Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

French Style

Nieszczęśliwe życie

Polecane posty

Witam, szukam porad od kobiet, które doświadczyły życia z mężem, który wykazuje zupełny brak poszanowania dla żony... Osoba, o którą się strasznie martwie jest moja mama, która tkwi w nieszczęśliwym małżeńswtie z moim tatą od ponad 20tu lat. Jest bardzo inteligentną osobą, rozwija swój własny biznes, ale obawiam się, że zagłębiona jest w straszliwej depresji. Tata zarabia od niej o wiele więcej, mama praktycznie jest od niego zależna finansowo, dlatego "musi" słuchać go jak "wyrocznię" - nie może sobie niczego kupić (więc nosi stare, wysłużone ubrania), wszystkie wydatki domowe musi spisywać co do grosza. Doszlo do tego, że zaczął kontrolować przychody i wychody jej małego biznesu, wszystko musi mu przynosić wypisane szczegółowo na kartce. Przez lata miała wiele lukratywnych propozycji pracy, które musiała odrzucić, bo tata się nie zgadzał, żeby je podjęła. Prowadziła też przedsiębiorstwo, które musiała zamknąć. Moja mama jest bardzo oszczędną osobą, w przeciwności do taty, który wydaje mnóstwo pieniędzy na swoje hobby; zaprasza też non-stop znajomych, dla których mama usługuje jak kucharko-sprzątaczka. Czy wspomniałam też o tym, że mama nie ma prawa mieć swoich znajomych, koleżanek? Ma zakaz zapraszania koleżanek, bo tata ich nie lubi. Nie wiem, jak mogę mamie pomóc, oprócz pocieszania jej i naszych wspólnych rozmów. Strasznie mnie boli, że jest nieszczęśliwa i że to życie ją niszczy. Na dzień dzisiejszy mama nie ma szans na samorozwój, na szczęście, kiedy od rana sprząta, przygotowuje śniadanie i obiad dla taty, potem jedzie do pracy, wraca wieczorem, robi kolację i wszystko zaczyna się od początku. Próbuję ją przekonać, że powinna ochraniać swoją firmę przed tatą i jego wpływami, żeby mogła w końcu uniezależnić się finansowo, ale niestety widzę, że tkwi w błędnym kole, bo decyzje i opinie taty już nadwyrężyły jej biznes. Proszę o porady od osób, które znajdowały się w podobnym/takim samym położeniu - jak z tego wybrnęłyście? Co można w tej sytuacji zrobić?

Gość twoja mama jest
klasyczną ofiarą przemocy domowej! Jeśli chcesz pomóc mamie to rozmawiaj z nią i próbuj namówić na terapię dla osób żyjących z przemocowcami

Gość Adrian Jenot z eNKeja
Często ofiara psychopaty tkwi w swoim związku, gdy jest od niego uzależniona (np. intercyza, uzależnienie psychiczne - syndrom kata i ofiary, ambiwalencja, brak chęci zmianę - strach, ze będzie na gorsze, szantaż pieniędzmi, seksualnością, wyżywanie się, wyszukiwanie słabych punktów swojej ofiary i stręczycielstwo nimi, zaniżanie samooceny). Ewolucja gatunku homo sapiens i dobór naturalny jeszcze nie wyewoluował do zadowalającego nas poziomu! Trzeba wprowadzić korekty dobrą polityką i racjonalnym rozrodem czy selekcją naturalną oraz wprowadzić optymalny system by to wszytko wypielęgnować i dopieścić do granic możliwości. Może tata powinien gosposię zatrudnić albo pomoc domową? A Ty mamie i tacie nie pomagasz? Jaka z Ciebie córka w takim razie? Skoro mama przygotowuje posiłki to niech tata ziemniaki kupi, kaszę, makaron i wytrzepie dywany . . . w każdej zdrowej i normalnie funkcjonującej rodzinie jest podział obowiązków.