Ale wnioskuję, że trzeba działać kiedy dziecko jest malutkie, ja walczę właśnie z jedną córką 4-letnia i drugą 2-letnia. Starsza niby już rozumie jak tłumaczę jej jakie będą następstwa, ale nie może się powstrzymać jak twierdzi. Zbyt długo czekałam, aż wyrośnie. Teraz wystraszyła się trochę jak założyłam młodszej opaskę dr Thumba, ale po dwóch dniach zdjęłam bo zaczynało ją odbierać.

Gość gość
Mi udało się oduczyć ssania kciuka dopiero, gdy dziecko miało 3,5 roku. Gdy przestałem zwracać uwagi na opinie psychologów i wykorzystałem babciny sposób ukrywania palucha. Zresztą, opisałem to na stronie: http://aprzyokazji.blog spot.com/2017/09/jak-przerwac-nawyk-ssania-kciuka-u.html (trzeba usunąć spację między "blog" i "spot", inaczej kafeteria nie pozwala na wysłanie linku ).