Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niewidzialna1982

Psycholog czy psychiatra - co wybrac?

Polecane posty

Gość niewidzialna1982

Podejrzewam u siebie depresje. Nie chce tu opisywac calego mojego zycia, ale w skrocie: nie pracuje, uwazam, ze do zadnej pracy sie nie nadaje, nigdzie sobie nie poradze boje sie ludzi (dlatego tez nie pracuje), nie umiem nawiazywac i podtrzymywac kontaktow z innymi, nie mam pomyslu na siebie i swoje zycie mam trudnosci z podejmowaniem decyzji, nawet prostych czuje przygnebienie i beznadzieje, nie widze sensu zycia mysle o samobojstwie, zeby uwolnic rodzine od ciezaru, czyli ode mnie (przepraszam za brak polskich znakow) Pomyslalam, ze moze psycholog albo psychiatra mi pomoze, ale nie wiem ktorego wybrac. Wiem jaka jest roznica miedzy nimi, ale skad mam wiedziec, czy jest mi potrzebne leczenie za pomoca lekow czy moze psychoterapia? Bede wdzieczna za odpowiedzi, jakiekolwiek.

Gość niewidzialna1982
Do psychologa mam zamiar wybrac sie prywatnie, obawiam sie, ze powie mi, ze potrzebuje psychoterapii, bo nie bedzie chcial stracic klientki, a nie dlatego ze faktycznie tego potrzebuje.

Gość niewidzialna1982
To nie to ze nie chce psychoterapii, po prostu nigdy nie bylam u "psych..."

Gość fvdfdfv
JAK potrafisz mówic o swoim zyciu to psycholog a jak ci mówienie nie wychodzi to psychiatra przypisze ci tabletki na polepszenie humoru.d

Gość assdasdadda
Psychiatra - gdy masz depresję, zaburzenia psychiczne, wymagasz farmakologicznej terapii. Psycholog - gdy chodzi jedynie o znalezienie drogi, psychoterapię, niekoniecznie leków. Ja zaczęłabym od psychologa. On też będzie w stanie stwierdzić czy masz brać leki (i wtedy psychiatra).

Gość niewidzialna1982
Czyli nadal nie jestem pewna do kogo sie zwrocic. Maa ograniczone fundusze i boje sie, ze pierwszy psych, obojetne ktory, bedzie chcial mnie leczyc u siebie, niewazne, czy to akurat do niego powinnam chodzic.

Gość najpierw do psychologa
dopytaj sie jego czy potrzebna terapia i pozniej sama zadecyduj czy jeszcze psychiatra, albo idz do obu

mozesz pojsc na nfz

czesto potrzebna jest terpia i leki, lepiej zaczac do 'lzejszego' psychologa, ale asekuracyjnie mozesz pojsc tez do obu

Gość niewidzialna1982
Wiem, ale nie mam ubezpieczenia. W ogole mam ograniczona ilosc pieniedzy na to leczenie. Chcialabym, zebym po ilus tam wizytach stanela na nogi i byla w stanie zarobic na reszte wizyt.

zapisz die do urzedu pracy to powinnas miec ubzepieczenie, u psychiatry wystarczy jedna wizyta do przepisania lekow, jedna wizyta u psychologa powinna tez pomoc Ci czy potrzebujesz lekow, wiec zaczelabym od wizyty u psychoterapeuty, pozniej ew. psychiatra, potem zobaczyc co dalej

Gość niewidzialna1982
Wiem, ze jesli bede miala status bezrobotnej, to bede miala ubezpieczenie, ale rownoczesnie bede musiala chodzic na rozmowy kwalifikacyjne, a ja sie po prostu tego boje, nie potrafie. Dziekuje za odpowiedzi.

szanse, ze bedziesz chodzic na rozmowy sa bardzo male i chyba 2 czy 3 mozesz odmowic (kolega tak mial i przez rok mial jedna propozycje i nie poszedl) z jakiego miasta jestes?

