Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasiula1526

Chrzest-chrzestna

Polecane posty

Witam:) Otóż za niedługo zostanę chrzestną:) Mam 18 lat i jeszcze sie uczę;p Bardzo się cieszę z tego, no ale prezent. nie wiem czy to co dam maleństwu będzie dobre:) Kupiłam: -Srebrny łańcuszek z medalikiem z tyłu grawer -poduszkę z jego zdjęciem:) -pamiatkę chrztu(kasiążka) -200 zł no i szatka do chrztu:) Poradźcie mi czy to dobry prezent i wystarczający:) I jaka moja rola??

Prezent wypasiony, moim zdaniem. Z pewnością wystarczy. Ale o co Ci chodzi z tą rolą? Podczas chrztu czy później jako matka chrzestna?

Będziesz musiała odpowiadać na różne dziwne pytania. Np. "czego chcecie dla dziecka?" I wtedy masz odpowiedzieć "chrztu", ja odpowiedziałam "zdrowia" :p W ogóle ksiądz zobaczył, ze jestem mało zorientowana i podsunął mi książkę z odpowiedziami, tak że nie martw się ;)

He he to muszę obczaić co i jak żeby nie wypalić czegoś;p:D A co do prezentu myślicie że wystarczający??

A ja mam taki problem. Otoz ja i moj byly z ktorym byłam 6 lat jestesmy chrzestnymi jego najmlodszej siostry. Ona za 2 lata bedzie miala komunie. I ja za bardzo nie wiem jak mam sie zachowac, tzn czy jesli beda mnie zapraszac na impreze to czy mam sie zgodzic i przyjsc jakby nigdy nic. Dodam że nie mam raczej kontaktu z rodzicami mojej chrzesnicy i z byłym tez. Ex z tego co wiem jest juz żonaty i ma dziecko. Nie wiem co bedzie za 2 lata ale mysle ze jakis prezent podam w innym terminie np po komuni lub bede na tej komuni ale tylko chwile np godzine lub 2. Jak uwazacie? i dzieki za komentarze

A ja mam taki problem. Otoz ja i moj byly z ktorym byłam 6 lat jestesmy chrzestnymi jego najmlodszej siostry. Ona za 2 lata bedzie miala komunie. I ja za bardzo nie wiem jak mam sie zachowac, tzn czy jesli beda mnie zapraszac na impreze to czy mam sie zgodzic i przyjsc jakby nigdy nic. Dodam że nie mam raczej kontaktu z rodzicami mojej chrzesnicy i z byłym tez. Ex z tego co wiem jest juz żonaty i ma dziecko. Nie wiem co bedzie za 2 lata ale mysle ze jakis prezent podam w innym terminie np po komuni lub bede na tej komuni ale tylko chwile np godzine lub 2. Jak uwazacie? i dzieki za komentarze

Wg mnie powinnaś iść ze zwzględu na to dziecko, jeżeli tylko Cię poproszą to idź i nie zastanawiaj się na prawdę. A z imprezy się urwij pod jakimś pretekstem, kościół koniecznie!!!!!!!!!!!

Aha, i nie podpalajcie tej świeczki za wcześnie. Ja kazałam mężowi zapalić i ministrant szturchnął go w bok i kazał zgasić, bo to się od takiej ogromnej gromnicy odpala, jakaś symbolika, takie tam. I nie wycieraj dziecku czółka tą strojną chusteczką, ja tak zrobiłam, okazało się, że to służy do czegoś innego. Rodzice też chyba odpowiadają na pytania księdza. My właśnie byliśmy rodzicami, nie chrzestnymi, ale u nas cała rodzina tak oblatana w sprawach religijnych, że wszyscy jak dzieci we mgle. Stałam najbliżej księdza, więc widziałam odpowiedzi w książce i dlatego odpowiadałam najgłośniej :p

my przed wczoraj bylismy na chrzcie - moj mąż był chrzestnym. ksiądz zadaje pytania le nie skomplikowane tzn czy rodzice chrzestni wyrzekają sie sztana odp: wyrzekamy sie itd itp.A na prezent zatrudnilismy fotografa:) Dziecko bedzie miało profesjonalny album ze zdjęciami. Inni poprzynosili biżuterie ale ja chciałam cos innego i pomysł mamie małej Gabi baardzo sie spodobał.

my przed wczoraj bylismy na chrzcie - moj mąż był chrzestnym. ksiądz zadaje pytania le nie skomplikowane tzn czy rodzice chrzestni wyrzekają sie sztana odp: wyrzekamy sie itd itp.A na prezent zatrudnilismy fotografa:) Dziecko bedzie miało profesjonalny album ze zdjęciami. Inni poprzynosili biżuterie ale ja chciałam cos innego i pomysł mamie małej Gabi baardzo sie spodobał.

Prezent piękny. Ja nie pamiętam co kupowałam pierwszemu chrześniakowi bo to było iks lat temu, ale w zeszłym roku chrzciliśmy młodszego. Kupiłam to co uznałam za słuszne bo rodzicie nie bardzo zmożni. Kupiłam łancuszek, kilka pamiątek, kocyk, kołderkę, poszewki na to, szatkę i różne drobiazgi potrzebna na codzień. Co do roli w kościele to trzymasz lub nie Maluszka (umawiasz się z rodzicami kto trzyma maleństwo. Ja nie trzymałam bo byłam słaba po chorobie i trzymała mama) . Jest to normalna masza. Odpowiadacie razem z rodzicami na pytania np. o co prosicie to mowicie, że o chrzest i takie tam :) Na koniec kładziesz szatkę na maleństwo. W sumie to dokładnie nie pamiętam :P Na youtubie są różne chrzty. Obejrzyj :)

Tez fajny pomysł z fotografem no ale cóż ja muszę trochę ograniczyć bo mnie nie stać na większy....

Hmm tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam kupujac srebrny łańcuszek, czy czasami nie powienien być złoty???