Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ckominka

Schizofrenia

Polecane posty

Gość ckominka

Mam pytanie: Czy możliwe, że osoba, u której lekarz stwierdzi schizofrenię, nagle się z niej wyleczyła? Mam znajomego, który po jednym zastrzyku( który działa 2 tyg) i jakimś syropie powiedyial ze mu pryeszlo, czy to mozliwe

Gość haloololol
zalezy jakie byly objawy, jakie nasilenie, jak chory sie zachowywal. za malo info zeby odpowiedziec. niemniej jednak, schizofrenia cechuje sie nawrotami niestety wiec mozliwe ze facet faktyznie mial krotki epizod, ale bez kontrolii lekarskiej moze miec kolejny.

Gość taa niedobra pupa
W zasadzie czasem zdarza się, że u kogoś wystąpi jeden epizod schizofreniczny. Za pierwszym razem nie powinno się dawać od razu diagnozy schizofrenia, tylko właśnie epizod schizofreniczny. Kiedyś się tak nie robiło, ale teraz jest inaczej. Mogło mu przejść. Zresztą nie wiadomo, co to było i od czego, a nie brał narkotyków?

Gość ckominka
nie bral narkotykow. Twierdzil, ze slyszy jak ktos go niego mowi. mowi mu co ma robic. podobno mial to juz okolo 1roku, ale nikt nic nie wiedzial. ma 24lata, minely juz 2msc od stwierdzenia choroby i zachowuje sie normalnie

schizofrenii się nie leczy, zalecza sie ją - chory musi mieć wcześnie rozpoznaną chorobę i dobrze dobrane leki - przyjmowane do końca życia, wtedy jest szansa, że będzie miał rzadkie i lekkie emisje choroby

Gość taa niedobra pupa
Jak by brał leki to może być z nim w porządku cały czas. Jeśli to rzeczywiście schizofrenia a nie epizod, to leki raczej trzeba brac, ale jak sa dobrze dobrane to chorzy pracują normalnie, normalnie funkcjonują i się zachowują.

Gość ckominka
Na poczatku slyszal tylko jakies szumy, glosy tylko czasami. Byl cichy, zamkniety w sobie, az na koniec w ogole nie kumal co sie do niego mowi.

Gość taa niedobra pupa
TO klasyczne objawy... A pracuje?

jak to wyleczyć?????tego nie można wyleczyć, można złagodzić jej objawy, lub choroba wystepuje w stanie utajenia....

Gość ckominka
A czy jest jeszcze jakas choroba o podobnych objawach

Gość ckominka
tak, po 2 msc wrocil do pracy

Gość taa niedobra pupa
Ta choroba to zaburzenia funkcjonowania neuronów w mózgu. Dzięki lekom można to funkcjonowanie przywracać - że jest normalne. Całkiem wyleczyć się na razie nie da, zwłaszcza że nie wiadomo co jest przyczyną powstawania tej choroby.

Gość haloololol
tak, depresja psychotyczna rowniez cechuje sie halucynacjami.

Gość ckominka
jesli to tylko epizot, to czy to oznacza, ze juz sie nie powtorzy

Gość haloololol
przeciez ci napisalismy ze moze sie powtorzyc, zwlaszcza jezeli chlopak juz wczesniej to mial. To nie jest grypa kobieto. CHlopak ten powinien byc pod kontrola psychiatry ktory oceni stadium i rozwoj oraz nasilenie choroby i dobierze odpowiednie leki. A takze wyda konkretna diagnoze. Nie musi to byc od razy schizofrenia, niemniej jednak, halucynacje to zaburzenia neurologiczne i powinny byc one pod kontrola lekarska jezeli facet chce prowadzic normalne zycie i nie ryzykowac potencjalnymi epizodami w przyszlosci. Da sie z tym zyc ale pelne wyleczenie jest raczej niemozliwe.

Gość taa niedobra pupa
Przy depresji to można mieć wrażenie że ktoś czyta nam w myślach - ale rzadko. Czy to epizod był - okaże się po tym czy się powtórzy. Jeśli tak - będzie to oznaczać że nie był to epizod. Jedno co pozytywne jest - to to że ostatnio był przełom w lekach i sa coraz lepsze, skuteczniejsze, np. Solian - 99% skuteczności bez skutków ubocznych. Słyszałam tez, że można mieć coś podobnego przy schizotypowym zaburzeniu osobowości, ale nie rozumiem tego....

Gość haloololol
depresja psychotyczna rozni sie od depresji jaka wiekszosc ludzi sobie wyobraza. Czasami ciezko ja rozroznic od schizofrenii ( w ciezkich przypadkach takiej depresjii) wlasnie ze wzgledu na halucynacje. Niemniej jednak autorka powinna wyslac chlopaka do lekarza a nie szukac porad na forum.

Gość ckominka
moze i bym wyslala, gdybym miala na niego jakikolwiek wplyw( nie mam). Chcialam sie tylko dowiedziec czy mozliwe jest zeby tak nagle ta choroba ustapila. DZIEKUJE WAM ZA ZASPOKOJENIE MOJEJ CIEKAWOSCI. jezeli ktos by chcial sie podzielic swoimi doswiadczeniami w tej chorobie to ja chetnie bym sobie poczytala.;-)