Gość taa niedobra pupa
niewidzialna - z doświadczenia wiem, że lepszy psychiatra. Psycholodzy to dno w większości. I na psychoterapię nie idzie się do psychologa, tylko do psychoterapeuty.

Gość niewidzialna1982
Warszawa

jeżeli występują już myśli samobójcze - depresja jest prawie 100% - do poradni zdrowia psychicznego - psychiatra , on coś tam stwierdzi , przepisze konieczne już ( niestety) leki i może udzieli wskazówek odnośnie psychoterapii , co jak , gdzie , z kim ..

Gość taa niedobra pupa
Nie wiem, jak jest w Warszawie, ale w Poznaniu np. do psychiatry nie potrzeba skierowania, a do psychologa \ tak. Gdziekolwiek byś nie poszła, wizyty sa drogie, więc lepiej postarać się o ubezpieczenie. A jak twój stan jest tak zaawansowany, to leki na pewno pomogłyby i one też kosztują. Efectin jest dobry - to taki lek z górnej półki na depresję/fobię społeczną.

acha, to niestety nie pomoge; przy myslach samob. prawie pewne, ze potrzebne beda leki

prywatnie nie potrzeba zadnego skierowania, na nfz czesto do psychologa (do psychiatry nie)

Gość taa niedobra pupa
Prywatnie to jasne że nie trzeba, bo po co? Jak ktoś nie sra kasą, to o wizycie u psychoterapeuty może zapomnieć. A psychiatrę prywatnego to np. w moim mieście można znaleźć za 40 zł, ale wizyta trwa tylko 10 minut. A w Warszawie to na pewno drożej...

Gość nigdy nie psychiatra
przepisze ci narkotyki ktore w szybkim czasie cie uzaleznia i doprowadza do obłedu

Niewidzialna, pójdź do psychiatry na NFZ,żeby cię zdiagnozował - to jest ważne, będziesz miała na piśmie co ci jest i z taką informacją możesz iść potem do psychologa. Psychologowie nie lubią "etykietek" w postaci diagnozy, a wg mnie to ważne wiedzieć co komu dolega. Poza tym może otrzymasz psychoterapię państwową, darmową. Zapisz się od razu, bo są kolejki, jak do każdego lekarza. Do psychiatry nie trzega skierowania - po prostu zapisujesz sie i idziesz.

Gość taa niedobra pupa
złoty zalogowany - nie co wymyślą, tylko mają po prostu pojęcie w temacie. W zasadzie tylko psychoterapeuta powinien przeprowadzać psychoterapię... Wiesz w ogóle kto to jest psychoterapeuta?

Sory, dopiero przeczytałam że nie masz ubezpieczenia. Radziłabym ci najpierw do psychiatry po DIAGNOZĘ a potem pomyślisz co dalej. Niewykluczone że na początek dostaniesz leki a może wtedy poszukasz pracy itd. Ja poznałam panią którą myślę że mogę polecić jest ludzka, rozmawia, co prawda leków mi nie dała ale zaleciła psychoterapię, może cię zainteresuje http://www.damian.pl/dr-beata-piekarska-psychiatra/

Gość przypadkowa k
niewidzialna z podobnymi objawami dziś właśnie byłam u psychiatry, ale ja już wiedziałam,że to depresja, gdyż ok.10 lat temu ta podstępna choroba mnie dopadła. W moim przypadku dochodzą jeszcze inne czynniki zewnętrzne. Otrzymałam skierowanie na psychoterapię szpitalną /od psychiatry, wizyta z funduszu, bezplatna/, muszę tylko umówić termin. Do tej chwili mam zażywać przepisane leki. Wiem, że skorzystam.

17:37 [zgłoś do usunięcia]taa niedobra pupa złoty zalogowany - nie co wymyślą, tylko mają po prostu pojęcie w temacie. W zasadzie tylko psychoterapeuta powinien przeprowadzać psychoterapię... Wiesz w ogóle kto to jest psychoterapeuta? dziecko nie masz bladego pojęcia o depresji. lekarze przepisują narkotyki żeby wywołać euforie pacjenta . lecza mozg a nie on jest chory normalnie paradoks :o :D