Gość koniczynka244 Napisano Kwiecień 6, 2010 Witam! Pani dermatolog ostatnio przepisała mojemu synowi nystatynę w formie granulatu do stosowania w jamie ustnej, ponieważ zrobił mu się taki biały nalot na języku (co jest związane z grzybicą jamy ustnej i drożdżycą układu pokarmowego). Oprócz tego zapisała Flumycon dwa razy dziennie po 5 ml. Mamy tylko problem, bo nie wiemy jak dokładnie aplikować tą nystatynę. W środku opakowania była pipeta, ale kompletnie ani ja ani syn ani nikt kto to widział nie wie jak tego używać :P Co prawda jest tam podziałka na 1 ml, no ale wiecie, to naprawdę takie dziwne. Czytałam, że można nawet nałożyć tą nystatynę na wacik, czy nawet czysty kołeczek i w ten sposób aplikować na język. Problem tkwi w tym, że nie wiemy dokładnie ile tego używać. Pani doktor powiedziała, że wystarczy pędzelkować dwa razy dziennie (granulat ma 24 ml). Z tym, że nie określiła dokładnie, a w ulotce nawet nie ma opisane jak stosować tą pipetę... Dlatego proszę Was o radę. Na pewno wiecie jak, ile i czym. Pozdrawiam serdecznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach